home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Topolya ünnepe
Tóth Tibor
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Topolya ünnepe

A Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében átadták a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat, valamint a községi képviselő-testület díszülésén kiosztották a Pro Urbe díjakat, Topolya község plakettjét és a köszönőleveleket.

A bírálóbizottság (Ninkov Kovačev Olga, Klájó Adrián, Csernik Attila) döntése értelmében a 2021. évi Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat a kutaspusztai (mileševói) származású képzőművész, Sinkovics Ede kapta. Topolya Község Művelődési Házának kiállítótermében a következő két hétben Sinkovics Ede Művészet és elsősegély című sorozatának négy képe, a Hamis mitológia két alkotása, valamint egy környezetvédelmi projektum részeként preparált zongora látható.


A Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat Sinkovics Ede vehette át

A községi képviselő-testület ünnepi díszülése a szerb és a magyar himnusz hangjaival kezdődött, majd Saša Srdić, Topolya Község Képviselő-testületének elnöke üdvözölte a rangos vendégeket, közéleti személyiségeket, a köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati képviselőket, a testvértelepülések küldöttségét. Üdvözlőbeszédet Szatmári Adrián, Topolya polgármestere mondott. Kitért az elmúlt időszakban megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra. Kiemelte, hogy az elmúlt évben a megszokott feladatok mellett továbbra is kihívás volt a koronavírus elleni küzdelem, de a mindennapokat sokkal inkább az építkezés, a fejlődés, a közösség előrehaladása határozta meg.

— Olyan nagyberuházások fejeződtek be, illetve vannak folyamatban, amelyek évtizedekre szólnak, és pozitívan hatnak majd a község lakosainak életére. A városban felépült a szennyvíztisztító, párhuzamosan pedig a szennyvízelvezető hálózat főgyűjtőcsatornája is, melynek beüzemelése után a környezetszennyezés mértéke jelentősen csökken. Elkészült a diákotthon, és néhány hét múlva a fiatalok birtokukba is vehetik. A napokban kezdődött az egykori hotel átalakításának következő szakasza. Az idén befejeződik a közelmúltban átadott TSC-centerpálya mellett lévő medence építésének első fázisa, és reményeink szerint jövőre a második szakaszt is realizálni tudjuk. A két létesítmény egy sport- és rekreációs komplexumot alkothat Topolya központjában. A község falvaiban szenny- és ivóvízhálózatot bővítettünk, medencéket adtunk át, művelődési házat és civil központot újítottunk fel, emlékhelyet építettünk, szobrokat avattunk. A terveink között az egyik legnagyobb beruházás a gázvezeték-hálózat bővítése lesz, mely azon falvak fejlődését hivatott elősegíteni, ahol nincs gázvezeték — mondta a polgármester.


A díjazottak

Az ünnepi beszéd után a község eseményeiről, eredményeiről és fejlesztéseiről szóló filmet tekinthettek meg a jelenlévők, majd megkezdődött a város elismeréseinek átadása.

Pro Urbe díjat Vas Borsodi Borbála magyartanár és nyelvművelő, főtisztelendő Fazekas Ferenc, aki Topolyán több mint húsz évig plébánosként tevékenykedett, valamint Željko Samardžić — Panonac énekes-zeneszerző kapott. Plakettet Radovan Marić koncertmester-zeneszerző, a fennállásának 50. évét ünneplő pacséri Moša Pijade Általános Iskola és a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület képviselője vehetett át, polgármesteri köszönőlevélben pedig a topolyai egészségház, Ölvegyi Éva zentagunarasi nyugdíjas óvónő és a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület részesült. A díszülés a Melódia kamarazenekar fellépésével ért véget.

A Topolyai Napok rendezvénysorozat szeptember 19-én zárul.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..