home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Toleranciatábor Magyarkanizsán
Kovács Laura
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 27. szám
Toleranciatábor Magyarkanizsán

Óvodásoknak és kisiskolásoknak rendeztek toleranciatábort Magyarkanizsán. A tábor célja, hogy a magyar és a szerb gyerekek egy héten át tanulják egymás nyelvét és kultúráját. A tartományi oktatási titkárság által is támogatott rendezvényt a Felnőttképzők Regionális Hálózata szervezte.

Búzás Hedvig, a Felnőttképzők Regionális Hálózatának elnöke elmondta, felismerték azt a problémát, hogy a magyar gyermekek nem tudnak szerbül, illetve a szerb gyermekek sem beszélik a magyar nyelvet.
— Régen sokkal több gyerek volt, és az utcán játék közben megtanulhatták egymás nyelvét, de manapság egyre kevesebb a gyerek, és már az utcán sem játszanak. Úgy gondoltuk, megpróbáljuk őket kiragadni az iskolai közegből, és egy játékos módszertannal egy közvetlenebb társaságba leültetni őket, és játékosan megtanítani a szerbre, illetve a magyarra. A tanítás kétnyelvű, mivel 10 magyar és 10 szerb gyermek vesz részt ebben a táborban, így ők egymás nyelvét is párhuzamosan tanulják.

A tábor iránt nagy volt az érdeklődés, a magyar gyermekek körében a 10 férőhelyre megközelítőleg 40-en jelentkeztek. A képzésen egy máltai ikerpár is részt vesz.
— A szerb gyerekek között van két máltai kislány, hiszen egy anyuka engem tavaly felkeresett e-mailben, és érdeklődött a nyelvtanfolyamaink iránt, mert ő a gyermekkorát Horgoson töltötte, és alapszinten megtanult magyarul. Ezt szerette volna a saját gyermekeinek is átadni, és lehetőséget keresett arra, hogyan tudná őket magyarra tanítani a nyári szünet alatt. Tavaly erre nem tudtam megoldást, viszont az idén felkerestem, és megkérdeztem, a tábor alatt esetleg itt a környéken tartózkodnak-e. Szerencsére úgy jött össze nekik a nyaralás, hogy ők is csatlakozni tudtak a szerb csoporthoz — mesélte Hedvig.

Eddig csak óvodásoknak és felnőtteknek volt lehetőségük szerbtanfolyamon részt venni, ezért az idén ősszel az iskolai korosztály számára is megpróbálják meghirdetni.

A táborban Vadász Kornélia óvónő foglalkozik a résztvevőkkel.

— Nagyon jó, hogy a gyerekeknek van egy kis előtudásuk, így arra is lehet építeni, fel lehet frissíteni, a meglévő tudást pedig nagyon jól ki lehet egészíteni. Főleg, ha tematikus egységeket veszünk, melyek nekik aktuálisak, érdekesek. Rajzolunk, énekelünk, mutogatunk, mondókásan, zenét hallgatva, tehát használjuk az internetet is, az írást, olvasást, mindent, amit egy kisiskolás tud. Minden téren igyekszem megmozgatni őket — hangsúlyozta az oktató.  

A jelenlévők közül Csonka Balázst szólítottam meg, aki a táborról mesélt.
— Először megtanultuk, hogyan kell köszönni a nap különböző szakaszaiban, ma a gyümölcsöket fogjuk sorra venni. Itt a táborban könnyebb megtanulni szerbül, mert nincs jegyhez kötve. Ha hibázunk is, az nem olyan nagy probléma.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..