home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Több pénz sportra
Tóth Tibor
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Több pénz sportra

Zenta azon községek egyike, melyekben a sportra különösen nagy hangsúlyt helyeznek. A költségvetésből most az eddigieknél több pénzt különítenek el erre a célra, a sportolói ösztöndíjakra szánt összeget is megnövelik, emellett nemrégiben három új edzővel gyarapították a fizetett edzők számát is.

Zenta azon községek egyike, melyekben a sportra különösen nagy hangsúlyt helyeznek. A költségvetésből most az eddigieknél több pénzt különítenek el erre a célra, a sportolói ösztöndíjakra szánt összeget is megnövelik, emellett nemrégiben három új edzővel gyarapították a fizetett edzők számát is. A községben harminc sportegyesület működik. Szegedinszki Igorral, a zentai sportszövetség titkárával a zentai sportról, az eredményekről és a jövőbeli tennivalókról beszélgettem.
— Az elmúlt év legnagyobb sikere Györe László teniszező nevéhez fűződik, aki megnyerte az Orange Bowl elnevezésű nemzetközi tenisztornát. Előtte olyan neves játékosok diadalmaskodtak itt, mint a későbbi világklasszis Roger Federer, Andy Roddick vagy Novak Đoković. A Zenta női asztalitenisz-együttese tavaly is megnyerte a Szuperligát, az egyéni versenyeken pedig Makszuti Anetta párosban nyert bronzérmet a junior kontinensviadalon. A Balkán-bajnokságon, valamint a tartományi és az országos megmérettetéseken is Zenta több éremmel gazdagodott. Birkózóink közül Nagy Tamás, Nemes Viktor és Máté a junior Európa-bajnokságon vettek részt. A Zenta csapata tavaly nem jutott a rájátszásba, az idén azonban célul tűzték ki az egyik dobogós hely megszerzését. Az atléták közül a 200 méteren junior országos bajnoki címet szerzett Sarnyai Viktor nevét emelném ki, ő a válogatottal a Balkán-bajnokságon is részt vett. Fontosnak tartom megemlíteni a 4 x 400 méteres férfi váltót, mely 2012-ben megvédte országos bajnoki címét, valamint a kalapácsvető Eperjesi Lászlót, aki már egy évtizede szállítja nekünk a dobogós helyezésekért kapott érmeket. Kajakozóink is bajnoki címek és érmek tulajdonosai lettek tavaly, Fenyvesi Abigél pedig az Európai Reménységek Fesztiválján a kajak négyesben a szerbiai válogatott tagjaként szállt vízre. Sikeresek voltak a tekézőink is, a Zenta férficsapata a Szuperligában a 2., az Európa-kupában pedig a 4. helyen végzett. Három új klub — egy táncklub, a női labdarúgóklub és egy úszóklub — is alakult a községben. Ők még felvételre várnak — mondta a titkár.

* Nemrégiben elfogadták a 2012—2016 időszakra vonatkozó községi sportstratégiát. Vannak-e már eredmények ezen téren?
— Az első eredmények a sport pénzelése terén mutatkoznak. Tavaly 18 millió dinárt szavaztak meg sportra a községi költségvetésből, ezt azonban szeptemberben a város új vezetősége 21 millió dinárra emelte. A sportklubok többéves tartozásait (főként a fűtésszámlákat) a szeptemberi költségvetés átütemezése után sikerült kifizetni, így megszabadulhattak anyagi gondjaiktól, és a 2013. évet tiszta lappal indíthatták. Az idén 25 millió dinárt irányoztak elő sportra, vagyis az összköltségvetés 3,5 százalékát. Az idei évtől a hat (asztalitenisz, atlétika, birkózás, labdarúgás, úszás, vízilabda) fizetett edző mellé további három (kajak-kenu, sakk, kézilabda) társult. Tervben van még 1-2 edző alkalmazása, de ez majd csak a következő évtől valósulhat meg.

* Felmerült egy állandó sportorvos alkalmazásának lehetősége.
— Összehívtuk a környező községek sportvezetőit (Ada, Magyarkanizsa, Csóka, Törökkanizsa, Zenta), és mindannyian egyetértettek abban, hogy az egészségügyi minisztériumtól kérjünk egy sportorvost. A megegyezés értelmében a községek összeírják, hogy korosztályonként hány versenyzőjük van. Mintegy 5000 sportolóra számítunk, ami nem kis létszám. A sportorvos szakosítását a községek pénzelnék. Az új sporttörvény előírja, hogy a versenyzők orvosi vizsgálatát kizárólag sportszakorvos végezheti. Erre legközelebb Szabadkán és Nagykikindán van lehetőség, ami a klubok dolgát megnehezíti, hiszen így a vizsgálat díján kívül az utazási költségeket is fedezni kell.

* Milyen beruházások, fejlesztések történtek a sport terén?
— Felújítottuk a fedett medencét, új tetőszerkezet került rá, a November 11. Általános Iskolában kicserélték a nyílászárókat, emellett meszelésre is sor került, és a villanyhálózatban is történtek javítások. A közelmúltban a Thurzó Lajos Általános Iskolában kicserélték a tornaterem padlóborítást, parketta helyett egy új, sportolásra alkalmasabb felületet fektettek le.

* A falusi sport fejlesztésével kapcsolatban mit lehetne kiemelni?
— Jelenleg egy új projektumon dolgozunk, mely a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tornatermének a felújítását tűzte ki célul. A terem a Hercules Birkózóklub otthonául szolgál, mi viszont a Stevan Sremac Iskolaközponttal szeretnénk jobb körülményeket biztosítani a felsőhegyi birkózók számára. A sportstratégiában meghatározott összeg van félretéve a falusi sport támogatására, melyet a falusi sportklubok pályázat útján nyertek, s minden bizonnyal munkájuk javulásához is hozzájárul majd.

* Milyen terveitek vannak a 2013. évre?
— Már szóltunk az új edzők alkalmazásáról. Munkájukat szúrópróbaszerűen ellenőrzi egy háromtagú bizottság. A sportra szánt több pénznek hála bővült a stratégia egyes részeire előirányzott keret is, gyarapodott a klubok számára biztosított támogatás, valamint a sportolói ösztöndíjak mértéke is nagyobb lett. Tavaly 880 000 dinárt különítettek el ösztöndíjakra, az idén ez 1 millió 470 000 dinárra növekedett. Az elmúlt évben huszonhat sportoló részesült ösztöndíjban, az idén még nem tudni, hányan nyerik el ezt a juttatást, mivel a pályázatot a napokban írták ki.

* Az idei évben milyen jelentősebb sporteseményeknek ad otthont Zenta?
— Négy jelentősebb sporteseményre kerül sor: a Magyar Szó Kupa nemzetközi atlétikai versenyre, a Zentai Csata sakktornára, a Nikola Vukov birkózó-emlékversenyre és a Zentai Napok elnevezésű asztalitenisz-tornára — zárta a beszélgetést Szegedinszki Igor, a Zenta községi Sportszövetség titkára.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..