home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Több beruházás is folyamatban van
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
Több beruházás is folyamatban van

Szennyvízelvezető csatorna, valamint kerékpárút kiépítése, járda- és határátkelő- felújítás, üzemanyagtöltő állomás beüzemelése, csatornahálózat tisztítása — csak néhány beruházás azok közül, amelyek jelenleg is folyamatban vannak Horgoson.

— A nehéz gazdasági helyzet ellenére a település vezetőinek sikerült eszközöket szerezniük a szóban forgó beruházásokra. Pillanatnyilag gőzerővel folynak a Horgos 2, azaz a régi határátkelő felújításának munkálatai, melyek befejezését július 1-jére ígérte a kivitelező. A határátkelő újbóli üzembe helyezését IPA-pályázat, illetve állami támogatás segítségével sikerült megvalósítani. Természetesen ki kell emelnem, hogy az ezzel kapcsolatos munkálatok során felújítják a határátjáróhoz vezető aszfaltutat, valamint a határ környezetében lévő területeket. A beruházás jelentősebb része Magyarországon történik, a határrendészeti szervek, az útlevél-, illetve a vámellenőrzést szolgáló objektumok ugyanis az anyaország területén lesznek kialakítva. A határátkelő, melynek átadására várhatóan július elején kerül majd sor — a királyhalmihoz hasonlóan — reggel héttől tizenkilenc óráig fogadja az utasokat — nyilatkozta lapunknak Bacskulin István, a Horgosi helyi közösség elnöke. A településen bővítik a szennyvízelvezető csatornahálózatot is.

— Az ezzel kapcsolatos munkálatok jelenleg is tartanak a Szent Száva és a Vuk Karadžić utcában. Remélhetőleg a következő húsz napban, azaz július 1-jéig befejeződik a csatornahálózat kialakítása, noha a magas talajvíz miatt a vártnál lassabban halad az építkezés. A beruházáshoz szükséges eszközöket községi, helyi és tartományi forrásokból sikerült előteremteni. A napokban nyitottuk meg Horgos bejáratánál a régi E—5-ös úton található üzemanyagtöltő állomást. A tíz évig magántulajdonban levő benzinkutat mindössze húsz nap alatt sikerült teljesen felújítani. A helyi közösség már huzamosabb ideje eszközhiánnyal küszködik, megszűnt ugyanis a helyi járulék kiszabása. Ez talán a kisebbik gond, a nagyobb az, hogy a korábbi helyi járulékot — mely 2011. december 31-én szűnt meg — sem tudtuk megfizettetni, így a polgárok mintegy tizenegy millió dinárral tartoznak a helyi közösségnek. Az adatok nyilvánosak, megtalálhatóak Magyarkanizsa község honlapján. Ennek ellenére sikerült anyagi forrásról gondoskodnunk, melyből ötszáz méternyi — a falu központjától a magyarkanizsai nyugdíjasotthonig tartó — kerékpárutat építhetünk ki.

Késő ősztől kora tavaszig a belvíz súlyos gondokat okozott Magyarkanizsa községben, a többi közt Horgoson is. — Hogy a településen elkerüljük a korábban említett állapotokat, folyamatosan tisztítjuk a csatornákat. Elsősorban azokat a szakaszokat, amelyek esetében a polgárok már korábban jelezték, hogy nem folyik el a belvíz. A munkát a DTD Vízgazdálkodási Közvállalat igyekszik idejében elvégezni, a tisztítás menetét azonban a vállalat anyagi lehetőségei nagymértékben befolyásolják. A település vezetői is természetesen mindent megtesznek. Az idén mintegy négyszáz méteren újítjuk fel a vízelvezető árkokat. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a hűtőház körüli utcákból a vizet a Petőfi Sándor utca irányába tudjuk elvezetni — véli a helyi közösség elnöke.

Az utóbbi napokban gyakoriak voltak a záporok és a helyenként jégesővel kísért zivatarok, viszont a jégvédelmi rendszerek segítségével megelőzhetőek a mezőgazdaságban okozott károk. A rakéták fellövésével ugyanis porszemcsék kerülnek a jégfelhőkbe, úgyhogy az apró jégszemcsék esőcseppek formájában jutnak el a talajra. Ez az elmélet. A gyakorlatban azonban egészen más a helyzet.

— A jégvédelmi rendszerrel nincs gond, már ami a felszereltséget illeti. Az igazi nehézség a kilövőállomások üzemeltetése, mert az állam havonta mindössze 2400 dinárral „jutalmazza” az ott szolgálatot teljesítő személyzetet. Érthető tehát, hogy nincs jelentkező. Így most azzal az abszurd helyzettel kell szembenéznünk, hogy vannak állomások és rakéták, de nincs, aki elindítaná őket. Községi képviselőként kértem az önkormányzatot, hogy tegyen valamit, keressen megoldást, ösztönző mértékben pótolja az állami juttatást. Attól tartok azonban, hogy erről már későn születik döntés — figyelmeztet Bacskulin István.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..