home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Több mint 900 célpontra mért csapást az orosz tüzérség
2022.06.02.
LXXVII. évf. 22. szám
Több mint 900 célpontra mért csapást az orosz tüzérség

Több mint 900 ukrán katonai célpontra mértek csapást az elmúlt nap folyamán az orosz tüzérségi erők — jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapások 128 vezetési pontot, 169 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, valamint 623 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást értek. Az ukrán veszteségek között sorolt fel mintegy 200 embert, 24 haditechnikai eszközt, köztük egy amerikai M777-es taracküteget, egy 203 milliméteres 2SZ7-es Pion ágyút, egy Grad rakéta-sorozatvető rendszert és két lőszerraktárt. Konasenkov azt mondta, hogy a légierő harcászati repülőgépei és drónjai több mint 140 „nacionalistát”, 9 harckocsit és gyalogsági harcjárművet, egy Grad üteget, 6 tüzérségi löveget és aknavetőt, 13 különböző katonai járművet és egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszert likvidáltak.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 185 repülőgépet, 129 helikoptert, 1077 drónt, 326 légvédelmi rakétarendszert, 3363 harckocsit és egyéb páncélozott harcijárművet, 457 rakéta-sorozatvetőt, 1744 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3329 speciális katonai járművet veszítettek.


Fotó: Tanjug/ AP/ Felipe Dana

Az orosz erők megerősített katonai állásokat építenek ki az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő államhatártól alig 3 kilométerre — közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján. „Hírszerzésünk szerint az orosz csapatok állásokat építenek ki Podivotye és Nyekiszlica települések térségében, ez az oroszországi Brjanszk régióban, Ukrajna államhatárától körülbelül 3 kilométerre található” — idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a szóvivőt, aki elmondta azt is: két orosz Szu—35-ös repülőgép légicsapást mért a Szumi megyében lévő Bilopillja falura.


Moszkva negatívan értékeli az Ukrajnának szánt új amerikai katonai segélycsomagot, mely nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerek (HIMARS) szállítását is magában foglalja — jelentette ki szerdán Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5375 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül 5320-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől szerdán 247 ember, köztük 93 gyermek jött Budapestre vonattal.

Készítette: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..