home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tigrisvilág 2.
Brasnyó Zoltán
2021.12.09.
LXXVI. évf. 48. szám
Tigrisvilág 2.

2020 a zűrzavar éve volt, melyről sokan úgy érezzük, hogy még mindig tart: a járványhelyzet felfordította az életünket, a frissen matracokra (és a négy fal közé) vonuló emberiség egy része pedig világszerte vagy a tévére, vagy más otthoni elfoglaltságra volt kénytelen koncentrálni. Ekkor érkezett meg a Netflixre tavaly márciusban egy olyan trashdokusorozat, amely segített egy kicsit elterelni a figyelmünket és oldani a mélabús hangulatot. Ez volt a Tigrisvilág, mely gigasztárt csinált bizarr főhőséből, az oklahomai Joe Exoticból, valamint nemeziséből, Carole Baskinből.

A nevükhöz köthető tigrisparkok és menhelyek előtt sok ezren álltak sorba, az óriási érdeklődés és internetes hisztéria pedig máig kitart. A karneválnak tehát nem lehet vége, ezzel pedig a Netflix is tisztában van: novemberben megérkezett a Tigrisvilág 2., vagyis a második évad, melyben öt további epizódban nézhetjük ezeket a jobb sorsra érdemes szerencsétleneket.

Joe Exotic a Greater Wynnewood Exotic állatpark vezetőjeként lett ismert annak idején, rettenetes countryzenei videói a sorozat hatására rekordnézettséget értek el, és konkrét mozgalmak jöttek létre, melyek a szabadon bocsátását követelik. Joe ugyanis huszonkét évre börtönbe került, mivel a gyanú szerint meg akarta öletni ősellenségét és riválisát, Carole Baskint. Kettejük párharca internetes mémként kelt önálló életre. De vajon tényleg ez történt valójában? Lehetséges, hogy Joe Exotic mindössze a körülmények áldozata? A Tigrisvilág 2. évada erre a kérdéskörre koncentrál, illetve megpróbálja kinyomozni, mi történt Carole Baskin férjével, akit Joe szerint a nő a saját nagymacskáinak szolgált fel ebédre. Ahol az őrület véget ért, ott veszi fel a fonalat a második széria, egyúttal tagadhatatlan, hogy az egésznek van némi desszertíze, azaz jogosan érezzük úgy, hogy ennek a folytatásnak meg sem kellett volna születnie. Exotic és körei azok az emberek, akikre általában azt mondjuk, a szemük sem áll jól, és akik ezúttal vissza is élnek a vendégszeretetünkkel.

A sztori másik fontos karaktere Joe Lowe, a büntetett előéletű, sunyi és ármánykodó figura, aki valószínűleg mindenéből kiforgatta Exoticot, mostanra pedig már mindenki másnál nagyobb játékos lett a nagymacskabizniszben. A sorozat rendezői, Rebecca Chaiklin és Eric Goode láthatóan bajban vannak: több régi anyagot újrahasznosítottak, illetve túlzottan triviális eseményekre és pillanatokra koncentrálnak (mert nyilván ezekből spóroltak több felvételt az előző évadból), valamint újra átrágnak olyan szalagcímeket, amelyeket már jól ismerünk. A hangulat viszont továbbra sem változott, az oklahomai redneckvilág és annak abszurd, csicsás-giccses valósága minden képkockában és beszélgetésben érezhető. Ezért aki az első évadot megnézte és szerette, ne hagyja ki a folytatást sem.

A rendezők a számos újrahasznosított téma mellett Allen Glover történetére is nagy hangsúlyt helyeznek, aki Carole Baskin feltételezett bérgyilkosa lett volna. Beszélő fejként számol be az egész fiaskó szereplőiről, utalva rá, hogy eddigi ismeretlen figurák is benne lehettek a Baskin ellen tervezett merényletben. A Tigrisvilág első és második szezonjának legnagyobb áldozatai viszont mégsem a börtönben sínylődő Joe Exotic vagy az interneten agyba-főbe mocskolt és meghurcolt Carole Baskin, hanem a szerencsétlen tigrisek. Ezek az állatok ugyanis továbbra is minősíthetetlen körülmények között élnek, ráadásul a sorozatban is inkább kellékek, cirkuszi mutatványok. Csak Carole és a PETA egyik ügyvédje szólal fel a nagymacskák védelmében. Az egész határozottan ízléstelen, ráadásul az ötödik epizódig kell várnunk, mire elhangzik valami olyasmi, hogy az egész zűrzavarnak leginkább a tigrisek a károsultjai.

Miközben az állatok csendben tűrnek és szenvednek, a nyerészkedő beszélő fejek mondatról mondatra bizonyítják, hogy az egész a saját bolond hóbortjaikról és önző, narcisztikus személyiségükről szól. Bármennyit is tanakodtam róla, hogy ki lehet ebben a történetben a jó vagy a rossz, a végére meg kellett állapítanom, hogy itt mindenkinek vagy a börtönben, vagy a zárt osztályon van a helye.

 

Kép: wionews.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..