home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tettekkel a polgárokért
Tóth Tibor
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Tettekkel a polgárokért

Gunaras, a hozzá tartozó Brazíliával és Bogarassal együtt csaknem 1300 lakost számlál. Az elvándorlás sajnos itt is jellemző, már-már mindennapi jelenséggé vált. Sokan biztos és itthoni mércék szerint viszonylag elfogadható munkahelyeket adnak fel csak azért, mert azt hallották, hogy külföldön kolbászból van a kerítés.

A helyi közösség vezetősége nemcsak tenni akar, hanem tesz is azokért, akik itthon maradtak, akik nem hagyják el őseink földjét, akik nem adják fel egyik napról a másikra mindazt, amit sok évtizedes verejtékkel elődeik teremtettek számukra. 2015-ben Gunarason, Brazíliában és Bogarason több beruházás is megvalósult, mely segít az itthon maradottak minél jobb életfeltételeinek megteremtésében.


Az egykori szövetkezet felújított épülete (Szabó Attila felvételei)

Gunarason a Fő utcában befejezték a vízvezeték cseréjét, és ezzel minden háztartás új csövekből kapja az ivóvizet a településen. Bogarason és Brazíliában ezt a munkát már korábban elvégezték. A vízhálózaton még két körgyűrű létesítése maradt hátra (az utcák végén összekötik a vízvezetékeket), erre az idén kerül sor. A tartományi mezőgazdasági titkárságnál egy új kút fúrására nyert pénzt a helyi közösség. A fúrást tavaly elvégezték, az idén pedig még a nyár előtt szeretnék felszerelni a kutat. Nagyobb vízfogyasztás esetén tartalékként vethető be, így mindig lenne elegendő víz a háztartások számára. A régi szövetkezet épületét már korábban megvásárolta a helyi közösség, évente egy-egy részt újítottak fel. Elsőként a tűzoltógarázst varázsolták újjá, majd lakodalmas termet alakítottak ki. Következő lépésként felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a nyílászárókat, kívülről hőszigetelték, majd bemeszelték az épületet, melyben a tűzoltók, a helyi rendőrállomás és az ingyenkonyha mellett a nyugdíjasok is helyet kaptak, akik aktívan részt vesznek a falu életében.

Bogarason a vízvezeték cseréje után a községi önkormányzat támogatásával egészen az utolsó házig leaszfaltozták az utat, a szeméttelepre vezető utat is befejezték, így több tanyához immár aszfaltút vezet. A jövőbeli tervek szerint ezen a részen kapna helyet az ipari negyed. Az önkormányzat segítségével négy helyen sárlerázó utakat építettek, aminek köszönhetően a mezőgazdasági járművek nem hordják fel a sarat az aszfaltra. A közösségi ház felújítását még tavaly elkezdték, de a tél közbeszólt, és a befejezés az idén tavaszra maradt. Brazíliában a vízvezetékcserén kívül befejezték a közösségi terem felújítását, és bútort vásároltak.

A körgyűrűk létesítése mellett az idei évben több fontos beruházás is tervben van.


Csorba Ottó megtekinti a templom belső felújítási munkálatait

— Gunarast és Zentagunarast még 5-5,5 km választja el egymástól. Az önkormányzat eljuttatta a tartományba az út befejezését tartalmazó projektumot. Bízom benne, hogy hamarosan a hiányzó szakasz is elkészül. 2016-ban kicseréljük a tujákat a Fő utcán, a Téglagyár úton pedig kerékpárút — melyet a gyalogosok is használhatnának — építését tervezzük. Az elképzelések szerint a kerékpárút a falun keresztül, egészen a bogarasi útig épülne ki, de egyelőre a Téglagyár utcai szakasz készül el. Bogaras és Brazília számára egy hordozható áramfejlesztő beszerzését irányoztuk elő, így áramszünet esetén megoldódna a vízellátás. A hívők adományokból kicserélték a templom ablakait, jelenleg a helyi közösség, az önkormányzat és az egyházközösség összefogásával a templom belső meszelése folyik. Az a célunk, hogy az intézményeink, mint amilyen az iskola, az óvoda, a templom vagy az egészségház, jól működjenek, mivel ez a feltétele annak, hogy egy település élhető legyen, hogy csökkenjen a katasztrofális méreteket öltő elvándorlás, mely nagyon megtizedel bennünket — mondta Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Jelenleg a településen tizenkét civil szervezet működik, melyet a helyi közösség a lehetőségeihez mérten támogat.

Jubilált a Gazdakör

Az alapításának tizedik évfordulóját tavaly decemberben ünneplő gunarasi Gazdakör nagy népszerűségnek örvend mind a helyi, mind a környékbeli gazdák körében. Évente gazdaképző előadásokat szervez, részt vesz a dűlőutak javításában, a fásítási akciókban, a nyáron megszervezte a hagyományos szántóversenyt, valamint különféle szolgáltatásokat nyújtott a polgárok, a gazdák és a civil szervezetek számára a helyi irodában. Az idén már javában folynak a főleg növényvédelemmel, magkiválasztással, aktuális pályázatokkal kapcsolatos előadások, pénteken pedig a Prosperitati Alapítvány mutatkozott be a településen.

— Több mint harminc év elteltével újra megszerveztük a gunarasi vásárt, mely újdonságként hatott a falu életében. A négy kirakodóvásár között voltak sikeresek és kevésbé sikerültek is. Az idén a tervek szerint három kirakodóvásárt tartunk, az elsőt májusban, majd egyet-egyet júniusban és októberben. A gazdaképző előadássorozatunk február utolsó péntekén ér véget, viszont érdeklődés esetén március elején is szervezünk néhány előadást — mondta Király Zoltán, a gunarasi Gazdakör elnöke.

Tömeges fiatalság

Az 1974-ben megalakult József Attila Művelődési Egyesület mintegy 130 tagot számlál. Jelenleg a Pitypang népigyermekjáték-csoport, a Táltos színjátszó csoport, a Rozmaring asszonykórus, a Pacsirta gyermekénekkórus, a Nefelejcs kézimunka-, illetve a szavalócsoport működik az egyesület berkeiben. A tagok az elmúlt évben részt vettek a községi és a körzeti szemléken, rendszeresen fellépnek a falu és a környék eseményein. A sikerek közül kiemelkedik a Pacsirta gyermekénekkórus és a Pitypang népigyermekjáték-csoport eredménye: az előbbi bronzérmes lett a Szólj, síp, szólj! elnevezésű szemlén, az utóbbi pedig ezüstérmet szerzett a Kőketáncon. A Nefelejcs kézimunkacsoport rendszeresen jelen van a MIRK-en, ahonnan érmek, serlegek sokaságával tér haza. A Rozmaring asszonykórus létszámgondokkal küzd, de a jelek szerint hamarosan új tagok várhatóak a csoportban.

— Meg vagyok elégedve az elmúlt évvel, tavaly is hoztuk a formánkat — mondta Brezovszki Szuzanna, a József Attila Művelődési Egyesület elnöke. — Egy szakosztályunk sem szűnt meg, sőt a komolyzenei csoporttal még bővültünk is. Tavaly első ízben szerveztük meg a népdalkörök találkozóját, melyen hét népdalkör és százhúsz műkedvelő vett részt. A nagy sikerre való tekintettel az idén is pályáztunk a rendezvényre. Szükségünk van egy erősítőre, melynek leginkább a színjátszók vennék nagy hasznát. Többször pályáztunk már, eddig sikertelenül. Emellett egy nagy adag kitartásra van szükségünk, hogy a meglévő csoportjaink megmaradjanak, ne veszítsük el őket. Elsősorban az idősebb tagokból álló csoportokra gondolok, mivel a gyerekekből álló színjátszó és népigyermekjáték-csoportunk tömeges, az ottani próbákat szép számban látogatják.

Gunarason bátran szembenéznek a gondokkal. Nem sopánkodnak, nem ülnek ölbe tett kézzel, hanem a megoldáson fáradoznak.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..