home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
The Last of Us: félidőben
Brasnyó Zoltán
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 8. szám
The Last of Us: félidőben

A The Last of Us egy 2013-beli videójáték, mely megjelenésekor óriási sikert aratott. A filmszerű történetmesélést, a videójátékok világában meglepően újszerű és mindenféle klisétől mentes sztorit a Sony szárnyai alatt működő Naughty Dog nevű stúdió készítette, Neil Druckmann kreatív vezetésével, még a PlayStation 3-ra.

Máig az egyik legnagyobb hatású, a legjobb játékok között számontartott, nagy presztízsű alkotás. Készült egy grafikai szempontból feljavított, majd a jelenlegi generációra kiadott, újrakevert változata is.


Kép: imdb.com

A történet szerint egy gombafertőzés miatt a teljes pusztulás szélére sodródott társadalomban a megmaradt emberek karanténzónákban élnek, valamikor a 2030-as években. Joel és Tess csempészként próbál boldogulni, amikor egy, a rendet fenntartani hivatott kormányszervezet ellen lázadó csoport, a Tűzbogarak azzal bízza meg őket, hogy egy tizenéves kislányt, Ellie-t nyugatra vigyenek. Később kiderül, hogy Ellie immunis a gombafertőzésre, ezért a Tűzbogarak kutatói a lány hathatós segítségével és tanulmányozásával a világot lassan teljesen elpusztító kór elleni gyógyszer megalkotásában reménykednek.

A játék története számos korábbi dogmát vágott sutba: a The Last of Us 2020-ban befutott második része pedig még mélyebbre ásott le. A történet jóval több puszta zombisztorinál. No persze láttunk már hasonló sorozatokat, melyek az „embernek maradni a pokolban” témakörét járták körbe, a The Last of Us mégis inkább az esendőségről, az emberi gyarlóságról, a videójáték második része pedig a bosszú önpusztító, végtelen örvényéről szól, melybe hőseink menthetetlenül belezuhannak. A gombafertőzött zombik csupán kellemetlen körülményként jelennek meg, az emberek mindig jóval kegyetlenebbek, kiszámíthatatlanabbak és veszélyesebbek ebben a világban. A játék gerincét a magányos, identitásválsággal küzdő Ellie, valamint Joel, a korábban szörnyű tragédián átesett, reményvesztett apafigura kapcsolata adja.

Az HBO nemrég elindított nagy költségvetésű tévésorozata pedig kiválóan emel át mindent, ami miatt őszintén lehet rajongani az eredeti videójátékért. Maga a játék kreatív atyja, Neil Druckmann, valamint Craig Mazin, a Csernobil írója jegyzi a sorozatot, mely tíz epizóddal dolgozza fel a játék első részét. A második évad a második részt adaptálja majd kisképernyőre. A The Last of Us világához az első öt epizód alapján kiválóan sikerült hozzányúlniuk, pedig a játék rajongótábora óriási elvárásokat támasztott a készítők elé.

 A korábban a Trónok harcából megismert Bella Ramsey játssza Ellie-t — ez volt az első, ami kicsapta a biztosítékot egy apró, de annál hangosabb rétegnél. A kislány ugyanis egy kicsit sem hasonlít a játék Ellie-jére, ám az már az első epizód után bebizonyosodott, hogy az alakítását illetően jó választás volt. Pedro Pascal, a The Mandalorian, a Narcos és a Trónok harca színésze viszont már valóban maga Joel. A castingra tehát az első hiszti ellenére egy kicsit sem lehet panasz. A The Last of Us képes volt a játék cselekménye köré és mellé éppen annyi hátteret, pluszinformációt és a sztoriba remekül illeszkedő cselekményszálat helyezni, hogy máris úgy érzem, a The Last of Us a játék történetének bővített verziója.

A harmadik epizód miatt később újra fellángolt az internet: egy homoszexuális pár szerelme és viszontagságokkal teli kapcsolata a világégés után nem feltétlenül volt az, amire sokan — köztük a játék számos rajongója — számítottak. Bill és Frank története a játékban érintőlegesen szintén jelen volt, a sorozatban viszont önálló epizódot kapott. Fontos, hogy aki ezen kiakadt, jobb, ha felkészül: a The Last of Us ennél csak még megbotránkoztatóbb és tabudöntögetőbb lesz.

Az első évadnak még nincs vége. A maradék epizódoknak és a remélhetőleg mielőbb érkező második évadnak minden esélye megvan rá, hogy minden idők legjobb sorozatai között tartsuk majd számon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..