home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Törökország tettei az Iszlám Államot védik!”
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám
„Törökország tettei az Iszlám Államot védik!”

Orosz—török konfliktus — 11 000 rendőr figyel a párizsi csúcsértekezletre — Az „ördögi koalíció”

Orosz—török konfliktus

Lelőttek egy orosz vadászrepülőt a török—szír határ közelében. Az eset diplomáciai feszültséget okozott Oroszország és Törökország között. Vlagyimir Putyin orosz államelnök országa hátbadöfésének értékelte a történteket, és az orosz miniszterelnökkel karöltve kiteregette Törökország szennyesét. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szerint néhány török tisztviselőnek közvetlen pénzügyi érdekeltsége van az Iszlám Állam olajkitermelésében. Putyin még ennél is durvábban fogalmazott: „Törökország tettei az Iszlám Államot védik!” Ez nem meglepetés, mivel néhány török hivatalnok közvetlen érdekeltségébe tartozik az Iszlám Állam létesítményeiben kitermelt olaj. A török hatóságok meggondolatlan bűntette ez, mely veszélyes irányba fordítja Oroszország és a NATO kapcsolatát. Ez a tett nem igazolható semmilyen érdekkel, és az államhatárok védelmével sem — mondta felháborodottan Putyin.

11 000 rendőr figyel a párizsi csúcsértekezletre

November 30-án kezdődött meg és december 11-éig tart az ENSZ 21. klímakonferenciája, melynek ezúttal Párizs ad otthont. Az a város, amelyik nem is olyan régen tragikus eseményeknek volt a színhelye. A csaknem 150 ország részvételével megrendezendő csúcstalálkozó biztonságára mintegy 11 000 rendőr és csendőr ügyel. A francia hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az ENSZ 21. klímakonferenciája a világszervezet egyik legjelentősebb diplomáciai találkozója lesz, melyet ezúttal nem a New York-i székhelyen rendeznek meg. Ezért a február végéig meghosszabbított rendkívüli állapot értelmében a francia kormány a konferenciához kapcsolódó minden tömegrendezvényt betiltott. A belügyminiszter és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere azt kérte a francia főváros és környékének lakosaitól, hogy az esemény első napjain ne közlekedjenek gépkocsival, mivel a delegációk érkezése miatt számos útlezárás várható. A világ 195 országát érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2 °C alatt tartani az átlaghőmérséklet-emelkedést.

Az „ördögi koalíció”

Az Iszlám Állam legújabb videójában mintegy hatvan országot fenyegetett meg. A szervezet szerint ezek az államok az úgynevezett „ördögi koalíció” részei. A felsoroltak között Európa szinte összes országa szerepel, a többi közt Szerbia, Magyarország és Horvátország is. A videó kigúnyolja az Egyesült Államokat a közel-keleti kudarcai miatt, illetve arról tájékoztat, hogy 6500 katona áll készen, hogy öngyilkos merényleteket hajtson végre az Egyesült Államokban. A film készítői felszólítják a világban élő muszlimokat, hogy etnikumtól és bőrszíntől függetlenül egyesüljenek, és együtt teljesítsék Allah akaratát. Emellett azt is közlik, hogy a kalifátus területén már iskolák ezrei működnek, melyekben ifjú dzsihadistákat képeznek ki. A videó képi és hangi megoldásai egyébként hollywoodi stílusra emlékeztetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..