home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Torna a kékben
Bíró Tímea
2019.06.19.
LXXIV. évf. 24. szám
Torna a kékben

Nem születik mindenki Hosszú Katinkának. Van, aki csak lebegni szeret a víz felszínén, van, aki a hűsítő hatás végett szeret csobbanni, és olyan is akad, aki a vízi tornára esküszik. Ha jön a nyár, akkor tegyük változatossá a mozgást, és ugorjunk a medencébe egy kis tornára!

A csantavéri Lality Bettina, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karának gyógytornászhallgatója úgy gondolta, hasznos lenne elindítani szülőhelyén a vízi tornás foglalkozást. Sokan nem is tudják, hogy milyen jelentős szerepe lehet a gyógytornásznak az egészségünk megőrzésében, hiszen számos jó tanáccsal lát el bennünket, és megmutatja, hogyan kell a gyakorlatokat helyesen elvégezni. Az első kérdésem az volt Bettinához, hogy miben különbözik a vízi torna az egyszerű talajtornától.

— Kihasználjuk a víz fizikai tulajdonságait, vagyis valójában könnyíteni tudjuk a mozgást, hiszen a szárazföldön hat ránk a gravitáció és a testsúlyunk. Hasznos a víz felhajtóereje, mivel általa képesek vagyunk csökkenteni a fájdalmat, növelhetjük a mozgástartományt, javítani tudjuk az egyensúlyt, és ez biztonságérzetet ad a betegnek, hiszen kisebb a sérülés kockázata. A víz hidrosztatikai nyomása rendkívül jó hatással van a vénákra, csökkenti az ödéma kialakulásának esélyét, illetve az is fontos tényező, hogy kisebb teljesítőképességgel is ki tudjuk hozni magunkból a maximumot. A vízben való mozgásnak jótékony hatása van a vesékre, általa növelhető a vizeletkiválasztás, az izomerő, és az ízületi nedvkeringést is tudjuk szabályozni.

Bettina elmondta, hogy bizonyos gyakorlatok elvégzésénél fontos szerepe van a törzs stabilitásának, mely kitűnően erősíthető a vízben. A gerincproblémákkal küzdők számára különösen gyógyító hatású lehet ez a torna.

— Kizárólag olyan gerincbetegeknek nem ajánlott ez a fajta mozgás, akiknek csigolyameszesedésük van, valamint a kimozdult, félrecsúszott csigolyák sem engedik meg a vízi tornát. Akiknek az elmúlt fél évben volt szívinfarktusuk, azok szintén kerüljék ezt a mozgásformát. A fogyni vágyókat, a magas vérnyomással és a visszérrel küzdőket viszont várom.

A 30-40 perces foglalkozásokat júliustól augusztus végéig heti három alkalommal tartják a csantavéri Delfin Úszóklubban. Nem kötelező, de ajánlott minden órán részt venni, hiszen így lesz a leghatékonyabb a torna. Úszástudást nem igényelnek a gyakorlatok.

Bettina a saját, illetve a Delfin Úszóklub Facebook-oldalán vagy a következő telefonszámon várja a felnőttek jelentkezését: +381 63/846-1247.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..