home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Tízéves a VMSZ belgrádi szervezete
Kartali Róbert
2021.12.16.
LXXVI. évf. 50. szám
Tízéves a VMSZ belgrádi szervezete

Egy évtizeddel ezelőtt alakult meg Belgrádban a Vajdasági Magyar Szövetség első és egyetlen Vajdaságon kívüli helyi szervezete. A kerek évforduló alkalmából a belgrádi Mona Plaza Hotelben szerveztek ünnepséget, melyen köszöntőbeszédet mondott Pásztor István pártelnök és Nebojša Marjanović, a helyi szervezet elnöke, valamint a párt koalíciós partnerének képviseletében dr. Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt alelnöke.

A belgrádi szervezet az egyik drágaköve a VMSZ-nek. Több is van, ám ez különleges és specifikus — emelte ki beszédében Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint ez a tíz év az elkötelezettség, a hűség és a komolyság gyümölcse. A szervezet olyan közegben tevékenykedik, ahol a kisebbségi politizálás tekintetében több hozzáadott energiára és bátorságra volt szükség.

— Induláskor a legtöbb problémánk a saját közösségünkben volt. Egyesek megpróbáltak bennünket nemzetárulóknak beállítani, azzal vádoltak, hogy felhígítjuk a pártot, de kitartottunk, mert meg voltunk győződve arról, hogy egy ilyen próbálkozásnak van legitimitása, és hogy ezzel senkinek semmi rosszat nem teszünk.

Pásztor visszaemlékezett arra a tizenkét évvel ezelőtti eseményre is, amikor a Szerb Haladó Párt mostani elnökét Budapesten bemutatta az akkor még ellenzékből politizáló Fidesz elnökének, aki most harmadik mandátum óta Magyarország miniszterelnöke. Mint mondta, létrejött egy szövetség, egy alapmegegyezés, mely a mai napig érvényes.

— Akkor jött létre az a platform, amelyre elkezdhettük építeni a közös jövőnket. Szeretnék köszönetet mondani a Szerb Haladó Pártnak, hogy partnerek tudtunk lenni az elmúlt tizenkét évben. Sikerült jelentős részét realizálni annak, amit akkor a becsületszóra hagyatkozva megbeszéltünk.

Az, amin keresztülmentünk, tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt — tette hozzá a VMSZ elnöke. Véleménye szerint a szerbek és a magyarok esetében az a közös nevező, hogy mindkét nemzet érdekelt a fejlődésben. Pásztor továbbá arra is kitért, hogy politikai értelemben rendkívül fontos év következik.

— Megközelítőleg egy időben lesznek választások Szerbiában és Magyarországon, elementáris érdekünk, hogy a politikai erők itt is, és ott is folytatni tudják a megkezdett munkát.

A VMSZ belgrádi szervezete 11 taggal alakult meg, de már másnap 21-re bővült a létszáma, ma pedig Belgrádban 9 helyi testület működik több mint 500 taggal — nyilatkozta Nebojša Marjanović. Mint mondta, egyik legfőbb céljuk és feladatuk a szerbek és magyarok közötti együttműködés erősítése, a barátság elmélyítése. Ezt segítette elő a fővárosban, a Köztársaság téren novemberben megtartott, A híres szerbek és magyarok nagy szerelmei elnevezésű kiállítás is, melyet Goran Vesić alpolgármester nyitott meg.


Fotó: Facebook

Hangsúlyozta, három magyar vonatkozású utcanév is lesz Belgrádban: a Budapest utca, a Kneginja Julija utca, melyet Kéthelyi gróf Hunyady Júlia magyar grófnőről, Szerbia fejedelemasszonyáról, Mihailo Obrenović fejedelem feleségéről neveznek el, valamint Katalina Arpadović utca is, Árpád-házi Katalin magyar királyi hercegnő, Dragutin szerb király feleségének emlékére. A millenniumi Gárdos-torony restaurálását is tervezik, visszaállítva az 1918-ban eltűnt oroszlánfigurákat. Egyet közülük megtaláltak, erről készítenek majd másolatokat. Továbbá dolgoznak egy kétnyelvű, magyar—szerb óvodai csoport elindításán is.

A fogadáson jelen volt dr. Pásztor Bálint és Kovács Elvira, a párt alelnökei, a VMSZ parlamenti képviselői, valamint Magyarország belgrádi nagykövetségének illetékesei is. Az ünnepségen köszönőleveleket adtak át azoknak, akik munkájukkal segítették a szervezet működését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..