home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Törökbecsén megkezdődött az óvodai iratkozás
Zséli Ágnes
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Törökbecsén megkezdődött az óvodai iratkozás

Törökbecse községben április 1-jétől 30-áig elektronikus úton írathatják be a szülők gyermeküket a Pava Sudarski Iskoláskor Előtti Intézménybe. Mivel a 2020-ban a járványhelyzet miatt bevezetett online iratkozás rendkívül sikeresnek bizonyult, a folyamaton az idén sem változtatnak.

Amíg tavaly Törökbecse község négy településén 539 kicsivel foglalkoztak, addig az idénre ez a létszám jelentősen növekedett: a Pava Sudarski-intézménybe jelenleg 578 gyermek jár, közülük 197-en az ősztől iskolába indulnak. Dragan Miloradović óvodaigazgató a többi közt ennek előnyeiről is beszélt:

— Az óvodába való beiratkozást a szülők az idén is az eUprava internetes felületen, pontosabban a www.euprava.gov.rs weboldalon tehetik meg, mely mindenki számára elérhető. A szülőknek sem az anyakönyvi kivonatért, sem a munkahelyi vagy a lakóhelyi bizonylatért nem kell sorba állniuk, hiszen intézményünk az elektronikus hálózatrendszer segítségével mindezeket a szükséges iratokat beszerzi. Fontos még azt is kiemelnem, hogy elektronikus úton a szülők április végéig írathatják be gyermeküket a bölcsődébe vagy más óvodai csoportba, ha azonban valami oknál fogva ezt nem tudják megtenni, a tanintézményünk helyiségeiben is szervezünk beiratkozási napot. Ennek pontos dátumáról az érintetteket a médiában, valamint a www.pupavasudarski.edu.rs honlapunkon is idejében értesítjük majd. Az elmúlt hónapban a község mind a négy településén, pontosabban Törökbecsén, Beodrán, Bocsáron és Kumánon is felmérést végeztünk. Ebből kiderült, hogy a tavalyihoz viszonyítva az idén több gyermeket várhatunk, hiszen mind több szülő dönt a bölcsőde vagy a kiscsoportos foglalkozás mellett. Intézményünk legfeljebb 600 gyermeket tud fogadni. Egyébként a kicsikkel nyolc objektumban foglalkozunk, Törökbecsén négyben, Beodrán kettőben, Kumánon és Bocsáron pedig egy-egyben. Három magyar csoportunk van, ezek a gyerekek a törökbecsei Pillangó nevű központi épületbe, a cserépgyárnál lévő Poletarac, valamint Beodrán a Pinocchio nevű óvodába járnak.

Az eUprava internetes oldalon egyszerűen, egy online űrlap kitöltésével április 30-áig írathatják be gyermeküket a törökbecsei szülők az óvodába. Tudni kell, hogy az iskolai előkészítő csoportba kötelezően be kell íratni mindazokat a gyerekeket, akik 2016. március 1-je és 2017. február 29-e között születtek. Az idén az 578 gyermekből 37-en magyar csoportba járnak. Az ősztől 179-en szerb, míg 18-an magyar nyelvű iskolába indulnak. Az elmúlt napokban Törökbecsére is megérkeztek a Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjait tartalmazó Vackor tájékoztató füzetek, melyeket a szülőknek a nevelők kézbesítettek. A Pava Sudarski Iskoláskor Előtti Intézmény törökbecsei és beodrai objektumaiban teljes egészében megvannak a feltételek a magyar nyelvű óvodai foglalkozásokhoz, ezzel kapcsolatban pedig az együttműködés mind az önkormányzattal, mind a Magyar Nemzeti Tanáccsal gyümölcsöző.

Az óvodaigazgató azt is hozzáfűzte az elhangzottakhoz, hogy mindazok, akiknek az iratkozással kapcsolatban bármiféle kérdésük van, a törökbecsei Pillangó központi épületben lévő szakszolgálati irodában érdeklődhetnek személyesen vagy a 023/771-058-as telefonszámon.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..