home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Topolyai napok
Tóth Imre
2016.09.26.
LXXI. évf. 38. szám
Topolyai napok

A bácskai település polgárai szeptember 9-e és 18-a között kiállításokkal, sportrendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, családi programokkal és karnevállal ünnepelték meg a község napját. A rendezvénysorozat első programja az EXPO volt, melyről a múlt heti számunkban tudósítottunk.

Gróf Grassalkovich Antal az 1750. szeptember 15-ei ajánlólevelében Csizovszki Ferenc szabadost bízta meg, hogy telepítse be a topolyai pusztát, ahová 200 magyar és szlovák családot vezényeltek. Ennek emlékére ünneplik Topolya napját szeptember 15-én. Az idén szentmisét mutattak be a topolyai polgárokért a Sarlós Boldogasszony-templomban, majd kiállítás nyílt a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díj kitüntetettjének alkotásaiból. Ezután tartották meg a községi képviselő-testület ünnepi ülését, melyen kiosztották a Pro Urbe díjat, valamint Topolya község plakettjét és a polgármesteri köszönőleveleket.

A Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat Lázár Tibor óbecsei festőművész kapta. Alkotásait a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében tették közszemlére. Náray Éva, a zsűri tagja a megnyitón elmondta: a Nagyapáti Kukac Péter-díjat 1973-ban a községi képviselő-testület javaslatára alapították meg. Ez az egyetlen olyan képzőművészeti díj, amelyet a községi képviselő-testület alapított.

— Lázár Tibor művészete a pop-arthoz áll legközelebb, ő egy színes egyéniség, és érdekes műveket alkot — nyilatkozta Csernik Attila grafikusművész, a zsűri elnöke.



Lázár Tibor a művészetében az identitás kérdésével foglalkozik. Korábbi munkáira a személyes identitáskeresés, az utóbbi években született alkotásaira pedig a régiónk kollektív identitástudatának kutatása a jellemző. Topolyához kedves emlékek kötik. — Ez a díj megtisztelő. Az, hogy díjazzák az embert, a munkájának az eredménye — mondta Lázár Tibor.

A községi képviselő-testület ünnepi ülésén Saša Srdić, a kkt elnöke köszöntőbeszédében arra emlékeztetett, hogy az új összetételű testület csaknem száz napja működik, a hatalmi koalíciót a VMSZ és az SZHP alkotja.

— Az új önkormányzati vezetőségben friss energia és kellő tapasztalat van ahhoz, hogy a mindannyiunk számára fontos célokat elérjük. Közös célunk Topolya minden polgárának a jóléte — emelte ki Saša Srdić.

— Az elmúlt időben sokat változott a település — hangsúlyozta Kislinder Gábor polgármester. — A feladatok teljesítése kitartást, céltudatosságot és néha áldozatot is kíván. Nem kapunk semmit ajándékba. Ennek ellenére vannak olyan eredmények, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek meghatározzák a város arculatát.

Topolya község Pro Urbe díját az idén dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos kapta, aki az első naptól kezdve nyugdíjba vonulásáig a topolyai egészségházban dolgozott, több tízezer terhességet kísért figyelemmel, és mintegy ötezer szülésnél volt jelen. A díjra a vadászegyesület terjesztette fel. Námesztovszki elmondta: büszke rá, hogy személye és munkássága nem osztotta meg a közösséget, hiszen a Pro Urbe díj odaítélését a kkt egyhangúlag szavazta meg.

Topolya község plakettjével a Cirkalom táncegyüttest, a Moravica Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és a Topolya Kosárlabdaklubot tüntették ki. Polgármesteri köszönőlevelet Marija Jakšić, a zentagunarasi önkéntes tűzoltó egyesület tagja és Kisimre Tibor történelemtanár kapott.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..