home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Topolya: 4,5 millió dinárral támogatják a mezőgazdasági jellegű programokat
Kartali Róbert
2019.07.12.
LXXIV. évf. 28. szám
Topolya: 4,5 millió dinárral támogatják a mezőgazdasági jellegű programokat

Topolya község költségvetéséből összesen 4,5 millió dinár értékben ítéltek oda pénzeszközöket a polgári egyesületek működési költségeinek és a mezőgazdaság területén végrehajtott programbeli rendezvényeknek a társtámogatására.

Az erről szóló szerződéseket szerdán írta alá Kislinder Gábor, a város polgármestere a támogatásban részesülő 29 egyesület képviselőivel. A támogatott szervezetek ennek köszönhetően az idén is megszervezhetik a Parasztolimpiát, az Expót, a Kutyakiállítást, valamint a községi támogatással a kisebb volumenű rendezvényeket szervező egyesületek működését is segítik.  


A szerző felvételei

A községi támogatás nem csupán a civil szervezeteknek a működtetését, de a különféle rendezvényeknek és programoknak a megszervezését is lehetővé teszi. Külön öröm, hogy mind a 29 pályázó elszámolt a tavalyi támogatás összegével, így senkit sem kellett visszautasítani — emelte ki a szerződéskötés után Kislinder Gábor községi elnök lapunknak nyilatkozva.

— Fontos, hogy ezek a szervezetek meg tudják szervezni azokat a rendezvényeket, amelyeket a bizottság is fontosnak tartott, de az önkormányzat által folyósított támogatás a jelentősebb rendezvények megszervezéséhez nem mindig elegendő, így az egyesületeknek találniuk kell további támogatókat is. Az előző évek tapasztalata alapján a civilek ezt meg is teszik, a rendezvényeket tisztességesen meg is szervezik, melyek a polgárok javát szolgálják.

Az önkormányzati támogatás megszerzésének feltétele a megfogalmazott programtevékenység és az előző évi támogatással való elszámolás. A polgármesternek a támogatás odaítélésével megbízott bizottság tesz javaslatot, hogy melyek azok a rendezvények, amelyeket támogatni kellene — emelte ki Kislinder, hozzátéve, hogy a bizottság jól végezte munkáját, eddig ugyanis még egyetlenegy panasz sem érkezett.

 

— Tudjuk sajnos azt is, hogy akkora összeget sohasem fogunk tudni folyósítani ezeknek a szervezeteknek, amennyi elég lenne, hiszen nagyok az igények, de a civilekről lévén szó, támogatásokból, donációkból és saját programokból tudják összerakni ezeket a rendezvényeket, amit ők jó szívvel meg is tesznek. A Topolyai Termelői Klub 700 000, a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete 450 000, a topolyai Fakó Sport Postagalamb-tenyésztő Klub szintén 450 000, A Mi Falunk, Kisbelgrádunk Fejlődéséért Polgári Egyesület 350 000, a Topolyai Mezőgazdászok Egyesülete 320 000, a pacséri Fácán Vadászegyesület 200 000, a Topolyai Méhészegyesület szintén 200 000 dináros támogatásban részesült. 170 000 dinárt kapott a Gunarasi Termelői Klub, a Bajsai Mezőgazdászok Egyesülete, a Zentagunarasi Termelői Klub és a bácskossuthfalvi Mezőgazdasági Termelői Egyesület. A Sirály Galambászegyesület Bácskossuthfalváról 150 000, az Alföldi Marhatenyésztő Egyesület Topolyáról 140 000, az Ebtenyésztők Egyesülete Topolyáról 120 000, a szintén topolyai Őzbak Vadászegyesület pedig 100 000 dinárban részesült. A többi egyesületnek 20 000 és 90 000 dinár közötti támogatást hagytak jóvá.

— A többi közt téli előadás-sorozatunk van, mely némi költséggel jár, van egy irodánk Gunaras helyi közösségben, ez egy információs központ a mezőgazdasági termelők részére, ennek a fenntartása szintén a pályázati összegnek köszönhető — emelte ki Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke. Mint mondta, minden évben megszervezik a tavaszi fásítási és dűlőútjavítási munkaakciót, illetve a hagyományos szántóversenyt is megtartják a falunap keretében, merthogy erre is kaptak támogatást.  

— Az elmúlt években csupán 50 000 dinárt kaptunk, az idén pedig már 70 000-et — nyilatkozta lapunknak Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi Rizling Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesülete elnöke. Hozzátette, hogy a húszéves szervezet aktív munkát folytat, és év közben hozzávetőlegesen tíz nagyobb rendezvényt is lebonyolítanak. Mint mondta, legjelentősebb rendezvényük a bácskossuthfalvi Szüreti Napok, melyet szeptemberben tartanak meg, ez a szőlőről és a borról szól. A másik nagyobb eseményük pedig a januári Pálinkafesztivál.    

Ha a szervezetek nem pontosan, célszerűen és indokoltan költik el a céleszközöket, valamint ha pontatlan a dokumentációjuk, akkor ez számukra kizáró ok lehet a jövőben, ezért egy képzés is indul az érdeklődő egyesületeknek, mely egyébként nem kötelező jellegű — tette hozzá a polgármester. Mint mondta, ez külön a civilek kérésére lett megszervezve, vannak olyan jogi részek, amikor egy határozatot meg kell írni, illetve be kell tartani a határidőket. A civileknél nem mindenki jogász vagy közgazdász, így ez a képzés jól jön majd számukra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..