home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Torockó – Nemzeti értékek, hungarikumok határtalanul
Kormányos Katona Gyöngyi
2023.05.16.
LXXVIII. évf. 19. szám
Torockó – Nemzeti értékek, hungarikumok határtalanul

A zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör is képviseltette magát a Nemzeti értékek, hungarikumok határtalanul elnevezésű konferencián, melyet a szegedi Jobb Szegedért Egyesület szervezett Romániában, Torockón.


Kormányos Katona Gyöngyi Varga Líviával, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnökével, Balogh Lászlóval, a Közszolgálat Közalapítvány Kuratóriumának elnökével és Buzogány Máriával, a Jobb Szegedért Egyesület elnökével

A programkínálatban anyaországi, erdélyi és délvidéki előadók színvonalas előadásai és látványos bemutatók is helyet kaptak.
A tanácskozás előadói voltak: Deák Székely Szilárd, Torockó polgármestere, V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, államtitkár, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a Csongrád-Csanád Vármegye Értéktár Bizottság tagja, Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, Zsigmond József, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója, Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjas tárogatóművész. A felsoroltak mellett részt vettek a munkában a budapesti Agrárminisztérium Hungarikum Főosztály munkatársai, dr. Thiele Ádám bucavasgyúró, Tulit Levente, a Torockói íjász Szer Egyesület elnöke.

A Torockói Íjász Szer Egyesület a hungarikumünnep keretében az őskohászmódszerrel ismertette a vaskohókészítést. Erdő Zoltán Erdélyi Magyar Örökség díjas tárogatóművész különleges zenés bemutatóval fogadta és nyitotta meg a rendezvényt a torockói Duna-Házban.


Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkésze a közösségi összefogással gyönyörűen felújított torockói unitárius templomot mutatta be a konferencia résztvevőinek.
A rendezvény egyik legérdekesebb része az őskohászat és vaskészítés prezentálása volt dr. Thiele Ádám bucavasgyúró irányításával Budapest Belváros-Lipótváros torockói házának udvarán. A kohó izzítása már reggel elkezdődött, a kohóbontás és a bucavas (vaskenyér) kovácsolása a program leglátványosabb részének bizonyult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..