home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tizenöt év után új lendülettel
(Tha)
2021.10.18.
LXXVI. évf. 41. szám
Tizenöt év után új lendülettel

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt egy éves késéssel megünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. Az erdélyi, székelyföldi, kárpátaljai felvidéki, vajdasági, drávaszögi és muravidéki magyar újságírók szakami és érdekvédelmi szervezetének képviselői 2021. október 15-e és 17-e között a magyarországi Tengelicen összegezték a másfél évtizedes tevékenység eredményeit.

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott fővédnökségével megtartott találkozó mintegy 60 résztvevőjét Gáncs István, Tengelic polgármestere köszöntötte, a magyar nemzetpolitika időszerű kérdéseiről és Magyarország szomszédságpolitikájáról Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Szilágyi Péter és Kalmár Ferenc miniszteri biztosok tájékoztatták a résztvevőket.

A jubileumi rendezvényen a résztvevők többek között névváltoztatásról, bejegyzésről, a szervezet irányító testületének a megalakításáról és más kérdésekről is döntöttek. Mindezt a konferencia végén elfogadott zárónyilatkozat pontjai tartalmazzák:  

  1. A külhoni magyar újságírók örömmel nyugtázták, hogy a 2005-ben létrejött, határokon átívelő szakmai szervezet az elmúlt 15 évben bebizonyította létjogosultságát, hiszen az elcsatolt nemzetrészek újságírói olyan kapcsolatrendszert építettek ki, amely biztosította és a jövőben is szavatolhatja a kisebbségi sorban élő magyar közösségek közötti információ-áramlást, ezáltal az egységes nemzetben való gondolkodást és az egymásra való fokozott odafigyelést.
  2. A résztvevők megerősítették a szervezet alapvető célkitűzéseit, melyek szerint a kárpát medencei magyar újságírók fő feladata a szakmailag kifogástalan, magas színvonalú és magyar szellemiségű újságírás biztosítása.
  3. A testület döntése értelmében a szervezet nevét a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójáról a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közösségére változtatták, jelezve azt, hogy a külhoni magyar újságírás mesterségesen nem választható külön az anyaországitól.
  4. A hatékonyabb munka érdekében a tagszervezetek úgy döntöttek, hogy létrehozzák a KMÚEK hat tagú konzultatív tanácsát, amelyben az egyes régiók vezetői évente váltják majd egymást a szervezet elnöki tisztségében.
  5. Több éves előkészületek után döntés született a KMÚEK bejegyzéséről. A szervezet székhelye Nagyváradon lesz.
  6. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének javaslatára a KMÚEK saját honlapjának létrehozásáig a szervezet tevékenységével kapcsolatos hírek, információk a MÚRE honlapján kapnak helyet.
  7. A KMÚEK tagsága a konferencia záróhatározatával végül javasolta, hogy a 15. évforduló megünneplése egyúttal a szervezet számára is legyen az újrakezdés éve, évtizede, amely során nem csupán a megkezdett tevékenységek folytatására, hanem a korábban már megfogalmazott, de nem teljesített feladatok teljesítésére, valamint a tömegtájékoztatásban időközben lejátszódott változásokból eredő tennivalóra helyezik majd a hangsúlyt, beleértve a médiastratégia megfogalmazását, a közösségi média hatásának deffiniálását, a Kárpát-medencei médiatár felújítását, valamint a kisebbségi magyar újságírók képzését is.

Fotók forrása: Pannon RTV / Bárdos Orsolya

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..