Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben
2021.07.26.
LXXVI. évf. 29. szám
Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

198 fővel nőtt az alap és 23 fővel a mesterképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest. A 2021-es központi felvételi eljárás során hat kar tudta növelni az elsős hallgatóinak számát: többen nyertek felvételt az ÁJTK-ra, az MK-ra, az ETSZK-ra, a JGYPK-ra, a TTIK-ra és az MGK-ra is. Emellett a tanárképzés is sokkal népszerűbbnek bizonyult, mint az előző évben.

A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy nem a nappali tagozatos hallgatók létszáma növekedett, hanem a levelezőre és távoktatásra felvételt nyert diákok száma. A tavalyihoz képest tehát 224 fővel többen kezdik meg ilyen képzési formában tanulmányaikat.

Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (232 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (66 fő), de a levelező jogász képzésre is (87 fő) többen nyertek felvételt, mint tavaly. Idén sem volt könnyű bejutni az ÁOK általános orvos képző szakra, ennek ellenére több, mint 250-en (263 fő) nyertek felvételt. A széles zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének szakok voltak a legkeresettebbek. A BTK-n a hagyományokhoz híven továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika (130 fő), a pszichológia nappali tagozata (82 fő) és levelezőn is több, mint százan (127 fő) kezdenek el tanulni. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakon is többen (90 fő) kezdenek. Az ETSZK idén 99 fővel növelte hallgatói létszámát, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (216 fő) és a dentálhigiénikus szak (65 fő) volt. A FOK fogorvosképzésére 76 főt vettek fel. A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (129 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (130 fő) indul a legnagyobb létszámmal. Ez utóbbi távoktatásos képzési formában is nagy népszerűségnek örvendett.

A GYTK gyógyszerész képzésére idén majdnem százan (94 fő) nyertek felvételt. Szintén jelentősen növelte hallgatói létszámát a JGYPK: nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (91 fő), a képi ábrázolás (45 fő), a közösségszervezés (47 fő), az óvodapedagógia (40 fő) és a rekreáció (50 fő) voltak a legkeresettebbek. Az MK-n ismét az élelmiszermérnök és a gépészmérnök alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt. Az MGK-n az angol és magyar nyelvű mezőgazdasági mérnök alapszakok egyaránt nagy népszerűségnek örvendtek és a tavaly elindított gyógy- és fűszernövény szak is vonzotta a hallgatókat.

A TTIK-n a biológia (120 fő), a gazdaságinformatikus képzés (106 fő), valamint a programtervező informatikus szakra (355 fő) vettek fel. A mesterszakok közül a biológia (63 fő), a programtervező informatikus (36 fő) és a vegyész (12 fő) képzés indul.

A Szegedi Tudományegyetem osztatlan tanárszakokra 17 fővel többet, azaz összesen 189 főt vett fel.

A 2021-es központi felvételi eljárásban 6051-en, azaz 147 fővel többen jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre. Ez azt jelenti, hogy összesen: 3874-en alap, 879-en mester, 953-an osztatlan, 345-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5098, önköltséges finanszírozási formában 953 új hallgató tanul majd szeptembertől az Egyetemen.

A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Az angol-német nyelv és kultúra tanár szakra 472 pont kellett. Magyar tanár, spanyol nyelv és kultúra tanár szakra pedig 469 pontra volt szükség. Ezen kívül a BTK-n futó pszichológia képzésre is magas ponttal, 435-tel lehetett bejutni. Az ÁJTK jogász szakra 433 pont kellett, az általános orvos képzéshez pedig 414. A FOK-on a fogorvosképzésre 405 ponttal lehetett bekerülni. Ám 401 pontot kellett összeszedni a GTK-n megtalálható turizmus-vendéglátás szakhoz is, a gazdálkodás és menedzsmenthez 406 volt elegendő.

Az SZTE a munkaerőpiaci igényekhez igazodva számos új szakot is indított. Ilyen az alkotóművészet és muzikológia (zeneelmélet) a BBMK-n, emellett megújította a gyógypedagógia és a közösségszervezés képzéseit a JGYPK-n, valamint elindította a design- és művészetmenedzsment képzést a BTK-n. Az ETSZK új képzése a kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterképzés és a EUGLOH Európai Egyetemi Szövetségben LASCALA néven a TTIK lézeres- és gyorsító nagyberendezések fizikája mesterképzést hirdetett. 

A nyelvvizsga mentességnek köszönhetően idén több hallgató nyert felvételt felsőfokú oklevél alapján számított pontokkal alapképzésre és mesterképzésre. Ennek és a munkaerőpiaci trendeknek köszönhetően, - amely szerint többen választják a munka melletti tanulást - jelentősen nőtt a levelező szakos (1242 fő) és a távoktatást (59 fő) hallgatók száma is.

A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében 2021-ben is igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1416-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetséggondozó Tanácsa.

A felvételizők értesítését 2021. július 22-én este kezdte meg az Oktatási Hivatal SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával.

A Szegedi Tudományegyetem – zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2021. július 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

A beiratkozást az idei évtől kezdve a Messengeren elérhető chatbot segít majd. Személyesen 2021. augusztus 28. és szeptember 3. között, előre egyeztetett időpontban kerül majd minderre sor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek a 2021-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A hagyományos önköltséges képzések mellett idén számos képzésen lesz lehetőség államilag finanszírozott helyekre is jelentkezni. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk 2021. július 29-től érhetők el az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők. A pótfelvételire 2021. július 29. és augusztus 8. között lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon.

Bobkó Anna

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság

sajtókapcsolatokért felelős irodavezető-helyettes

telefonszám:+36-62-343-143

mobil: +36-30-162-41-36;+36-70-333-86-54

e-mail: sajto@szte.hu

Dr. Bene Tamás

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság

igazgató

telefonszám:+36-62-546-778

e-mail: sajto@szte.hu

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A 440 éves hagyományait ápoló Szegedi Tudományegyetem 2021-ben ünnepli centenáriumát. A Szegedi Tudományegyetem több mint 8 ezer közalkalmazottjával – ezen belül több mint 2200 oktatójával és kutatójával – valamint 22 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a világ legjobb 200 egyeteme közé került a Times Higher Education legújabb rangsorában, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-ben nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig az 551-560. helyen áll. A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 74. legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. Az egyetemen már több mint 4000 külföldi diák tanulhat több mint 60 teljes idejű nemzetközi képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek, részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben és az SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózatban. Honlap: www.u-szeged.hu/

Kövess minket! www.facebook.com/univszeged/ www.instagram.com/uniszeged/

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..