home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tillinkó Luca sikerei
Szakáll Laura
2023.05.19.
LXXVIII. évf. 20. szám
Tillinkó Luca sikerei

Tillinkó Luca a Szabadkai Zeneiskola diákja, első osztályba jár, klasszikus hegedű szakon, Zsiga Pál tagozatában. Emellett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájában népi ének szakon az 5. osztály tanulója. A zene tölti ki a mindennapjait, szabadidejében is ezzel foglalkozik, több formáció tagja. Fontos számára a népi értékek ápolása, továbbadása. Luca a közelmúltban több megmérettetésen vett részt.

— Több formációban szerepelek a zeneiskolában, és a szabadidőmet is ez tölti ki. Ebben a tanévben csatlakoztam a Pro Musica Kamarakórushoz. A fellépések mellett versenyeken is részt veszek, így az idei tavasz igazán dolgos volt, mert a népzenei versenyek java ekkor zajlik. Ezek egyike a Járdányi Pál emlékére rendezett IX. Országos Népzenei Verseny, melyet Szentesen, Magyarországon tartottak meg. A háromévente megszervezett megmérettetésre a pandémia miatt rendhagyóan hat évet kellett várni, így én először vehettem részt rajta. Az előválogatón, melyet hét helyszínen tartottak országszerte, továbbjutottam szólóban és énekegyüttessel is. A III. korcsoport szólóének kategóriájában első helyezést értem el, a Cserfes énekegyüttessel másodikak lettünk. Ezen a versenyen harminc alapfokú művészeti iskola népzeneoktatási tanszakainak növendékei összesen százöt műsorszámban mutatkoztak be a szakmai zsűri előtt, tanúskodva mintegy hatvan népzenetanár kiemelkedő munkájáról. Felkészítő tanárnőm Fábri-Ivánovics Tünde, aki a Népművészet Ifjú Mestere díj kétszeres tulajdonosa, Kölcsey-díjas, Szeged Kultúrájáért aranygyűrűs népdalénekes, Bonis Bona díjas népiének-tanár. Külön öröm volt számomra, hogy a verseny zárógálájára meghívást kaptam fellépésre. Április végén rendezték meg Temerinben a XXXIII. Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedőjét, melyen népiének-szólóval és zenekarral, a Kamrás együttessel is versenybe szálltunk. Ezen mindkét produkcióval második helyet értünk el. Ennek a bemutatkozásnak az érdekessége az volt, hogy az alapjában vonósfelállású Kamrás együttes kibővült a zeneiskolás barátainkkal, így tamburazene is hallható volt a műsorszámban. Felkészítő tanárunk Csonka Ferenc, aki a népművészet ifjú mestere, Halmos Béla vándordíjas és Bonis Bona díjas népzenész, emellett a Szabadkai Zeneiskolában az informatika- és a fizikatanárunk is. Nemrégiben rendezték meg a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA Aranypáva Népzenei Nagydíjas Gála Hangversenyét Alsópáhokon, ahol népiének-szólóval Aranypáva-nagydíjat, népi hegedűvel pedig Aranypáva-különdíjat vehettem át. Óriási öröm számomra, hogy a kitartó munka meghozta gyümölcsét, és a kezemben tarthatom ezeket a díszokleveleket, mert az Aranypáva-nagydíj a legmagasabb fokozat a KÓTA minősítő rendszerében. Többlépcsős rendszerben lehet idáig jutni, ezért köszönettel tartozom tanáraimnak, Bagi Valentinának, Berec-Csizmadia Annának, Nyitrai Mariannának, Fábri-Ivánovics Tündének és Csonka Ferencnek, hogy a tudásukat megosztották velem, és tanításuk alatt ennyit fejlődhettem.

* A zene tölti ki a mindennapjaidat. Milyen további terveid vannak ezen a téren?

— Rengeteg tanulnivalóm van még, ezután is a tudásom gyarapítására és a gyakorlásra helyezem a hangsúlyt. Várom a nyarat is, mert nagyon szeretek népzenei táborokba járni, új ismereteket szerezni. Az idén nyáron is elutazhatunk Gyimesbe énekeket, zenéket és táncokat tanulni, belekóstolni az ott élők mindennapjaiba.

Tillinkó Luca ékszerkészítéssel is foglalkozik. Az általa megalkotott kiegészítőkön is megtalálhatóak a hagyományos népi motívumok. Az érdeklődők a Luca Ékszer nevű oldalon tekinthetik meg munkáit a közösségi médiában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..