home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tizenkilenc lista és nyolc elnökjelölt
Talpai Lóránt
2022.03.30.
LXXVII. évf. 13. szám
Tizenkilenc lista és nyolc elnökjelölt

A Szerb Haladó Párt megszerezheti a voksok 50 százalékát — Nyolc jelölt indul a szerbiai elnökválasztáson — Újabb árrobbanás várható

A Szerb Haladó Párt megszerezheti a voksok 50 százalékát

A közvélemény-kutatások alapján a listán szereplő pártok közül biztos befutónak tűnik a kormányzó Szerb Haladó Párt, mely a voksoknak körülbelül az 50 százalékát szerezheti meg néhány nap múlva. A Szerb Haladó Párt mellett minden bizonnyal bekerül a parlamentbe eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt, mely a felmérések szerint 9-10 százalékos támogatottságra számíthat. A közvélemény-kutatások szerint bejutónak tűnik az Egyesült Szerbia nevű koalíció, mely főként a balközép irányultságú pártokból és mozgalmakból állt össze. A koalíció pártjai vagy bojkottálták a két évvel ezelőtti választást, vagy nem kerültek be a parlamentbe, most viszont az a céljuk, hogy megdöntsék a Szerb Haladó Párt vezette kormányt. A felmérések szerint a szavazók 14-15 százaléka adhatja rájuk voksát, így minden bizonnyal beülhetnek a szerb parlamenti patkóba. Szintén bekerülhet a Moramo nevű baloldali-zöld koalíció, mely akár a voksok 13-14 százalékát is megszerezheti. A nemzeti kisebbségek képviselői úgynevezett természetes küszöb alapján jutnak be a képviselőházba, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt, vagyis nem kell elérni a parlamenti küszöböt. (Beta)

 

Nyolc jelölt indul a szerbiai elnökválasztáson

Nyolc jelölt indul az elnökválasztáson, melyet az előre hozott parlamenti választással egy időben tartanak meg. Aleksandar Vučić köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. Őt a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség jelölte, illetve a Szerb Radikális Párt is támogatja. A közvélemény-kutatások szerint támogatottsága 50 százalék körüli, de hogy a választás napján sikerül-e a szavazatok több mint felét megszereznie, azt egyik kutatóintézet sem állítja biztosan. Öt évvel ezelőtt a szavazók 55 százaléka adta rá voksát, így már az első fordulóban tudott győzni. Vučić kihívói közül a felmérések szerint a legtöbb szavazatra Zdravko Ponoš, az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció jelöltje számíthat. (Beta)


Fotó: Reuters/ Dado Ruvic

 

Újabb árrobbanás várható

Az élelmiszerek és az energiahordozók ára világprobléma. A globális folyamatok az olyan helyi, önellátó piacokra is kifejtik hatásukat, mint amilyen a szerbiai — szögezte le Žarko Galetin agrárközgazdász. Szerinte a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy az alapélelmiszerek árának befagyasztására vonatkozó kormányrendelet hatályának megszűnése után árrobbanás következik be. Hosszú távon ugyanis az állam nem tudja megakadályozni a drágulást, mondta az elemző. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..