home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Történelmi megállapodás
Talpai Lóránt
2021.06.17.
LXXVI. évf. 24. szám
Történelmi megállapodás

Döntés az új Atlanti charta megfogalmazásáról — Tagállami helyreállítási tervek jóváhagyása — Magyarországon véget ért a harmadik hullám

Döntés az új Atlanti charta megfogalmazásáról

A nyolc évtizede aláírt hasonló dokumentum mintájára új Atlanti chartáról állapodott meg Boris Johnson brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök — közölte Johnson hivatala. Biden a múlt héten érkezett Nagy-Britanniába, és részt vett a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) háromnapos csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök a csúcs délnyugat-angliai helyszínén kétoldalú megbeszélést tartott a vendéglátó brit kormányfővel, és a két vezető a Downing Street tájékoztatása szerint elsősorban egy új Atlanti charta megfogalmazásáról kívánt egyezségre jutni. Boris Johnson a Downing Street tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában leszögezte: Churchill és Roosevelt annak idején azzal a kérdéssel szembesült, hogy miképp tudnák elősegíteni a világ kilábalását a pusztító háborúból. „Ma egy nagyon különböző, de semmivel sem kevésbé félelmetes kihívással kell szembenéznünk: hogyan építsük jobbá a világot a koronavírus-világjárvány után” — fogalmazott a brit kormányfő.


Fotó: MTI

 

Tagállami helyreállítási tervek jóváhagyása

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács megkezdte a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó uniós tagállami tervek jóváhagyását — jelentette be Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke az EP strasbourgi plenáris ülésének vitáján. Az EP képviselői a bizottság és a tagállami kormányokat tömörítő tanács folyamatban lévő, a nemzeti helyreállítási tervekre vonatkozó értékeléséről tájékozódtak. Von der Leyen elmondta, eddig huszonhárom uniós tagállamtól kapták meg a 750 milliárd eurót előirányzó helyreállítási alap elköltésével kapcsolatos nemzeti terveket, és az összes projektum azt tükrözi, hogy az európaiak készen állnak a változásra. Mint fogalmazott, a tervek sokkal átfogóbban foglalkoznak a strukturális problémákkal, mint valaha, erős munkapiaci újításokat, a szociális háló megerősítését, fenntartható fiskális reformokat, környezetbarát fejlesztéseket, valamint az oktatási rendszerek átfogó megújulását vázolják fel, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szak- és a felnőttképzést. A bizottság elnöke hangsúlyozta: a helyreállítási alap közös prioritásaira, a zöld és a digitális átmenetre fókuszálva egész Európát át lehet alakítani.

 

Magyarországon véget ért a harmadik hullám

Az oltásoknak köszönhetően lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon — jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, a járványügyi adatok javulnak, a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, de a vírus továbbra is itt van velünk, és az oltás felvétele a legjobb védekezés. Közölte: 5 278 680-an kapták meg valamely védőoltás első adagját, míg a másodikat 4 027 056 ember. Ezzel az aránnyal Magyarország — Málta után — továbbra is a második helyen áll Európában — tette hozzá. Ismertetése szerint minden oltópont működik, és a vakcinaszállítmányok is folyamatosan érkeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..