home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tojásfestés vöröshagyma héjával
Barát Kinga
2021.04.03.
LXXVI. évf. 13. szám
Tojásfestés vöröshagyma héjával

Ha mutatós, hagyományos hímes tojásokkal szeretnénk díszíteni a húsvéti asztalunkat, akkor kövessünk egy régi módszert. Én az édesanyámtól tanultam, ő pedig a nagymamájától, vagyis az én dédanyámtól sajátította el, akit még nekem is volt szerencsém ismerni.

Néhány éve készítek viaszkos, írókázott tojásokat is, de a vöröshagyma héjával színezettek egyik évben sem hiányozhatnak a húsvéti asztalról. Illetve tavaly sajnos elmaradt a közös, otthoni tojásfestés, mert a járványhelyzet és a zárlat miatt — életemben először — nem tölthettem a családommal a húsvéti ünnepet. Remélem, az idén ez nem ismétlődik meg! 

Hozzávalók: 8-10 tojás (lehet több is, kevesebb is, de arra is gondoljunk, hogy főzés közben egy-kettő esetleg megreped), vöröshagyma héja (mivel legalább egyzacskónyi szükséges, a hagymahéj gyűjtését nem árt idejében elkezdeni), régi, szakadt harisnyanadrág, fonal a kötözéshez, zöld levelek (borostyán, tuja, lóhere, pitypang, petrezselyem levele stb.), virágok (százszorszép, pitypang, ibolya) a díszítéshez.

Körülbelül 10 x 10 centiméteres darabokra vágjuk a harisnyát. A tojásra rásimítjuk a kiválasztott levelet vagy virágot, melyet egy kicsit meg is vizezhetünk. A harisnyadarab segítségével rászorítjuk, jó erősen megkötjük, hogy főzés közben el ne mozduljon. A felesleget levágjuk. (2., 3., 4., 5., 6. kép) Minél szorosabban sikerül a harisnyadarabot ráfeszíteni a tojásra, annál szebb lesz a festés.

A lábas aljára hagymahéjat rétegezünk, rátesszük a tojásokat, majd az egészet beborítjuk a maradék hagymahéjjal. (7. kép) Annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, és főzni kezdjük. A főzés ideje legalább egy óra, de lehet több is, attól függően, hogy világosabb vagy sötétebb színű tojásokat használtunk-e, illetve mennyire intenzív barnás, vöröses színt akarunk kapni.

Aki elmulasztotta a hagymahéj gyűjtését, de ki szeretné próbálni ezt a módszert, gyorsan ugorjon el a piacra, és vásároljon néhány kiló hagymát. Utánanéztem, a héjától megfosztott vöröshagyma apróra vágva lefagyasztható, tehát nem vesz kárba.

A tojásokat a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kicsomagoljuk őket. Egy pici zsiradékkal ki is fényesíthetjük a saját készítésű, egyedi díszítésű hímes tojásokat, és jöhetnek a locsolkodók!

Ugye, emlékezünk még rá, hogy tavaly a locsolkodás is a virtuális térben történt? Talán az idén sikerül elajándékozni az elkészített tojások többségét, de ha nem, akkor se essünk kétségbe! Mivel a vöröshagyma héja a természetes színezőanyagok közé tartozik, a megmaradt főtt tojásokat az ünnep után el is fogyaszthatjuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..