Tizennyolcból tizennyolc
Tóth Tibor
2020.08.04.
LXXV. évf. 31. szám
Tizennyolcból tizennyolc

Hatalmas sikert értek el a kishegyesi Dombos asztaliteniszező-női. A tízéves klub a 2019/20-as idényben érte el eddigi legnagyobb sikerét, miután veretlenül megnyerte az I. Liga küzdelmeit, és feljutott a legerősebbek társaságába, a Szuperligába.

A Dombos Asztaliteniszklubot tíz évvel ezelőtt Bíró Anikó és Lengyel Mónika alapította, abból a célból, hogy a lányok számára sportolási lehetőséget teremtsenek a településen.

— Egy évtizeddel ezelőtt nem hittük volna, hogy valaha a Szuperligába kerülünk. Eredetileg ilyen irányú elképzeléseink nem is voltak, mi csak egy rekreációs klubra gondoltunk, ahol iskoláskorú gyerekekkel foglalkoztunk volna. Abban az időben a fiúk focizhattak és birkózhattak Kishegyesen, a lányoknak viszont semmilyen sportolási lehetőség nem állt rendelkezésükre. Korábban létezett az Egység Asztaliteniszklub, melynek tagjai főleg vajdasági szinten értek el kiemelkedő eredményeket az egykori Jugoszláviában, ám a ’90-es években a klub bezárta kapuit. A ligaküzdelmekbe négy évvel ezelőtt kapcsolódtunk be, akkor egy lánycsapatot indítottunk a legalsó rangfokozatban. Miután szintet lépett, még egy lánycsapatot és egy fiúcsapatot is beneveztünk a küzdelmekbe. Az első számú női csapat minden évben egy rangfokozatot lépett előre, és mára feljutott a Szuperligába. A második számú női csapatunk az ősztől a Vajdasági Ligában áll asztalhoz, a fiúk pedig az Észak-bácskai Ligában szerepelnek — mondta Anikó.


A szerda délelőtti edzésen Katarina és Ana mellett több utánpótláskorú játékos is részt vett (a szerző felvétele)

Az első jelentősebb eredmény Gvozdenović Katarinához fűződik, aki akkoriban a Topolyán megtartott Csáki-kupán diadalmaskodott, majd zsinórban két alkalommal országos bajnoki címet szerzett, a klub első nemzetközi versenyén, a kiskunmajsai tornán pedig ezüstérmet nyert. 

A lányok a bajnoki serleggel (balról jobbra): Vegyelek Dóra, Ana Nikoiani, Gvozdenović Katarina, Halász Ella (Forrás: A Dombos Asztaliteniszklub Facebook-oldala)

— A Szuperligában nem merünk merészebb célokat megfogalmazni, így egyelőre a bennmaradást tűztük ki. Meglátjuk, hogy a lányok a legjobbak között tudják-e folytatni a kiváló eredményeket, bízom benne, hogy igen. Ez a liga valamelyest drágább, mint az I. Liga, hiszen itt nagyobbak a befektetések, távolabbi városokba kell utazni, és több olyan feltételnek is eleget kell tennünk, például a világítással és a fűtéssel kapcsolatban, amelyet az I. Ligában még nem kértek tőlünk. Egyelőre Bácsfeketehegyen jobbak a feltételek a szuperligás mérkőzések lejátszására, de Kishegyesen is a megoldás felé haladunk — magyarázta Bíró, és hozzátette, hogy a klubot Kishegyes Község, magántámogatóként Juhász Bálint és a Vajdaság Erdei Közvállalat támogatja.

A bajnokcsapatot a már említett Gvozdenović Katarina mellett Halász Ella, Vegyelek Dóra és a grúz légiós, Ana Nikoiani alkotja, a vezetőedzői teendőket pedig Török Gyula látja el. A kishegyesiek utcahosszal végeztek a liga élén, hiszen a második helyezett Flip együttese négy vereséget begyűjtve, négy ponttal maradt le a Dombos mögött.

— Kívülről nézve úgy tűnhet, hogy nem volt nehéz megszerezni a bajnoki címet, de azért oda kellett tennünk magunkat, hiszen nagy harcot vívtunk a Crvena zvezda, a Flip és a Csóka ellen is. Idénykezdéskor célunk a magasabb rangfokozatba jutás volt, bíztunk a végső sikerben, de nem hittük volna, hogy ilyen könnyen és veretlenül nyerjük meg a bajnokságot. Az összetétel nem változik, és a Szuperligában is Gvozdenović, Halász, Nikoiani és Vegyelek alkotja majd a csapatot. Ők négyen harcolták ki a magasabb ligát, így megérdemlik, hogy ott is ők kapjanak lehetőséget. A Szuperligában négy-öt csapat nagyon erős, a többiek viszont hozzánk hasonlóak. Egy-egy mérkőzés kimenetele gyakran a szerencsétől és a felállítástól függ, tehát több minden hat ki arra, melyik csapat nyer meg egy összecsapást. A legfiatalabb együttes leszünk a ligában, hiszen Gvozdenović tizenöt, Halász huszonegy, Nikoiani húsz-, Vegyelek pedig tizenhét éves. Több olyan csapattal kell majd megküzdenünk, amelyben többszörös országos bajnokok, rutinos, a harmincas és a negyvenes éveikben járó játékosok állnak az asztal túloldalán. Hétfőtől péntekig napi egy edzéssel készülünk a ligára, ahol a cél a biztos bennmaradás, jövőre pedig akár merészebb célokat is megfogalmazhatunk — mondta Török Gyula, a Dombos vezetőedzője.


Edzés a kishegyesi általános iskola tornatermében (a szerző felvétele)

Gvozdenović Katarina hét éve asztaliteniszezik. Az ország legsikeresebb serdülőkorú versenyzője, amiről az otthoni vitrinben található mintegy száz serleg és legalább kétszáz érem tanúskodik. Jól kezdődött számára az idény, hiszen előbb egyéniben és párosban is megnyerte a serdülők országos bajnokságát, majd az országos csapatbajnoki cím és a magasabb ligába való jutás következett. Pályafutása nemzetközi sikerekben is bővelkedik, hiszen megnyerte a düsseldorfi Die andro Kids Open nevű versenyt, egy szlovákiai tornán csapatban és párosban első, egyéniben a második helyen végzett, Szlovéniában pedig a szerbiai válogatottal csapatban a harmadik helyen zárt egy erős nemzetközi tornán.

— Egyáltalán nem volt könnyű megszerezni a bajnoki címet. Rengeteget készültünk a mérkőzésekre, és nagyon boldog vagyok, hogy mind a tizennyolc mérkőzést megnyertük. Az egész idényben mindössze három vereséget jegyeztem. Lehetett volna jobb is, de ez sem rossz. Szeretném, ha a Szuperligában minél jobban szerepelnénk, emellett az is fontos, hogy élvezzük a játékot, az asztaliteniszt. A tavaszi idényben kettős igazolással egy romániai klubban is szerepeltem. Bízom benne, hogy az ősszel rajtoló szezonban is igényt tartanak a játékomra — nyilatkozta Katarina, aki a 2020/21-es idényben már nem a serdülők, hanem a juniorok között szerepel.


Edzésen is teljes erőbedobással (a szerző felvétele)

A grúz Ana Nikoiani a legeredményesebb játékosnak bizonyult az I. Ligában, hiszen mindössze egyetlen mérkőzést veszített el, mégpedig a Csókán játszó Mészáros Izabella ellen, még a bajnokság első fordulójában, 3:2-re.

— Erős csapatunk van, és a várakozások szerint meg is szereztük az első helyet, méghozzá veretlenül. Mindannyian nagyon akartuk a bajnoki címet, és alig várjuk, hogy a legerősebb ligában játszhassunk. Bízom benne, hogy a középmezőnyben foglalunk helyet, a későbbiekben pedig jó lenne bejutni a legjobb négy közé. Tavaly érkeztem Szerbiába, a Požega csapatában játszottam, és az utánpótlással is foglalkoztam. A felnőttcsapat edzőjével eleinte angolul beszélgettünk, de nyolc hónap elteltével megtanultam szerbül. A grúz, az angol és a szerb mellett örményül, oroszul és törökül is beszélek, most pedig magyarul tanulok, hiszen Kishegyesen magyarok között élek. Sokat megértek, valamennyit beszélek is már, de még főleg figyelek, próbálom megjegyezni a szavakat, illetve minél többet gyakorolni a nyelvet — mondta tökéletes szerbséggel Ana.

A bajnoki küzdelmek a tervek szerint szeptember végén indulnak, kérdés, hogy a jelenlegi járványhelyzetben valóban megkezdődnek-e.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..