home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tisztelgés a Hungária-szobornál
Zséli Ágnes
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Tisztelgés a Hungária-szobornál

„Legyen béke, szabadság és egyetértés” — ezzel az üzenettel emlékeztek meg Törökbecsén az 1848/49-es magyar szabadságharcra és forradalomra.

A bánáti település magyar közössége a katolikus temetőben lévő Hungária-szobornál tisztelgett, melyet 1904-ben a csatában elesett honvédek és nemzetőrök sírja fölé emeltettek. A magyar himnusszal kezdődő megemlékezést a helyi Teleház Polgárok Egyesülete szavalócsoportja, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület énekcsoportja tette felemelőbbé.

— A Hungária-szobor, különösként a forradalom emléknapján, az összetartás fontosságát sugallja — hangzott el Ilia László, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei községi szervezete elnökének ünnepi beszédében. — A szórványban nagy szükség van arra, hogy együtt legyünk, együtt érezzünk, mert csak így tudjuk biztosítani a szabadságunkat.

— Az itt élő magyarok lelkében az emlékmű örök érvényű, a megmaradás alappillére, egy csillag, melyre minden alkalommal felnéznek — nyilatkozta Dulka Andor, a nagykikindai priorátus priorja.

Báló Bordás Gizella, a helyi Teleház Polgárok Egyesülete vezetője kiemelte, a 174 évvel ezelőtti szabadságharc üzenete mindmáig erőteljesen él, melyet az utókornak is továbbítani kell: — Ez a nap nagyon sokat számít nekünk, mert a magyar összefogásra emlékeztet, a magyarok harcára egy dicső korszakban. 

A megemlékezés végén a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség törökbecsei ifjúsági szervezete, a Teleház Polgárok Egyesülete, a Történelmi Vitézi Rend, valamint a visegrádi Szent György Lovagrend képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..