home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Több, magyar nyelven tanuló elsős az iskolapadban
TÓTH Tibor, TALPAI Lóránt
2021.09.08.
LXXVI. évf. 36. szám
Több, magyar nyelven tanuló elsős az iskolapadban

A Magyar Nemzeti Tanács Vackor programja 2011-ben indult. Két fő tevékenysége a magyar tannyelvű óvodai csoportokba, illetve az általános iskolai osztályokba való iratkozás népszerűsítése, valamint a beiskolázási tanszercsomagok átnyújtása azon elsősöknek, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat a vajdasági általános iskolákban.

Az MNT egy nappal az iskolakezdés előtt Óbecsén, Temerinben, Bácsfeketehegyen és Pacséron tartotta meg a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő ünnepségét. Az idén a tizenegyedik generáció vehette át a beiskolázási csomagot — Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség támogatásának, valamint a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésének köszönhetően.

Vajdaság-szerte 1400, magyar osztályba induló elsőst örvendeztetett meg a gazdag tartalmú tanszercsomag, és minden elsős iskolatáskát is kapott.


A temerini elsősök is örültek a csomagnak (Tóth Tibor felvétele)

Útravaló hitből, felelősségből, bizalomból

Óbecse községben 155, magyar osztályba induló elsős részesült tanszercsomagban. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott ünnepségen a négy óbecsei általános iskola (Samu Mihály, Petőfi Sándor, Zdravko Gložanski, Sever Đurkić) 83 elsőse vette át a csomagot, a péterrévei és a bácsföldvári kisdiákok más időpontban kapták meg a tanszereket.


Az óbecsei elsősök egy csoportja (Tóth Tibor felvétele)

Az ünnepségen Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a csillogó szemmel figyelő gyermekeket és szüleiket.

— Bízom benne, hogy minden elsős jó érzésekkel lépi át az iskola kapuját, és örömmel fogja meg a tanító néni vagy bácsi kezét, hiszen a gyerekek olyan világba kerülnek, amely eddig ismeretlen volt számukra. Nem kell félni semmitől, a tanító nénik és bácsik segítenek megtenni az első lépéseket. Néhány nap elmúltával rájöttök, hogy az iskolában lehetőség van arra, hogy ne csak tanulással, hanem olyan dolgokkal is foglalkozzatok, amelyek számotokra kikapcsolódást jelentenek, élményeket nyújtanak — mondta Potápi Árpád János, majd rámutatott, nagyon fontos, hogy a gyerekek magyarul kezdik meg tanulmányaikat, mert a saját anyanyelvünkön való tanulás sokkal hatékonyabb, így a tananyagot jobban elsajátíthatják, mintha ezt idegen nyelven tennék meg. Köszönetet mondott az MNT-nek, a VMSZ-nek és minden olyan segítő szervezetnek, amelynek fontos a magyar identitás megerősítése, illetve az, hogy egy aktív, élő magyar közösségről beszélhessünk itt, Vajdaságban.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, a tanszercsomagba évről évre egyre több hasznos és tartalmas eszköz kerül.

— A VMSZ és az MNT a maga kiterjedt, széles programjával kicsi koruktól egészen a felnőtté válásukig, felsőfokú tanulmányaik befejezéséig gondot visel a vajdasági magyar gyerekekről. Ezzel biztosítjuk számukra a lehetőséget, hogy a szülőföldön maradjanak, és itt próbáljanak boldogulni.

Az ünnepi beszédek után a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szakosztályai léptek közönség elé.

Temerinben a Kókai Imre Általános Iskola magyar osztályaiba induló 52 elsős vehette át a beiskolázási csomagot a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület székházában. Potápi Árpád János kiemelte, minden magyarra fontos odafigyelni, bárhol éljen is a nagyvilágban.

— Évek óta támogatjuk azokat a családokat is, ahova újszülött érkezik, ők babacsomagot kapnak. Az óvodások és az iskolások oktatási-nevelési támogatásban részesülnek, ettől az évtől pedig a felsőfokú intézménybe járó hallgatók és a bölcsődések számára is biztosítjuk ezt a támogatást — hangsúlyozta az államtitkár úr, és köszönetet mondott a szülőknek, amiért gyermeküket magyar tannyelvű oktatási intézménybe íratták.

— A családot és titeket, gyerekek szeretnénk segíteni egy jelképes ajándékkal, útravalóval, mely nemcsak tanszercsomagból és iskolatáskából áll, hanem hitből, elszántságból, felelősségből, bizalomból, amit irántatok érzünk. Bárhova vet később titeket a sors, érezzétek és tudjátok, hogy itthon szeretettel várunk benneteket. Jusson eszetekbe ez a kis csomag, és a szülőföldeteken keressetek boldogulást. Gyerekeiteket is hasonlóképp, magyarul, magyarnak neveljétek, ahogy szüleitek, nagyszüleitek titeket neveltek — üzente beszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A tanévnyitó a Szirmai Károly MME ünnepi műsorával ért véget.

Az óbecsei központi ünnepségen mások mellett jelen volt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Temerinben pedig Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke és Erdődi Edvina, az MNT alelnöke is.

 

Anyanyelv és magyar jövő

Bácsfeketehegyen a színházteremben, Pacséron pedig a Regionális Oktató Központban tartották meg a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő ünnepségét. A rendezvényeken Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte az iskolakezdőket. Jelen volt még Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a települések képviselői is.


A kisdiákok Pacséron is átvették az ajándékot (Pannon RTV / Szalai Adrián)

Csáky Csongor elsősorban azt emelte ki, hogy a jelképes ajándékokkal arra szeretnék ösztönözni a jelenlegi és a majdani szülőket is, hogy továbbra is mindannyian magyar tannyelvű intézménybe írassák be gyermekeiket a nemzet megmaradása alappillérének megerősítése érdekében. Az utóbbi évekhez hasonlóan a Rákóczi Szövetség az idén is egy iskolatáskával könnyítette meg a kisdiákok számára a tanévkezdést, ezzel is hangsúlyozva, hogy az anyaországnak fontosak az itt élő magyar gyermekek, akik az anyanyelven való tanulással egyúttal a magyar jövőt is választják.


Tanévkezdő ünnepség Bácsfeketehegyen

Jerasz Anikó a tanévkezdéssel kapcsolatban lapunknak kiemelte, hogy ebben az esztendőben több mint 60 elsőssel több kezdi el a tanévet, mint az előző évben. Mindez örömre és bizakodásra ad okot. Összességében 1392 elsős fog magyar nyelven tanulni a 71 általános és 3 speciális iskolában. Kishegyesen, Adán, Csókán és Törökbecsén, valamint Nyugat-Bácskában is emelkedett az elsősök száma. Az MNT beiskolázási, azaz Vackor programjának köszönhetően minden kisdiák mintegy 5000 dináros ösztöndíjban részesül hamarosan. Mindezt nagyon jól kiegészíti a Rákóczi Szövetség iskolakezdési támogatása, vagyis a két program által a kis elsősök mindent megkapnak annak érdekében, hogy zökkenőmentesen tudják elkezdeni a tanulmányaikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..