home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Több mint száz új lakó
Kartali Róbert
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
Több mint száz új lakó

Minden eddiginél több, összesen 113 elsőéves egyetemista nyert felvételt az idén az újvidéki Európa Kollégiumba. A 380 férőhelyes intézménynek ez a nyolcadik generációja.

— A kollégium új lakói egy olyan közösség részei lehetnek Újvidéken, amelynek elsődleges jellemzője az, hogy magyar — emelte ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a felvételt nyert elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadása és szerződéskötése alkalmából megtartott eseményen. Megállapítása szerint az Európa Kollégium az újvidéki magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja is egyúttal, de általában véve a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb bástyája.

— A fiatal magyar egyetemisták életébe szervesen beilleszkedett ez az intézmény. Nincs sem újvidéki, sem vajdasági egyetemi lét az Európa Kollégium nélkül. Az volt a szándék ezzel az intézménnyel, hogy a magyar egyetemisták, attól függetlenül, hogy milyen kart, milyen pályát képzelnek el a jövőben maguknak, és milyen hivatást választanak, hogy milyen nyelven végzik a tanulmányaikat, egyetemi mindennapjaikat és a szabadidejüket magyar környezetben tudják eltölteni Újvidéken. Tanulmányaik után pedig itt maradnak majd a Vajdaság területén, és a magyar közösséget gazdagítják tudásukkal, szorgalmukkal és munkájukkal. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyarság a további évtizedekben is megkapaszkodjon a Vajdaságban, és a szülőföldön boldoguljon.

— Az elmúlt nyolc évben egy olyan intézmény épült föl, amely mindannyiunk büszkesége, mely nemcsak a kollégiumi rendszerek, hanem a magyar identitás megőrzése szempontjából fontos intézmények tekintetében is példaértékű — ezt már Pásztor István mondta az ünnepségen. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke külön köszönetet mondott Magyarország Kormányának, mert lehetővé tette az épület berendezését és talpon tartását. — Ez a magyarországi költségvetés szempontjából most megközelítőleg másfél millió eurót jelent éves szinten. Ha ez nem lenne, nem lenne kollégium. Vagy ha lenne is, akkor nem mi irányítanánk, hanem a fejünk felett valaki más. Azért is köszönet illeti Magyarország Kormányát, mert annak az ösztöndíjnak a meglétével, amit most már évek óta működtetünk, és ami nem zárja ki a kollégium adta lehetőségek használatát, hanem azzal párhuzamosan halad, odáig jutottunk, hogy növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik úgy döntenek, hogy egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat itt folytatják Szerbiában.

A VMSZ elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette, az elmúlt tanévben a négyéves középiskolát befejezők mintegy 40 százaléka itteni egyetemekre és főiskolákra iratkozott. Ez bizakodást keltő adat, mert így lesznek mérnökeink, orvosaink, közgazdászaink, jogászaink, tanáraink, akik gondoskodnak a közösség utánpótlásáról, az utánpótlás neveléséről.

— Az Európa Kollégium a felsőoktatásban tanuló fiatalokat egyetemi tanulmányaikban támogatja, és segíti őket szakmai, illetve általános művelődésükben, szabadidejük tartalmas eltöltésére irányuló egyéni és közösségi tevékenységükben — mutatott rá Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatója. — Az intézmény küldetése egy olyan tehetséggondozó és szakkollégiumi rendszer működtetése, amely szem előtt tartja a kollégistái biztonságát és fejlődését szolgáló elvárásokat, valamint a közösségünket és nemzetünket szolgáló érdekeket.

Az Európa Kollégium kiemelt küldetéseként tekint lakói magyar nemzeti öntudatának elmélyítésére, nemzeti hagyományaink és kultúránk ápolására. Meggyőződésünk, hogy ha közösségünket talpraesett, magabiztos, tájékozott, művelt és szakmailag képzett, nemzeti identitásban erős, szülőföldünk és keresztény hitünk iránt elkötelezett értelmiség alkotja, akkor annak fejlődése is, és megmaradása is garantált.

Az intézmény igazgatója azt tanácsolta az új egyetemistáknak, hogy helyezzék magasra a mércét magukkal szemben.

— Tegyetek most fogadalmat arról, hogy kitartóak lesztek, és szorgalmasan tanultok. Ezzel is meghálálva szüleitek eddigi gondviselését. Legyetek eltökéltek és elkötelezettek abban, hogy kiváló szakemberekké váljatok, és mindeközben azt se felejtsétek el, hogy nemcsak szakmátok kiemelkedő művelőjévé kell lennetek, hanem közösségünk jövőjét meghatározó értelmiségivé is.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke az Európa Kollégium társalapítójának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a nevében köszöntötte az új kollégistákat, egyetemistákat, akik szavai szerint később mindannyiunk jövőképének, szülőföldünk gazdaságának, iparának, kultúrájának, oktatásának, tudományos vagy éppen politikai életének formálóivá, meghatározó személyiségeivé válnak.

— A 380 férőhelyes kollégium már a megnyitásakor több lett egy négyszintes, impozáns, vonzó tartalmakkal hívogató és a tanulni vágyó, tartományunk egész területéről ideérkező fiataloknak jelképes összegért otthont adó épületnél. A megmaradásnak, a szülőföld megtartóerejének számunkra lerombolhatatlan védőbástyája épült fel Újvidéken. Mindenekelőtt Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak az óriási támogatásával, a kollégium működési költségeinek fedezésével, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács segítő közreműködésével válhatott valóra a nagy álom, és egy olyan kivételes intézmény jött létre, amelyet büszkén érez magáénak minden magyar egyetemista és családja, de a vajdasági magyarság többi tagja is. Az intézmény az élet iskolájára készíti fel a kollégistákat, hiszen családként, közösségként lakói összekovácsolódnak, és az épületben folyó közösségi, társasági életnek hála nemcsak mély, igaz barátságok, de boldog házasságok is születtek. Fennállása óta folyamatosan és sokszor bizonyította létjogosultságát, a többi közt népszerűségével is, ami az idén különösen észrevehető, hiszen az első pályázati kör után 113 elsőéves egyetemista, illetve főiskolás nyert felvételt a kollégiumba — mutatott rá Jerasz Anikó. A részletekről szólva elmondta még, hogy az idén a legtöbben Óbecse községből érkeztek, de jöttek még Szabadkáról, Adáról, Antalfalváról, Begaszentgyörgyről, Fehértemplomról, Kishegyesről, Kúláról, Magyarkanizsáról, Mitrovicáról, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Szenttamásról, Temerinből, Topolyáról, Törökbecséről, Törökkanizsáról, Újvidékről, Verbászról, Zentáról és Zomborból is, illetve az ezekhez az önkormányzatokhoz tartozó településekről. Az idei tanévben első alkalommal Alibunar község területéről is érkezett hallgató. Ezúttal az egyetemisták körében a legvonzóbbnak az újvidéki műszaki tudományok kara, a természettudományi-matematikai kar, a bölcsészettudományi kar és az orvostudományi kar bizonyult. A fiatalok többsége az említett karokról a hiányszakokat választotta.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..