home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Tisztújítás a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségében
2024.03.27.
LXXIX. évf. 13. szám
Tisztújítás a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségében

Tisztújító közgyűlést tartott Zentán, a székházában a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A szervezet elnöke ismét Nagy Miklós lett, a szövetség közgyűlésének elnöke pedig Balázs Ferenc. A jelen lévő küldöttek megszavazták a Vajdasági Borászok Egyesületének felvételét is a szövetségbe.

Az összejövetelen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a VASZ a vajdasági mezőgazdasági termelők felkarolásával tizennyolc éve hiánypótló tevékenységet folytat. Kiemelte, amíg a VMSZ a politikai érdekvédelmet igyekszik ellátni, nagyon fontos, hogy a szakmai érdekvédelmi szervezetek is megerősödjenek. A falugazdász-hálózatnak köszönhetően a vajdasági magyar gazdák tudnak kitől segítséget kérni, több mint negyven településen ugyanis van hova bekopogniuk. Emellett megerősítette, hogy a VASZ és a VMSZ partnersége a továbbiakban is fennáll majd.

Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke az Országgyűlés és a magyar gazdák nevében köszöntötte a közgyűlésen jelen lévőket. Beszédében megemlítette, hogy ez év júliustól decemberig Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és azt is, hogy sok minden múlik majd a június 9-ei európai uniós választás végeredményén.

Nagy Miklós, a szövetség elnöke a tavalyi évet összegezve ismertette, 2023-ban hat bölcsőt adtak át a mezőgazdasággal foglalkozó fiatal családok részére. Tavaly nyáron részt vettek a Kárpát-medence ízeinek megőrzéséről szóló szakmai napokon, illetve a VI. Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében nevet viselő konferencián, valamint hozzájárultak a Tamaskó József életútjáról szóló könyv megjelentetéséhez.

2023-ban a falugazdászoknak újabb kihívással kellett megküzdeniük, hiszen az országban bevezették az e-Agrart, vagyis az elektronikus mezőgazdasági nyilvántartást, valamint kialakítottak egy online kurzus- és adattárolási felületet is, mely által folyamatosan tájékoztatni tudják az érdekelteket a legújabb rendeletekről és változásokról. A Vajdaság területén működő 19 falugazdász a tavalyi évben 33 275 ügyfelet fogadott.

A VASZ 2023-ban is részt vett a Magyarok Kenyere programban, 394 adományozótól 22 575 kg búzát gyűjtöttek össze. Ezt lisztre cserélték, melyet a Vajdaság területén működő 30 különféle nagycsaládos-egyesület, diákkollégium, értelmi fogyatékos gyermekeket segítő szervezet között osztottak szét.

A tervekről Nagy Miklós elmondta, a VASZ székháza mellett megvásárolt épületben a borászati laboratóriumon kívül talajlaboratóriumot is ki szeretnének alakítani. Az idei évtől kezdve az eddigi négy ösztöndíjas helyett nyolc olyan egyetemi hallgatót tudnak tíz hónapon át anyagi támogatásban részesíteni, aki az agrárium területén magyar nyelven végzi a tanulmányait. Megemlítette, az idén csatlakozni kívánnak a Magyarországon már működő Digitális Agrárakadémia kibővített programjához.


Fotók: Horváth Zsolt, Pannon RTV

2006-ban 11 szervezet alapította, azóta pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége már 73 tagszervezetet tömörít. Az elmúlt bő másfél évtizedben a VMSZ-szel partnerségben működött, és ez továbbra is így lesz. A hatékony érdekképviselethez egységes fellépésre van szükség, amit számos közös eredményünk is bizonyít! Csak néhány példa: kistermelői rendeletek, a kapcsolható mezőgazdasági eszközökre vonatkozó megoldások, a gazdák nyugdíjbiztosításának ügye, Prosperitati-pályázatok — olvasható dr. Pásztor Bálint bejegyzésében, melyet a közösségi médiában tett közzé.

(Forrás: Tha, Vajdaság Ma)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..