home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Tömeges részvétel az emléktornán
Tóth Tibor
2023.09.12.
LXXVIII. évf. 36. szám
Tömeges részvétel az emléktornán

A Csóka-Goodwill Asztaliteniszklub tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Szabó István-asztaliteniszemléktornát, mellyel a csókai klub egyik alapítójának, legendás edzőjének állítottak emléket.

A jugoszláv női asztalitenisz Szabó István — Pista bácsi megjelenése előtt nem tartozott Európa élvonalába, akkortájt a legjobb játékos a világranglista közepén foglalt helyet. Tíz évig irányította a jugoszláv, női ifjúsági asztalitenisz-válogatottat, és ez idő alatt kétszer — először 1975-ben, majd az újvidéki Eb-n is — aranyérmet nyert. Az említett sikereknek köszönhetően a női asztalitenisz elindult a fejlődés útján. A csókai csapat egyik legemlékezetesebb találkozóját Budapesten, a BEK elődöntőjében vívta, amikor a Statisztika ellen már 4:1-re vezetett a Pista bácsi által összeállított csókai együttes. A találkozó előtt Pista bácsi megígérte: ha nyer a csapata, akkor gyalog jön haza Budapestről. A csókaiak mérkőzéslabdához jutottak, egy magas labdánál azonban az egyik néző elsikította magát, ami megzavarta Perkučint, és a Csóka nem használta ki a lehetőséget. Így a Subotin, Palatinus, Király, Perkučin összetételű csapat a 3. helyen végzett Európában, amit néhány évvel később megismételt. Tanítványai rengeteg országos, Balkán-, földközi-tengeri és Európa-bajnoki címet, érmet szereztek, de az egyik legnagyobb siker 1978-ban történt, amikor a Palatinus Erzsébet, Gordana Perkučin alkotta női páros a kínai világbajnokságon a hazaiakat verve bronzérmet szerzett. Ezzel egyidejűleg Jugoszlávia tizenkét legjobb asztaliteniszezője közül öt csókai volt. 1984-től 1986-ig a német Saarbrücken csapatánál dolgozott, ahol a női és a férficsapattal egyaránt országos bajnoki címet szerzett, a férfiakkal pedig még BEK-et is nyert.

Pályafutása elismeréseként Spartak-díjjal, Októberi díjjal, valamint a Jugoszláv Asztalitenisz Szövetség 50 éves fennállásának alkalmából Aranyplakettel tüntették ki, de a legnagyobb elismerés az emberek szeretete volt számára. Pista bácsi nemzedékek egész sorát nevelte a sport és az asztalitenisz szeretetére, a kitartásra, az emberségre, tanítványai mindig a legnagyobb tisztelettel beszéltek és beszélnek róla.

A tizenharmadik alkalommal megtartott emléktornán, mely egyúttal az idény első ranglistaversenye volt a 12 éven aluli újonc lányok és fiúk számára, 40 egyesület több mint 100 asztaliteniszezője állt asztalhoz. A hazai egyesületek mellett három magyarországi klub — összesen 10 versenyzővel — is részt vett a tornán.

— Az idei torna kiemelten fontos számunkra, hiszen egyesületünk az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Nemcsak a jelent ünnepeljük, hogy megértük a 60. évfordulót, hanem a múltat, azokat a játékosokat, edzőket és alapítókat is, akik rengeteg dicsőséget hoztak a klubnak az elmúlt hat évtized során. A fiúk és a lányok mezőnyében is az arany-, az ezüst- és a két bronzérmesnek gazdag csomagokat adtunk át, mintegy 100 000 dinár nagyságrendben — mondta Kormányos László, a Csóka-Goodwill Asztaliteniszklub szakmai koordinátora, majd köszönetet mondott a szabadkai Goodwill cégnek, valamint mindazoknak, akik támogatják a klubot és az emléktornát.

A Vajdasági Asztalitenisz-szövetség által szervezett bajnokságok a hétvégén indulnak, a szerbiai Szuperliga és I. Liga pedig szeptember utolsó hétvégéjén rajtol. A Csóka felnőtt női csapata az elmúlt idényt a 4. helyen zárta, melyre az idén is esélye van, hiszen a csapat gerince a klubban maradt, míg a férficsapat a Vajdasági Ligából feljutott az I. Ligába.

Dognár Vorgić Ottília, a klub elnöke hétévesen, Pista bácsinál kezdett asztaliteniszezni, és 30 évig kitartóan, sikeresen öregbítette a csókai egyesület hírnevét.

— Nagyon büszke vagyok, hogy Pista bácsi neveltje lehettem. Sok olyan dolgot kaptam a sportágtól, amely mindig bennem maradt, és a mai napig velem van. Az asztalitenisz nem egyszerű sportág, fontos, hogy a gyerekek már kiskorukban hozzászokjanak a többórás napi munkához. Voltak időszakok, amikor nem sok gyerek edzett a klubban, mára a számuk megnőtt, és egyre többen választják az asztaliteniszt — mondta az elnök.

A csókai Pozsár Fanni első osztályban kezdett asztaliteniszezni, a televízióban látott egy mérkőzést, mely annyira megtetszett neki, hogy másnap édesanyjával, aki szintén asztaliteniszezett, ellátogattak egy edzésre. Azóta szorgalmasan edz és az asztalitenisz a mindennapjai részévé vált. A szintén csókai Varga Hanna négy éve, testvére hatására fogott először ütőt a kezébe, aki akkor már űzte a sportágat. Sokat készült a ranglistaversenyre, ahol megpróbált minél jobban szerepelni. A kiskőrösi, de a soltvadkerti Ambrus Asztalitenisz-akadémia színeiben játszó, tizenegy éves Komlós Nóra már négy éve pingpongozik, és állítása szerint amióta versenyszerűen sportol, a tanulás is jobban megy neki.

Az ünnepélyes megnyitón Dognár Vorgić Ottília és Kormányos László mellett Milan Stanić, a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség elnöke is szólt az egybegyűltekhez, majd a küldöttség a csókai temetőbe vonult, és ott koszorút helyezett el Szabó István, a korábbi kiváló játékos, Juhász József, a klubot kilenc évig irányító, Erdélyi Imre és az egyesület egykori játékosa, később edzője, Király Ilona sírjára.

A színvonalas versenyt a lányok mezőnyében a topolyai TSC tagja, Horváth Teodóra nyerte, a 2. helyen Emilia Miul (temesmiklósi Rapid), a 3.-on a csókai Varga Hanna és a belgrádi Crvena zvezda játékosa, Mila Rop végzett. A fiúk mezőnyéből az újvidéki Branko Dragoljević került ki győztesen, megelőzve David Čapandát (Szelencse) és a két bronzérmest, Víg Zsombort (Temerin) és Mario Banjašt (nagykikindai Galadska).

A szerző és a Csóka-Goodwill Asztaliteniszklub felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..