home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Topolya: megérkezett a magyarországi támogatás az egykori hotel épületének felújítására
Kartali Róbert
2021.01.28.
LXXVI. évf. 4. szám
Topolya: megérkezett a magyarországi támogatás az egykori hotel épületének felújítására

Művészeti, közösségi és közigazgatási komplexummá alakítják át a Topolya központjában található egykori szálloda épületét. Az épületkomplexum kialakítását Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által 1,03 milliárd forinttal támogatja. A pénzt már át is utalták a projektumra, a kivitelezéshez szükséges további eszközöket pedig önerőből fogja finanszírozni az önkormányzat.

 — A magyar kormány támogatása átszámolva 333,4 millió dinár, ekkora összeg érkezett a projektumot vezető Topolyai Művelődési Ház számlájára, a felújítás összértéke viszont meghaladja a 440 millió dinárt. A megközelítőleg 110 milliós különbözetet Topolya Önkormányzata önerőből fedezi, az összeget a márciusban esedékes költségvetési módosítással fogják erre a célra előirányozni — emelte ki Szatmári Adrián, Topolya Község elnöke a témával kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón. — Az egykori hotel épületének rekonstrukciója szebbé teszi a település központját, hiszen megváltoztatja majd a város arculatát. Az épületet még 2015-ben vásárolta meg az önkormányzat, első lépésként le lett bontva a legfelső emelet, majd ki lett építve a tetőszerkezet. Most a harmadik fázisban megkezdődhet az épület teljes körű rekonstrukciója. A magyarországi támogatást ezúton is szeretnénk megköszönni a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint Pásztor Istvánnak a közbenjárását — tette hozzá Szatmári.

Mint mondta, az épületben a tervek szerint egy kollégium is ki lesz alakítva, mégpedig 59 szálláshellyel. — Az idei évben Topolyán, a Mezőgazdasági Iskola mellett megkezdi működését a diákotthon, de a három topolyai középiskolába csaknem 400 diák utazik napi szinten a környező községek területéről, ezért célszerű és racionális lépés a szálláshelyek bővítése a diákok részére. A diákok mellett ezeket a szálláshelyeket használni tudják majd a testvérvárosokból ide látogató delegációk, illetve a művészeti társulatok, melyek Topolya községben lépnek fel. A szálláshelyek mellett az épületben helyet kap majd egy nagy konferenciaterem, valamint irodahelyiségek is ki lesznek alakítva, azzal a céllal, hogy ide költözzön át a teljes városi közigazgatás, így egyszerűbbé válik az ügyintézés is.


Látványtervek: RindProject tervezőiroda

A projektum fő kedvezményezettje a Topolyai Művelődési Ház. Az intézmény igazgatója, Csípe Tímea a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy 2019 legvégén intézték az első kérelmüket a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága felé. Ebben arra kérték Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, hogy segítsenek abban, hogy a Topolya központjában álló, romos állapotban lévő egykori hotelt művészeti, közösségi és közigazgatási épületté alakíthassák.

— 2020 augusztusában az önkormányzat az épület használati jogát átruházta a művelődési házra, ezután szeptember végén a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egy átiratban arról küldött értesítést, hogy pozitívan bírálták el kérelmünket. Az első szakasz lezárult, a pénz megérkezett, és a művelődési ház a kedvezményezett, vagyis ebben a történetben egy összekötő, adminisztratív szerepet tölt be.

Topolya Község Művelődési Háza komplex és szerteágazó munkát végez. Jelen pillanatban számos munkatársa dolgozik Topolya különféle épületeiben, vagy más intézményekben kapott ideiglenes elhelyezést. Amint létrejön a művészeti közösségi közigazgatási épületkomplexum, minden munkatársa egy tető alatt tud majd dolgozni, így sokkal hatékonyabbá és összehangoltabbá válik majd a munka — tette hozzá Csípe Tímea. Azt is elmondta, hogy ekkora horderejű kivitelezést eddig még nem vezettek, viszont nem is idegen tőlük az építkezés, hiszen 2015 és 2017 között folyt a színházterem felújítása. Mint mondta, az kisebb mértékű, de hasonló feladat volt. Aláhúzta, a pályázat lebonyolításában hathatós segítséget nyújtott a Magyar Nemzeti Tanács, annak elnöke és az MNT teljes hivatala is.

A tervek kidolgozásával a RindProject vállalatot bízták meg. Rind Anzelm okleveles építőmérnök, statikus az épület történelméről és a tervezett munkálatokról elmondta, hogy a hotel ötszintes épületét az 1950-es években építették, volt pincéje és a földszint felett eredetileg további három emelete.

— Az épület az évek folyamán több beavatkozást is elszenvedett, ezek közül a legnagyobb 2007-ben volt, amikor további két szintet építettek rá a meglévő szerkezetre. Akkor a felújítási és szanálási munkákat nem végezték el, ezért évekig befejezetlenül és kihasználatlanul állt az objektum. 2019-ben egy előzőleg elvégzett statikai számítás és geomechanikai tanulmány alapján lebontották a legfelső szintet az épület stabilitásának megőrzése érdekében, és egy új tetőszerkezettel fedték be az épületet. Mostani állapotában hatszintes, van földszint, pince és négy emelet. A tervezés során az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának statikusai felülvizsgálták az épület szerkezetét. Helyszíni méréseket végeztek, próbaterheléseket és laboratóriumi vizsgálatokat az épületből vett mintákon. Sajnos kijelenthető, hogy az épület a mostani állapotában nem stabil, nem használható, és veszélyes is. Hogy földrengésbiztossá tegyék, betonfalakat építenek be az alapoktól a tetőig, továbbá szükséges lesz még a födémszerkezetek szanálása és a tartófalak, valamint az oszlopok megerősítése is. Az épület leendő arculatát a famintázat, a sárga és a fehér színek használata fogja meghatározni, ami illeszkedni fog majd Topolya régi arculatához — zárta szavait a RindProject tulajdonosa.

Ami a kivitelezés ütemtervét illeti, az önkormányzat márciusra tervezett testületi ülésén a költségvetés módosítása után lesz kiírva a közbeszerzési pályázat, az eljárás lefolytatása végeztével szerződnek majd a kiválasztott kivitelezővel. Előreláthatólag az év közepén kezdődhetnek meg a munkálatok. A kivitelezési folyamat legalább tizenkét hónapig tart majd, így az idei év végéig nem lesz átadva az épület az új rendeltetésének. 

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..