home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tisztelgés a kultúra közkatonái előtt
gyg
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Tisztelgés a kultúra közkatonái előtt

A kultúra közkatonái előtt is tisztelegtek a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség részvevői Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központ ünnepségén. A rendezvényre január 22-én került sor.

A Magyar Kultúra Napjának ünnepe, mint ismeretes, ahhoz a jeles alkalomhoz kötődik, hogy 190 évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc Hymnus (A magyar nép zivataros századaiból) című költeményét. A fontos dátumot a Magyar Nemzeti Tanács 2005 szeptemberében elfogadott határozatával Vajdaság jeles napjai közé sorolta.

Dr. Takács Márta, a Népkör elnök asszonya ünnepi beszédében azokról beszélt, akik a kultúra továbbadásával közkatonaként állnak a nemzet szolgálatában.

„A Népkörben azért dolgozunk, hogy az ide járó fiatalok a saját kultúránkból megismerjék a néptáncot, a népzenét, a verset, a képzőművészetet vagy egyszerűen csak a gyermekjátékokat. Mindez azonban nem volna lehetséges, ha nem lennének itt is olyan katonák, mint a nemzet védelmében, akik vigyázzák, őrzik, ápolják ezt a kultúrát, és akik a fiataloknak átadják a hagyományt, a tudást. Ők a kultúra közkatonái. Ma előttük is tisztelgünk” — fogalmazott Takács Márta, és köszönetet mondott az itt dolgozóknak egész éves munkájáért, ami által kultúránk híre eljut a világba.

Az ünnepi műsorban a Juhász zenekar bemutatta legújabb, Köszöntő című albumát, a folytatásban pedig fellépett a közismert népmesemondó, Berecz András.

A rendezvény keretében átadták az arról szóló okleveleket hét néptáncosnak és egy népzenésznek, hogy a Kárpát-medence öröksége Vajdasági Néptáncpedagógusi Iskolában oktatói ismereteket szereztek. A képzés 2009-ben Topolyán indult meg, majd Szabadkán folytatódott a Népkör szervezésében. A hallgatókat a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tanszékének tanárai tanították. Az okleveleket dr. Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa adta át a sikeres vizsgát tett fiataloknak.

Az ünnepségen közreműködött Szarka Ákos versmondó és Kálló Béla színművész.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..