home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Török Zolinak valóságos rajongói tábora van
Kalinka Tamás
2022.12.15.
LXXVII. évf. 50. szám
Török Zolinak valóságos rajongói tábora van

2022. december 15-én Szabadkán, a VM4K épületében mutatták be Virág Gábor legújabb, Ki ölte meg a Török Zolit? című kötetét.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának keretén belül ismerkedhettek meg az érdeklődők Virág Gábor, azaz írói nevén Aaron Blumm legújabb művével, a Ki ölte meg Török Zolit? című kötettel. Az új könyv idén októberben jelent meg az Életjel, valamint a Kalligram Kiadó közös gondozásában.

A szerző első, Török Zoli témájú könyve 2010-ben hagyta el a nyomdát, Biciklizéseink Török Zolival címen, mely nagy közönségsikert ért el, és sokan várták már a kisregény folytatását.

Az íróval, illetve a könyv illusztrátorával, Maurits Ferenc képzőművésszel, Bicskei Gabriella, prózaíró, a mű szerkesztője beszélgetett.

Az eseményen a szerző elmondta, Török Zoli irodalmi alakjának mára valóságos rajongói tábora lett, noha a regényből az sem derül ki egyértelműen, hogy ez a személy egyáltalán élt-e valaha. A regényben utalások vannak arra vonatkozóan, hogy Török Zoli a cselekmény idején már nem él, ugyanakkor ennek az ellenkezőjére is akadnak utalások. Ahogy Bencsik Orsolya is fogalmaz a könyv fülszövegében: „Aaron Blumm nem angyal, mégis bukdácsol, összekeveri a nemeket, az identitásokat. Mutatványoskodik, elbizonytalanít”.

Bicskei Gabriella a mű főszereplőjét Columbóval hasonlította össze, szerinte ugyanis Török Zoli ugyanolyan visszatérő, rejtélyes figura, akinek személye összekapcsolja a különböző történetszálakat.

Maurits Ferenc érdekes vonalvezetésű rajzai a kötetben hűen tükrözik a címszereplő létének zavarosságát, homályosságát.

A VM4K klubhelyiségébe látogatók a kötet illusztrátorának munkáiból összeállított képkiállítást is megtekinthették.

Fényképezte: Kalinka Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..