home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Tiszteletadás gróf Batthyány Lajosnak és az aradi vértanúknak 
(Tha)
2023.10.06.
LXXVIII. évf. 40. szám
Tiszteletadás gróf Batthyány Lajosnak és az aradi vértanúknak 

Az aradi vértanúkra és gróf Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére emlékeztek Zentán, a városháza oszlopcsarnokában elhelyezett emléktáblánál.

A rendezvényen Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mondott beszédet. Visszaemlékezett gróf Batthyány Lajos munkásságára és politikai szerepvállalására. Hangsúlyozta, elfogásakor is mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy valamennyi cselekedete törvényes volt, és nem is ismerte el a bíróság illetékességét. A bécsi kamarilla viszont őt tekintette a forradalmi mozgalom egyik elindítójának, és elhatározta, kivégzésével példát fog statuálni.

– Emlékezzünk büszkén az aradi vértanúkra, hiszen példát mutattak nekünk bátorságból, kitartásból, önfeláldozásból, és a nemzet szolgálata iránti elkötelezettségből. Nekünk, kései utódoknak is alázattal, kitartással kell szolgálni a vajdasági magyar közösséget, ahogyan ezt őseink, a magyar szabadságért küzdő aradi vértanúk is tették – zárta gondolatait Hugyik Richárd.

Az alkalmi programban Szarka Hanna és Törtei Hunor, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai léptek fel.

Gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, a zentai önkormányzatnak, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezetének a képviselői, a Magyar Mozgalomnak és a Szerb Haladó Pártnak, valamint a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének tagjai helyezték el a kegyelet koszorúit.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..