home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Topolya jól megérdemelt színházterme
Bíró Tímea
2018.02.05.
LXXIII. évf. 5. szám
Topolya jól megérdemelt színházterme

Már jó ideje a moziteremben került sor a Topolyára látogató előadások bemutatására, hiszen a város színházterme belakatolva várta, hogy megérkezzen az anyagi támogatás, mely ismét alkalmassá teszi a művészetek befogadására.

2007-ben, július közepén egy előadás közben leszakadt a mennyezetből egy rész, és ez csak megerősítette, hogy az épület életveszélyes, illetve instabil lábakon áll, mivel az elmúlt ötven-hatvan évben nem volt nagy beruházás a színháztermen. Évekig be volt zárva, a város pedig csak a kisebb díszletet igénylő színdarabokat tudta meghívni, és vendégül látni a moziteremben. A Művelődési Ház igazgatónője, Csípe Tímea mesélte el lapunknak a színház megújulásának történetét.


Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere átvágja a szalagot (Tóth Bálint felvételei)

— A 2000-es évek elejétől több ötletterv is napvilágot látott, és az egyik gátló tényező az volt, hogy nem létezett egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit is szeretnénk. Mindenki a saját szemszögéből próbálta megvilágítani, mit szeretne a teremmel kapcsolatban. Voltak megalomán elképzelések, melyek nagyon jók, viszont sokba kerültek, hiszen az egész épületegyüttes felújítását célozták meg, és olyan tervek is születtek, amelyek csak a színházterem felújítására vonatkoztak. A másik gátló tényező a pénzhiány volt. Én akkor még nagyon tapasztalatlannak számítottam, hiszen 2007-ben lettem a Művelődési Ház igazgatója. Pályáztunk magyarországi forrásokra is, de azt hiszem, hogy ezek komolytalan próbálkozások voltak. A hosszú várakozás azonban mégis meghozta gyümölcsét. A 2015. év volt a meghatározó, mert Topolya község költségvetésében első alkalommal szerepelt a 10 milliós összeg a színházterem felújítására. Ekkor már az önkormányzat is nyitott felénk, és az volt az egységes elképzelésünk, hogy egy multifunkcionális termet kell létrehoznunk. A legtöbb időt az érdekegyeztetés vette el, hiszen volt, aki azt szerette volna, hogy ez kizárólagosan színházterem legyen, az alapító, a község pedig — jogosan — azt szerette volna, ha ebben a teremben állófogadásokat, esetleg egy polgármesteri bált is meg tudunk szervezni.

A Rind Project tervezőirodát bízták meg a színházterem tervdokumentációjának elkészítésével.

— Egy fiatal csapatról van szó, és külön ki kell emelnem Rind Anzelm statikusmérnököt, aki a Rind Project tervezőiroda alapítója. Vele csináltuk végig a munka oroszlánrészét. Akinek még nagyon nagy hálával tartozom, az Topolya község elnöke, Kislinder Gábor úr, valamint Beck Zoltán, aki megálmodta a terem multifunkcionális voltát. Jelenleg színházteremként működik, ám az sem okoz gondot, hogy báltermet varázsoljunk belőle. Van egy két részből álló teleszkópos tribününk, így a nézőtér hátsó részét a műszaki egységek alá lehet rejteni. Szeretném, ha továbbra is a színházi előadások részére tartanánk fenn a termet, viszont ha a községnek szüksége lesz rá bizonyos rendezvények létrehozásához, akkor természetesen a rendelkezésére áll.

2015 nyarán folyt a tervezési időszak, és az ötletterv viszonylag rövid idő alatt megszületett. Becslések szerint mintegy 30 millió dinárba került volna a terem felújítása, és a község úgy állapította meg, hogy három költségvetési évből tudja ezt az összeget kifizetni. Az építkezés 2015. december 23-án kezdődött el.

— Az ügy jogi vetületétől kezdve mindent a Művelődési Ház intézett, és ez hatalmas feladat volt. Mivel 2015 végén megkezdődött az építkezés, a 2015-re szóló 10 milliós összeget át tudtuk vinni 2016-ra, ezáltal abban az évben folyamatosan építkezhettünk. A szabadkai Express-Servis volt a kivitelezőnk. A munka egyszer sem szünetelt, egyik fázist követte a másik. Sor került a falfelületek belső és külső festésére, 2017-re pedig a színpad- és a világosítástechnika, a bútorzat, valamint a teleszkópos tribünnek a kivitelezése maradt. Ennek a fázisnak a munkálatait egy belgrádi cég végezte, mellyel szintén nagyon szépen együttműködtünk. Nagy előnynek bizonyult, hogy a munkálatok fázisokban haladtak, mert így időközben látni lehetett, hogy a tervdokumentációkban melyik részeken kellene változtatni.

2017. december 12-én ünnepélyes keretek között adták át a felújított színháztermet, utána pedig az érdeklődők egy fényképkiállítást tekinthettek meg. Az igazgatónő szerint a feladat nagyobb része csak ezután következik.

— A két év alatt rengeteg álmatlan éjszakám volt. Úgy gondolom, hogy a színházterem felújítása és átadása csak egy állomása ennek a folyamatnak, hiszen a terem tíz évig nem működött, és akármennyire igyekeztünk is, bizonyos színházakkal megszakadt a kapcsolatunk. A társulatokat, illetve az előadásaikat a moziteremben tudtuk vendégül látni, melynek jóval kisebb a színpada, mint a színházteremé. Emiatt például évekig nem szerepelt nálunk az Újvidéki Színház. Természetesen igyekeztünk minél színesebbé tenni Topolya kulturális életét, illetve szervezett autóbuszjáratokról is gondoskodtunk Újvidékre, Szabadkára, Belgrádba, viszont meg kell vallani, hogy elszokott tőlünk a közönségünk. Az új generációt, a középiskolásokat nem tudtuk kinevelni, mert nem hozhattunk el nekik nagyobb színházi előadásokat. A munka java tehát csak most következik. Az önkormányzat az idei költségvetésünkben megemelte a színházi előadások vendégszerepeltetésére szánt keretet, melyet, ha okosan gazdálkodunk, szépen be tudunk osztani. Terveink szerint havonta egy magyar és egy szerb hivatásos színházból érkező előadást tekinthet meg a közönségünk.


Csípe Tímea és a topolyai Cantus Firmus vegyes kar

A felújított színházteremben kevesebb a férőhely: az eddigi 363 ülőhely 240-re korlátozódott, szükség esetén pedig 40 pótszéket tudnak elhelyezni a nézőtéren. Az igazgatónő elmondása szerint nagyon ritkán fordult elő, hogy 363 néző töltötte meg a színház nézőterét.

— A színházterem nem csak a Művelődési Házé. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ végre méltó színpadon léphet fel, melyet egyébként a Mara Amatőr Színház is használni fog. Nagyon nagy munkánk lesz abban, hogy megtöltsük a 240 férőhelyes nézőteret, ám bízom benne, hogy ez sikerülni fog. Nem titkolt vágyam, hogy egyszer Topolya legyen a házigazdája a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának.

A gyönyörű színházteremben február 1-jén az Újvidéki Színház vendégelőadását, a Jesenjint láthatja a közönség, márciusban pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Kemping című előadását nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..