home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva a Nemzeti Vágtán
(vas)
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva a Nemzeti Vágtán

Mintegy tízezer látogató szurkolt saját településének a II. Vajdasági Vágtán, melyet Zobnaticán rendeztek meg szombaton.

Az ünnepélyes megnyitón Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

— Mindnyájunkat valamilyen különleges kapcsolat köt a lovakhoz, mindenkinek van egy lovas története. A ló mindig — a múltban, a jelenben és a jövőben is — ott van, ahol a legnagyobb szükség van rá, szolgálatra, tettre készen. Egy ilyen rendezvény, mint a Vajdasági Vágta, nem jöhet létre nemes összefogás nélkül. Ennek az eseménynek olyan erős gyökeret kell eresztenie a bánáti, a bácskai és a szerémségi földbe, mint amilyenekkel a Szent István-napi ünnepség, a Durindó és a Gyöngyösbokréta vagy a Vajdasági Ünnepi Játékok kötődik ehhez a tájhoz.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya beszédében elmondta, eddig egy előfutam sem volt olyan népes, mint a vajdasági.

— A vágta egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovas katonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot, és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte minden nyelvét. Az igazi huszár, akárcsak egy igazi lovas versenyző, erő és tisztesség nélkül mit sem ér. Honfoglaló eleink példásan szoros kapcsolatot ápoltak a lóval. Amikor rájuk gondolunk, lovukkal együtt jelennek meg lelki szemeink előtt. A vágta a fennállása óta versenyeivel hirdeti a nemzeti összetartozás gondolatát. Hisszük és valljuk, hogy a nemzeti tragédiánk feletti siránkozásból akkor emelhetjük fel a fejünket, ha egymást tisztelve, egymás munkáját megbecsülve, erővel és összefogva teszünk a magyarság, valamint a velünk együtt élő népek szebb, boldogabb jövőjéért.

Az előfutamon huszonkét vajdasági magyarlakta települést képviselő ló-lovas páros nevezett be. Ők a vágta esküjének letétele után öt futamban mérték össze erejüket. A délután megszervezett futamok után pusztaötös- és csikós bemutatók szórakoztatták a társaságot, továbbá az ügetőfutamok, a kettes- és a négyesfogat-hajtó versenyek, valamint a párosfogat-hajtó futamok részvevőinek is szurkolhatott a közönség.

A II. Vajdasági Vágta döntőjébe a tornyosi Nagy Norbert a Bahija Bársony nevű lovával, a bácsfeketehegyi Davidovity Dejan Likra nevű lovával, a bácskossuthfalvi Kósa Maja Dollival, a kishegyesi Cékus Árpád Majra lovával, a péterrévei Gán Igor pedig Cura nevű lovával jutott be. Vajdaság leggyorsabb lovasa Nagy Norbert lett, őt Davidovity Dejan követte, harmadiknak Kósa Maja ért célba, így ebben az évben Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva képviseli Vajdaságot szeptember 19-e és 21-e között Budapesten, a Hősök terén, a VII. Nemzeti Vágtán. A Budapesti Nemzetközi Vágta előfutamának öt indulója közül Víg Dániel jutott tovább a magyarországi döntőbe.

A programot Faragó Andrásnak, Langer Somának, Sas Évának és Gróf Grétának, a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje zárta.  

Tekintse meg részletes képriportjainkat is:

1. http://hetnap.rs/galeria/Vajdasagi-Vagta-2014-—-A-megnyito-1666.html
2. http://hetnap.rs/galeria/Vajdasagi-Vagta-2014-—-Egy-szerencses-kimenetelu-baleset-1665.html
3. http://hetnap.rs/galeria/Vajdasagi-Vagta-2014-—-Bemutatok-elofutamok-dontok-es-1667.html

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..