home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tizenkilenc és hetven
Tóth Lívia
2016.01.24.
LXXI. évf. 3. szám
Tizenkilenc és hetven

A megszokottnál egy kicsit később, december helyett januárban jelenik meg immár tizenkilencedik alkalommal a Hét Nap Vajdasági Magyar Kalendárium című kiadványa. Hogy ez így történt, annak az egyik oka a pénzhiány, nem tudtuk ugyanis idejében előteremteni a kiadásához szükséges anyagiakat. Végül a Magyar Nemzeti Tanács sietett a segítségünkre, amit ezúton is köszönünk. Nem szerettük volna, ha megszakad a hagyomány, és kimarad az évkönyv soron következő száma. Így viszont, hogy a kalendárium az év első hónapjában kerül az olvasókhoz, tekinthetjük a jubileum előhírnökének, hiszen áprilisban lesz 70 éves a Hét Nap.

Az idei okoskönyvünkbe is számos érdekes és hasznos téma került, de mégsem jutott hely mindannak, amit szerettünk volna. A már említett anyagiak és az ebből következő késlekedés miatt naptárunk a szokásosnál egy kicsit vékonyabbra sikeredett, 300 helyett 200 oldalasra. De úgy gondoljuk, ez is jobb annál, mintha egyáltalán nem jelent volna meg.

Kimaradt például, hogy a magyar kormány a 2016. évet Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánítja. Vagy az, hogy Liszt Ferenc, a nagy zeneszerző 205 éve, 1811-ben született és 130 éve, 1886-ban hunyt el.

Arról sem találnak benne említést, hogy a tekijai búcsút minden évben augusztus 5-én a péterváradi Havas Boldogasszony-templomban tartják meg a péterváradi csatára emlékezve, melyre éppen 300 évvel ezelőtt, 1716-ban került sor. Azon a réges-régi napon állítólag csoda történt, havazott ugyanis, ami akkora pánikot keltett a túlerőben lévő török hadak soraiban, hogy a Savoyai Jenő vezette keresztény sereg győzedelmeskedett.    

Nem ejtettünk szót azokról sem, akik a Hét Nappal együtt ünneplik a hetvenedik születésnapjukat. Például Bródy János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró, aki ugyanazon a napon született, mint a 7 Nap, azaz 1946. április 5-én. A híres magyarországi zenészek közül az 1946-ban születettek generációját erősíti még Demjén Ferenc, Frenreisz Károly és Nagy Feró is.

1946-ban látta meg a napvilágot Spiró György író, költő, irodalomtörténész, műfordító is, híres drámáját, a Csirkefejet pedig éppen harminc évvel ezelőtt, 1986-ban mutatták be először a budapesti Katona József Színházban.

A vajdasági „hetvenesek” sorát gazdagítja Balogh István író, Baráth Ferenc plakáttervező, Sinkovits Péter író, költő, újságíró, valamint az idén lenne hetven éves Podolszki József irodalmár is.

Minden év lehet különleges, egyedi, ha mi magunk azzá tesszük. Örüljenek velünk, hogy kedvenc hetilapunk a sok viszontagság ellenére megérte a hét évtizedet, hogy nyugdíjaskorba került ugyan, de mégsem öreges. És a 19. Vajdasági Magyar Kalendáriumot is fogadják, forgassák ugyanolyan szeretettel, ahogyan mi készítettük önöknek!


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..