home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tizenöt éves az Aranykapu
Kartali Róbert
2021.05.15.
LXXVI. évf. 19. szám
Tizenöt éves az Aranykapu

Az Aranykapu játszóház 2006-ban nyitotta meg kapuit Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban. A tizenöt éves évforduló ünnepi programnyitója május 15-én, délután 4 órakor kezdődik és sötétedésig tart a Népkör udvarában, ahol családi programok, kültéri játszóház, kézműves-foglalkozások, a Juhász Zenekar lemezbemutatója, illetve táncház és néptáncbemutató is várja majd a családokat.

— Az Aranykapu játszóház létrehozásának alapgondolata az volt, hogy létrejöjjön egy olyan hely, ahová a szabadkai kisgyermekes családok el tudnak jönni kikapcsolódni, ami közben a magyar népi hagyományokat is megismerhetik — nyilatkozta lapunknak Rumenjaković Szilvia, az Aranykapu játszóház foglalkozásvezetője, a Népkör programszervezője. Mint mondta, a játszóházban heti két alkalommal, szerdán és csütörtökön tartanak foglalkozásokat, szerdán a négy és hat év közötti gyerekeknek 17-től 19-ig, csütörtökön pedig nullától hat éves korig 17-től 18.30-ig. Nyári szünetet nem terveznek, a vakáció időszakában pedig külön programokkal készülnek, a következő esztendő ugyanis a tizenöt éves évforduló jegyében fog telni, és egy éven keresztül hirdetnek ünnepi köntösbe öltött programokat. — Lesznek vakációs programok, több napközistábort is tervezünk óvodás és iskoláskorú gyermekeknek. Ezt követi augusztus végén a XX. Interetno fesztivál, mely a járványügyi helyzet miatt szerényebb körülmények között lesz megtartva, a játszóház pedig e rendezvény keretében is megnyitja majd a kapuit. A Népkör októberben indítja a 150. évadát, ez szintén egy jelentős évszám. A játszóház ennek az intézménynek a szerves része, így a két évforduló jegyében párhuzamosan lesznek rendezvények az őszi időszakban is. Sok minden vár ránk, reméljük, semmi nem gátol majd bennünket a szervezésben. A természetes anyagokból készült játékokkal felszerelt Aranykapu játszóházban születésnapokat és különféle családi programokat is lehet szervezni, beltéren és kültéren egyaránt, akár hétköznap, akár hétvégén — tudtuk meg az illetékestől, aki ezután azt is elmondta, hogy a játszóház fennállása óta több fontos programsorozatot is megvalósítottak. — Ilyen volt a Hagyományok órája, melyre a szabadkai általános iskolákból érkeztek tanítók és gyerekek, akik a kézműves-foglalkozásokon túl egy kis ízelítőt is kaptak a népi játékokból. A Mesélő Népkör mesefesztivál öt éve indult útnak, ez a népmesék különféle tematikáit dolgozza fel, és jelenleg is két pályázat zsűrizése van folyamatban, hiszen évente kiírunk egy-egy rajz- és meseíró pályázatot, óvodások és alsós iskolások számára. Ezekből a munkákból kiállítást is szoktunk szervezni. Az Utazó Játszóház is egy nagy projektumunk volt, IPA-pályázatból jött létre, melynek köszönhetően kültéri játékparkkal tudtuk bővíteni a játszóház eszköztárát. Ezt már több városba, településre elvittük itt Vajdaságban, illetve határon túl is jártunk vele. Nyaranként ez a játékpark a Népkör udvarában van felállítva, és a kisgyermekes családok élvezhetik itt a játszóház adta lehetőségeket.

Az ünnepi rendezvénysorozat május 14-én indul egy szakmai konferenciával, melyet pedagógusoknak és az óvóképzős hallgatók számára szerveznek, Hagyomány és gyermek címmel. Magyarországról dr. Varga Sándor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára tart előadást, Tóth Gábor, a Tiszavirág Néptáncegyesület művészeti vezetője pedig módszertani gyakorlatokat mutat be.

A május 15-ei születésnapi főprogramra a belépés ingyenes, de azokat is szeretettel várják, akik támogatnák a játszóház fejlesztését. A népkörös szülők egy nagy édességasztalt állítanak fel, és arra kérik a vendégeket, hogy aki innen fogyaszt, az támogassa a játszóház megújítási projektumát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..