home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Több mint betű
Gyurkovics Virág
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám
Több mint betű

Csernik Attila Betűk című kiállításáról szubjektíven — Eleinte csak betűket látunk, szavakat. Kuszán, kiolvashatatlanul. Nem értelmetlenül, csak jelentésérték nélkül. Mert a hangsúly máson, az írott jelek vizuális értékén van. Csernik Attila grafovizuális művész Betűk című kiállításán jártunk Szabadkán, a Magyar Ház galériájában.

Ritkán találkozni olyan szenvedéllyel, amely évtizedeken át elkíséri kiválasztottját, aki mindig megújuló csodálattal, kíváncsisággal képes motívumai felé fordulni. Mégis ilyen ritkaságra láthatunk példát Csernik Attila topolyai művész munkájában, akinek életművét a betűk végtelenített világa szövi át.

Csernik — ahogyan az a megnyitón Szombathy Bálint képzőművésztől, kritikustól is elhangzott — betűkhöz való vonzódása három szálon indult és erősödött meg. A művésznek a feleségével, Juhász Erzsébet íróval való kapcsolata a szövegek iránti szeretetét alapozta meg. A betűk mint vizuális jelek iránti rajongása 1969-től, az újvidéki éveitől datálódik, ekkor lett ugyanis a Képes Ifjúság grafikai szerkesztője. Kísérletező hozzáállása pedig a Bosch + Bosch képzőművészeti csoporthoz való csatlakozása, 1973 óta határozza meg alkotói tevékenységét.

A kiállított alkotások között vannak olyanok, amelyek a címhez tartozó képzettársításokból építkeznek. Ezeknél a művész valójában körbeírja a fogalmakat, a papírt elforgatva olyan asszociációkat jegyez egymás alá, amelyek a leginkább jellemzik azt a gondolatot, jelenséget, életérzést, amely foglalkoztatja. A kulcsszavak végződései a papír középpontjában egymást érik, egymásra íródnak, összefonódnak, absztrakt kompozícióját képezve az alkotói ideának.

Máskor a vizuális jegyek jelentéstelenek, pusztán nyersanyagok, a betűk metamorfózisán keresztül jutunk el a vizuális élményig. Ahol viszont az értelemnek nincs, ott minden másnak van szerepe: a kis és a nagy betűknek, a különböző erősséggel, vastagsággal, tónussal, gesztussal meghúzott vonalaknak, a spontán össze- és szétfolyásoknak, a digitális technikával belevitt játéknak, az effektusoknak és a fény-árnyék hatásoknak. Igen, fény-árnyék, mert Csernik betűi nem csupán kétdimenziósak. Mintha a művész nem tudna, nem akarna beletörődni abba, hogy a betűnek nincs három D-s kiterjedése, experimentális érdeklődésének egyik központi problematikája éppen az, hogy testet adjon az írott jelnek, hogy a hosszúságon és a szélességen kívül mélységgel is felruházza a formát. Különféle motívumok jelennek meg: a gömb — mint a teljességre való törekvés —, a homok, melynek hol a szöveghatásban — mintha homokkal írna —, hol a kompozíció önálló elemeként van szerepe, illetve maga a „könyvobjekt”, mely akár térinstalláció formájában is megvalósulhat. A betűtesteket amorf formákban fedezi fel, vagy egyedi tipográfia alapján, gipszből mintázza meg. Különös kontrasztot ad az írott és a nyomtatott szövegek egymás mellé helyezése, csakúgy mint a teleírt vagy telegépelt elemek mellett a tiszta felületek is. Mintha a kész kompozíciókban meghagyna egy kis részt, mely új tartalomra, új értelemre vár.

Csernik azokról a személyekről sem feledkezett meg a kiállításon, akik meghatározóak voltak pályáján. Feleségére és a száz éve született Ács Józsefre is szeretettel, tisztelettel gondol, emléküknek is szentelt néhány hommage-munkát. Juhász Erzsébethez fűződő kapcsolatáról bárminemű okfejtés felesleges volna, hiszen a képek magukért beszélnek; az írónő neve a művész munkáin egyedi jellé alakul, s ez a jel minden elmondhatót magában foglal. Ács Józsefhez való kötődése szakmai, Ács egyike volt ugyanis annak a néhány személynek, aki feltétel nélkül támogatta a fiatal képzőművészekből álló csoport — a Bosch + Bosch — tevékenységét. Fáradhatatlan újságírói munkájával követte a kiállításait, műkritikái által pedig igyekezett elfogadtatni és megszerettetni a közönséggel a ’70-es években igen progresszívnek számító művészeti törekvéseket, s ez egy fiatal tehetség kibontakozásában felbecsülhetetlen — legalábbis ez érezhető a neki szignózott alkotásokon.

Csernik Attila Betűk című kiállítása szeptember 17-éig látható a Magyar Házban. 


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..