home 2023. szeptember 21., Máté napja
Online előfizetés
Törökülésben
MTVA
2014.10.27.
LXIX. évf. 44. szám
Törökülésben

Duna TV: Vendégségben Törökországban. — A magyar közmédia török tematikus napra készül. — A nézők a Duna TV-n október 29-én háromórás műsorfolyamban ismerhetik meg a török-magyar kapcsolatok múltját és jelenét, s számos más műsor is foglalkozik a két nép sorsával.

A Duna TV október 29-én Vendégségben Törökországban címmel nemzeti tematikus nappal jelentkezik. A választás nem véletlen: a magyarságot és a törökséget ősi szálak kötik össze. Törökország napjainkban Magyarország egyik meghatározó politikai, gazdasági és kulturális partnere, a magyar turisták és pihenni vágyók kedvelt utazási célpontja.

A két nemzet kapcsolatát korábban megterhelte a magyarországi másfélszáz éves török uralom; az ellentétek az idők folyamán történelemmé szelídültek. Törökország számos alkalommal adott menedéket magyar szabadságharcosoknak; Rákóczi, Mikes, Kossuth, Guyon és Kmety neve az ázsiai ország számos vidékén ismerősen cseng. 1923. október 29-én, 91 évvel ezelőtt az Atatürk vezette nemzet új útra lépett: a reformok útját választva szakított az oszmán múlttal. Az egykori romos ország napjainkban a világ egyik meghatározó hatalmává vált, amelynek gazdasága egyre szorosabb szálakat ápol hazánkéval.

E gondolatok jegyében jelentkezik szerdán bőséges török programjával a közmédia. A Ma reggel - mint azt elmúlt héten rendszeresen tette - kezdi a török vendégfogadást (M1 5.50), a Család-barátban Mustafa Cebeli, a TRT televízió séfje osztja meg tudását és receptjeit a nézőkkel (M1 10.30). A Kívánságkosár vendége Kobzos Kis Tamás, a török zene kiváló művelője és apostola, valamint a neves isztambuli orvos, Erdal Şalikoğlu. Hazánk kultúrájának barátja és ismerője a magyar-török zenei kapcsolatok kutatása mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai irodalomban, amikor törökre ültette át Gárdonyi Géza remekművét, az Egri csillagokat (Duna 12.25).

A délutáni tematikus program házigazdája a budapesti Yunus Emre Intézet. Dr. Hayati Develi, a Török Kulturális intézetek vezetője Ankarából érkezik, s Kalocsai Andrea mikrofonja előtt a türk kultúrának a világban betöltött szerepéről, s az elmúlt évben megnyílt budapesti török kulturális központról osztja meg gondolatait (14.25-).

Ezt követően Dr. Hóvári János, korábbi ankarai magyar nagykövet a keleti nyitás politikáját, s a török-magyar kapcsolatok dinamizálását taglalja.

A koradélután talán legérdekesebb epizódja az Eger vár második ostromával kapcsolatos újabb kutatások bemutatása. A magyar közvélemény is felfigyelt, amikor Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója Törökország szent városában, Konyában, véletlenül lelt rá az 1596-os hadjáratot részletesen taglaló feljegyzésekre.

A 150 éves hódoltsági kultúra legtöbb emléke a higiéniához kötődik. Virághalmy Sarolta azokba a török fürdőkbe kalauzol minket, amelyek a megépítésük óta eredeti állapotukban maradtak fenn. Nap, mint nap elmegyünk mellettük, s nem is sejtjük, milyen értékek lapulnak a város közepén.

Az adásfolyam egy rövid időre a Térkép adásával szakad meg, de a magyar témákat feldolgozó magazin is hű marad a nap szelleméhez. Két Törökországban élő honfitársunk életébe, a kultúrák találkozásába pillant be: az egyikben a magyar fiú öt éve interneten ismerkedett meg későbbi feleségével, a másikban a magyar ara 44 éve költözött ki török férjéhez (Duna 16.30).

A vegyes házasságok témájával, a Házasság török-magyar módra című dokumentumfilm is foglalkozik. A 26 perces összeállításban öt, Törökországban élő család hétköznapjaival és ünnepeivel ismerkedhetünk meg: mennyire is volt könnyű magyarként beilleszkedni egy más szokásokat ápoló közösségbe.

Háromszor mentem férjhez páromhoz – emlékezik Őrsi Ágnes, azaz Ayse Ayan, aki török szakos egyetemista idegenvezetőként kalauzolta egykor Budapesten jövendőbelijét. - A török vallás szerint először, utána Magyarországon is templomban, és a harmadik rítus pedig az állam esküvőnk volt.” (Duna 19.00)

A napot stílusosan egy német-török tévéfilm zárja. Az Át a hídon – Isztambul hangjai 2005-ben készült. Fatih Akin alkotása tizenöt török zenekar portréján keresztül mutatja be Isztambult; a metropoliszt állandóan forrásban lévő olvasztótégelyként ábrázolja (Duna 21.35).

 

Vendégségben Törökországban: október 29., szerda (Duna TV 14.25-16.30, 17.00-18.00)
Felelős szerkesztő: Csizmár Edina
Műsorvezető: Kalocsai Andrea
Rendező: Kázsmér Kálmán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..