home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Tisztább vizet iszunk
(re)
2005.03.30.
LX. évf. 13. szám

A víz világnapján, március 22-én helyezték üzembe a szabadkai Vízmű- és Csatornázási Kommunális Közvállalat 1-es számú vízkitermelő telepén azt a műszaki berendezést, amely az arzén mennyiségét optimálisra csökkenti az ivóvízben.Az ünnepélyes eseményen jelen volt Kucsera Géza polgármester,...

A víz világnapján, március 22-én helyezték üzembe a szabadkai Vízmű- és Csatornázási Kommunális Közvállalat 1-es számú vízkitermelő telepén azt a műszaki berendezést, amely az arzén mennyiségét optimálisra csökkenti az ivóvízben.
Az ünnepélyes eseményen jelen volt Kucsera Géza polgármester, továbbá Nebojša Janjiæ községi kommunális ügyi megbízott, valamint Milan Mileusniæ, a tartományi egészségügyi felügyelőség szabadkai osztályának vezetője is.
Kucsera Géza elmondta, hogy Szabadka az első és ez ideig az egyetlen olyan község a régióban, amely a szóban forgó eljárással javítja az ivóvíz minőségét. Hozzáfűzte: jelenleg a háztartások 80 százalékát látják el az új technológiával megtisztított ivóvízzel, de az elkövetkező néhány év alatt szeretnék a környező települések számára is biztosítani az egészségileg kifogástalan vizet.
- Jelenleg a legnagyobb gondot a talajvizek okozzák községünkben, de legalább ilyen égető fontosságú lenne a szennyvízelvezető csatornahálózat bővítése is. Az idén megkezdődnek az új szennyvíztisztító kiépítési munkálatai, amelynek köszönhetően jelentősen megnő majd a berendezés befogadóképessége, tisztább víz kerül a környező felszíni vizeinkbe és - nem utolsósorban - bővíteni tudjuk majd a szennyvízelvezető hálózatot is.
A polgármester gratulált a szabadkai Vízmű- és Csatornázási Kommunális Közvállalatnak az utóbbi három évben felmutatott eredményeihez és azon fáradozásaihoz, hogy a község polgárai számára minél egészségesebb ivóvizet tudjon szolgáltatni.
Nebojša Janjiæ felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy az ivóvíz a XXI. században már kincsnek számít. Ezt a kincset meg kell őriznünk az utánunk következő korosztály számára, hiszen ivóvíztartalékaink végesek, ezért óvnunk kell őket.
Szöllősy Ildikótól, a közvállalat technológusától megtudtuk, hogy az európai szabványoknak megfelelően - és a legújabb technológiának köszönhetően - az ivóvíz arzéntartalmát sikerült 1 ezrelék alá szorítani, az ammóniákot és a vasat pedig teljesen eltüntetni az ivóvízből. Ez a különböző laboratóriumi kísérleteknek és a legújabb vegyi eljárásnak köszönhető.
Az új berendezést Kucsera Géza és Nebojša Janjić helyezték üzembe az 1-es számú vízkitermelő telepen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..