home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Tíz éve a szórvány szolgálatában
Kónya-Kovács Otília
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Tíz éve a szórvány szolgálatában

A muzslyai Emmausz fiúkollégium fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte. Ebből az alkalomból a muzslyai Mária Neve-templomban msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök hálaadó szentmisét celebrált. Az egyházi méltóságok közül jelen volt msgr. Stanislav Hočevar belgrádi érsek, valamint Janez Potočnik, a szalézi atyák rendfőnöke, tartományfőnök.

— Nehéz időben, az 1990-es évek végén született meg a gondolat, hogy — mivel a nővérek Nagybecskereken már vezettek egy leánykollégiumot — építeni kellene egy modern, bentlakásos intézetet, hogy a szórványban élő magyar fiataloknak  lehetőségük nyíljon Nagybecskereken tanulni. Tudjuk, hogy Bánát területén nagyon kevés iskolaközpont van, a legjelentősebb a nagybecskereki — mondta a püspökatya, és megköszönte a szalézi atyáknak, hogy merték vállalni ezt a hatalmas feladatot.
— Az eltelt tíz esztendőben nagyon sok fiatal fordult meg az Emmausz falai között, befejezte tanulmányait, és sokan már családot is alapítottak. Tudjuk mindannyian, hogy a kollégium a jótevőinek köszönhetően működik, akik természetbeni juttatásokkal és anyagi támogatással segítik a szalézi atyákat. De ami még fontosabb: a kollégium nemcsak tetőt ad a fejetek fölé, hanem nevel is. Értékekre mutat rá, tisztességre, imádságra tanít benneteket, és mindig tudjátok, hogy van valaki, akihez fordulhattok — mondta egyebek között a fiataloknak Német László püspök úr.
A jubileumra az anyaországból is érkeztek vendégek: Pappné Farkas Klára, az Országgyűlés Külügyi Hivatala Nemzeti Integrációs Főosztályának Főosztályvezető-helyettese és Kelemen András, a házelnök külpolitikai főtanácsadója, aki a maga és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nevében szólt az egybegyűltekhez.
— Tíz év rövid idő, de egyúttal hosszú is. De ez a tíz év nagyon nagy megbecsülést jelent mindannyiunk számára, és örömmel, tisztelettel gondolunk azokra, akik belefogtak ebbe a hatalmas munkába. Gizella nővérre, Rácz Katalinra, aki elkezdte a fiatal lányok összegyűjtését, és Sztoján atyára, valamint munkatársaira, akik tíz éve létre hozták az Emmausz fiúkollégiumot. Úgy vélem, hogy Isten tervét hajtják végre. Éppen ezért kérjük az ő nevükben is és a magunk nevében is vezető testvéreiket, Stanislav Hočevar belgrádi érsek urat, Német László megyés püspök urat, Janez Potočnik tartományi főnök urat, hogy támogassák, segítsék áldásos munkájukat, hogy olyan ifjúságot bocsássanak útjára, amelyik meghallja az Isten szavát, és felebarátként tud élni ebben a földi paradicsomban, Bánátban — mondta a többi között Kelemen András.
A hálaadó szentmise keretében elhangzott Reményik Sándor Templom és iskola című verse, továbbá a kollégium történetét is felolvasta az egyik kollégista. Dulka Andor, a Bánáti Magyar Iskolaalap vezetője azzal kezdte beszédét, hogy ezt az intézményt a szeretet, a hit és a bátorság hozta össze.
— Ez az épület az Alma Mater is, s már többen és nálam ékesszólóbban elmondták, hogy  küldetése van a magyarság sorsában. Nagyon biztos támpontja ez értelmiségi utánpótlásunknak és a keresztény, magyar, tisztességes emberek utánpótlásának — hangsúlyozta Dulka Andor.
Az ünnepség végén Kalapis Sztoján atya, az Emmausz fiúkollégium vezetője mondott hálát minden támogatónak, akik segítségével immár 120 fiú fejezhette be tanulmányait.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..