home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Több mint kétezren pályáztak az első körben
Tóth Tibor
2016.07.10.
LXXI. évf. 27. szám
Több mint kétezren pályáztak az első körben

A Prosperitati Alapítvány elmúlt időszakának értékelésére, a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési stratégia eddigi eredményeinek összegzésére került sor a múlt szerdán a palicsi Vigadó kistermében. Mint ismeretes, Magyarország kormánya tavaly november 18-án döntött arról, hogy az elkövetkező három évben 50 milliárd forintot folyósít a vajdasági magyarság gazdasági megerősítésére.

Prof. emeritus Somogyi Sándor kiemelte, hogy a továbbiakban is a tanulásra kell helyezni a hangsúlyt, minden hibának megfelelő figyelmet kell kapnia, hiszen a rendszer működtetése számukra is egy tanulási folyamat.

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke kiemelte, hogy egyelőre csak a sikerfolyamatba lehet betekinteni, igazi eredmények akkor lesznek, amikor megtudjuk, mennyi fiatalt sikerült az országban tartani, milyenek lesznek a termelési eredmények, illetve milyen kereskedelmi sikereket érünk el az európai piacokon.

— A terület- és gazdaságfejlesztési stratégiában meghatározott prioritásokat, feladatokat 80 százalékban fedtük le. Az első körben 2405 pályázat érkezett, ebből 825 jogosult támogatásra, vagyis a jelentkezők 34,3 százaléka. Az elnyert pályázatok száma Szabadkán a legnagyobb, 433, Magyarkanizsán 297, Óbecsén 217, Topolyán 202. Legtöbben mezőgazdasági gépekre, kapcsolható eszközökre pályáztak. Ez arra utal, hogy a vajdasági magyarság gépparkja igencsak lepusztult állapotban van. A fiatalok pedig modern, innovatív gépek beszerzésében gondolkodnak. A gazdaságfejlesztési témakörben több vállalkozó teljesen új ágazatot indított el, új gépsorokat pályáztak meg, ami szintén az innovációs hajlandóságra utal. A második körben a startup pályázatok voltak a legtömegesebbek, tehát a kezdő vállalkozók érdeklődnek eme fejlesztések iránt — mondta Nagy.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy január 31-éig felállították a nyolc területi irodából álló hálózatot, illetve közzétettek tíz pályázatot, melyből egy házvásárlásra, három vállalkozásfejlesztésre, hat pedig mezőgazdaság-fejlesztésre vonatkozott. Az irodákba mostanáig mintegy 15 000 megkeresés érkezett, több mint 70 helyszínen tartottak tájékoztató előadást, Vajdaság minden egyes szegletébe eljutottak, mintegy 10 000 emberrel találkoztak. Az alapítvány honlapját negyedmillióan nyitották meg, az egyéni látogatók száma pedig 60 000. Az idei keret 30 százalékát osztották ki, további 35 százalékra kiírták a pályázatot, a fennmaradó 35 százalékra pedig az ősszel fogják.

— Átlátható, transzparens rendszert működtetünk, a dokumentumok, kiírások, szabályzatok megtalálhatóak a honlapunkon. A pályázatok értékelésekor a négy szem elve érvényesül, a pályázatok eredményéről szóló döntés többlépcsős, így egy sokkal szigorúbb rendszer működik ma Vajdaságban, mint amilyet bárki elképzelt. Kilencszáz beadvány részesült pozitív elbírálásban, tehát ennyi a nyertes pályázók száma. Bizonyos híresztelésekkel ellentétben nem csak VMSZ-es projektumok nyertek. A tájékoztatók során is elmondtuk: se nem előny, se nem kizáró ok, se nem hátrány az, ha valaki a VMSZ tagja, vagy nem. Ez nem volt és nem is lehet pályázati kritérium — mondta Juhász, majd arra biztatta a vajdasági magyar közösség vállalkozóit, termelőit, hogy bátran pályázzanak a jövőben is, hiszen ez egy hároméves program, az első évének egyharmadát zárták le most, a második harmad feldolgozása pedig hamarosan kezdődik.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy a VMSZ nélkül nem valósulhatott volna meg a támogatás, egyúttal köszönetet mondott Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárnak, a főkonzulátusnak, a nagykövetségnek, a szerb politikának, a médiának és a feljelentőknek.

— Szeretnék külön köszönetet mondani a feljelentőknek, akiknek a száma nem kevés, és akik folyamatosan erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ezt a rendszert bedöntsék. Nem sikerült nekik. Azért nem, mert egy olyan rendszert építettünk fel, amely az átláthatóságon, a törvényességen és a szakmai korrektségen alapul. A feljelentések alapján folyamatos vizsgálódásnak volt kitéve az alapítvány tevékenysége az erre illetékes szervek részéről, úgyhogy ebből a szempontból biztosak lehetünk abban, hogy amit elvégeztünk, az rendben van — mondta a pártelnök, majd hozzátette, az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy vannak olyanok, akik itt tervezik a jövőjüket, és határozott elképzelésük van, hogyan tehetnék a holnapjukat jobbá ennek a lehetőségrendszernek a használatával. Kiemelte, hogy a Prosperitati rendszerét olyan emberek alkotják, akik elkötelezettek az országuk és a közösségük vonatkozásában, szakmailag felkészültek, és feszes határidőkön belül képesek olyan nagy teljesítményeket az asztalra rakni, mint amilyenek ezen az értékelőn elhangzottak.

A sajtótájékoztatón jelen volt még dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Csallóközi Eszter, a külgazdasági és külügyminisztérium osztályvezetője és Gyöngyös Zsófia, Magyarország belgrádi nagykövetségének első beosztottja is.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..