home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tibériusz, a Palicsi Állatkert sztárja
Szakáll Laura
2022.09.20.
LXXVII. évf. 37. szám
Tibériusz, a Palicsi Állatkert sztárja

Az állatorvosi szobában pihen Tibériusz, a kölyökoroszlán, akit július 28-án talált a rendőrség egy szabadkai lakásban. Az illetékesek az állatkert befogadóközpontjában helyezték el, ahol egy hónapig karanténban, folyamatos megfigyelés alatt tarották. Az akkor körülbelül két hónapos afrikaioroszlán-kölyök rossz állapotban volt, az alultápláltság mellett veseproblémák is felléptek nála. Azóta is 24 órás állatorvosi felügyelet alatt tartják, megfelelő terápiában részesül. Kölyökmacskáknak való tápszerrel etetik, emellett friss csirke- és marhahúst is kap, de a csontokat is szívesen rágcsálja.

Tibériusz ma már jól van, hála a gondoskodásnak és a szakszerű ellátásnak. Játékos, akár egy kiscica. A gondozóival is hamar megbarátkozott, a népszerűséget és a média érdeklődését is élvezi, minden váratlan látogatóval szívesen játszik.

Az állat az intézmény állatorvosával és két gondozójával van napi kapcsolatban. Huszta Csongor állatgondozó azt mondja, nem volt nehéz megbarátkozni a kisoroszlánnal.

— Nagyon játékos, olyan, mint egy házi cica, csak még nem tudja pontosan, mekkora az ereje. Most még tudok vele játszani, de néhány hónap múlva már eléggé veszélyes lesz. A gondozóihoz ragaszkodik, hozzám és a kollégámhoz, akivel ketten gondozzuk, meg természetesen az állatorvos is foglalkozik vele. Amikor idekerült, alultáplált volt, de amennyire tudtunk, segítettünk rajta. Most már több mint 10 kilogrammos.

Tibériusz nagyon jól érzi magát a Palicsi Állatkert befogadóközpontjában. Hamarosan kifutót is építenek számára, így tágasabb térben töltheti majd a mindennapjait, és a látogatók is megtekinthetik. A kölyök jelenleg az állam tulajdona. Sorsáról a környezetvédelmi minisztérium dönt majd. Az intézmény munkatársai abban bíznak, hogy Palicson maradhat.

— A minisztérium döntésére várunk — nyilatkozta Sonja Mandić igazgató. — Ők majd ellenőrzik a feltételeket, ha mindent rendben találnak, akkor megkaphatjuk az engedélyt, hogy itt maradhasson nálunk. Minden védett állat, melyet behoznak hozzánk az illetékesek, az állam tulajdona. Jelenleg két csoportban tartjuk az oroszlánjainkat. A régi afrikai házban egy hím és két nőstény van, a fókamedence mellett szintén egy hím és egy nőstény afrikai oroszlán látható. Mindkét kifutóban van hím oroszlán, ami azért baj, mert a kisoroszlán is hím, és nem tudjuk, hogyan lehet majd összeszoktatni őket. A nőstényekkel nem lenne gond, de a hím védi a területét. Hivatalos neve még nincs a cicának, amikor megtudjuk, hogy biztosan nálunk marad, akkor döntünk róla. Lehetséges, hogy a közösségi oldalon választanak neki nevet. A gondozók Tibériusznak szólítják.

Szerbiában magánszemély csak olyan egzotikus állatot tarthat, amelyre engedélyt adnak az illetékesek. Az afrikai oroszlán tartása tilos. Dr. Sipos Márta szabadkai állatorvos azt mondja, a kutyák és a macskák tulajdonosainak is gondoskodniuk kell kedvencük útleveléről, mely azonosítószámmal kiadott hivatalos dokumentum.

— Nagyon sokféle állat tartható otthon: kutya, macska, hörcsög, papagáj, madár, de vannak olyan állatok, főleg madarak, amelyekre külön engedélyt kell kérni. Egyes fajokra az állatorvosi felügyelőség adja ki az engedélyt, de vannak olyanok, amelyeknek az otthoni tartása teljesen tiltott. A kisoroszlán, akiről most szó van, olyan állat, amelyet nem lehet háznál tartani.

* Ha valaki például egy őzikét talál egy kirándulás során, mi a teendő? Nem tarthatja meg, igaz?

— Persze hogy nem. Aratás idején megesik, hogy a kisőzek megsérülnek, például eltörik a lábukat, és ilyenkor többet is behoznak a rendelőbe. Mi kikezeljük az állatokat, de mindig elmondjuk, hogy utána ki kell őket engedni a szabadba.

Napjainkra a vadon élő oroszlánok állománya jelentősen megcsappant, bizonyos alfajokat, mint például a fokföldi oroszlán, teljesen ki is irtott az ember. A tigris utáni második legnagyobb nagymacska egyedszáma rohamosan fogyatkozik, az afrikai falkák az elmúlt tíz év alatt szinte megfeleződtek. A kontinensen mindössze 20-25 000 példány maradt. Így az oroszlán természetvédelmi státusza sebezhetővé módosult. Egyes becslések szerint 2050-re az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése miatt az oroszlánok kihalhatnak a természetben.
A világ állatkertjeiben körülbelül 7000 példány él belőlük.


Sanjin Mehić felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..