home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tetőtéri beépítés
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.12.21.
LXXIII. évf. 50. szám
Tetőtéri beépítés

Egy családi ház megtervezésekor el kell döntenünk, hogy beépítjük-e a tetőteret, vagy sem.

Mindenképp gondoljunk arra, hogy később talán szükségünk lesz ezekre a hasznos plusznégyzetméterekre. Ezért fontos, hogy az alapok jól ki legyenek dolgozva a későbbi beépítés érdekében. Alaposan gondoljuk át, hogy milyen anyagokat, szerkezetet fogunk használni.

Gondolhatunk arra, hogy gyerekszobákat építünk a tetőtérbe, illetve arra is, hogy a közösen használt területeket az alsó szinten alakítjuk ki, és fent helyezzük el a hálószobákat. Sőt, az is előfordulhat, hogy a gyerekek családot alapítanak, és nem biztos, hogy lehetőségük lesz máshová költözni, így számukra lehetőség lesz egy teljes, önálló lakás megteremtésére odafenn. Mindig az igények szerint határozzuk meg a kialakított helyiségek funkcióit.

A beépítés költsége egy teljes építkezéshez képest minimális, mindemellett rengeteg munkát is megspórolhatunk vele. Először is szükség van egy lépcső megtervezésére, és a tető hajlásszöge is fontos.

 

 

LEGYÜNK ELŐRELÁTÓAK

Ha az épület tervezésekor gondolunk az esetleges későbbi tetőtér-beépítésre, akkor a tetőszerkezet kialakításakor a lépcső feletti szakaszt is úgy építsük be, hogy annak eltávolítása egyszerű legyen. A födém teherbírását is vegyük számításba, hiszen meg kell tartania a válaszfalakat, úgy kell tehát elkészíttetni, hogy azt később ne kelljen megerősíteni a beépítés előtt. Hasznos már az építkezés során felvezetni a tetőtérbe a gépészeti és a villamos vezetékeket, mert így elkerülhetjük a későbbi födémáttörési gondokat. Mielőtt tetőteret fontolgatunk, az is lényeges momentum, hogy az alsó szinti födém vasbetonból készüljön, melynek ugyancsak több fajtája létezik.

 

VÁLASZFALAK

A tetőtér beépítésekor a válaszfalakat többféle elemből készíthetjük: téglából és egyéb kemény anyagból, illetve gipszkartonból is. Az utóbbinak nagy előnye, hogy a könnyű szerkezete révén bárhova rakható. A tetőteres vizes helyiségek válaszfalait is építhetjük gipszkartonból, ám fontos megjegyezni, hogy erre a célra léteznek ilyen típusú kartonok. Festés előtt a téglából épített válaszfalakat vakolni szükséges, ám a gipszkartont elegendő glettelni az illesztéseknél. A tűzvédelem érdekében válasszunk magasabb tűzgátlási értékű gipszkartont.

 

HANGSZIGETELÉS

Az alsó szint födémjére érdemes lépéshanggátló réteget tervezni. Például ikerház esetén sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat, ha a hangszigetelésre is gondolunk. Az ikerház között két különálló falat szükséges építenünk, ezzel elválasztjuk a két épületrész teherhordó szerkezetét. Ha nem így tesszük, akkor minden zaj, beszélgetés, a fürdőszoba-használat minden nesze áthallatszik a két lakás között.

 

 

HŐSZIGETELÉS

Mivel a meleg levegő a lakásban felfelé áramlik, télen a meleg benntartása fontos, nyáron viszont a nap melegét kell a lakáson kívül tartanunk. Ismert hőszigetelő anyag a kőzetgyapot és az üveggyapot — ezek a súlyukat tekintve könnyűek, ám éppen emiatt a hőkésleltetésük nem a legoptimálisabb, viszont a beépítésük viszonylag egyszerű. Lényegesen eredményesebb, de egyúttal drágább és több munkát igénylő megoldás a hőszigetelt vasbeton szerkezetből épült tető. Hátránya, hogy később nem lehet újabb tetőablakot beépíteni.

 

TETŐSZERKEZET

A szerkezet kiválasztásakor vegyünk figyelembe minden szempontot: nagyon lényeges a tető formája, a tetőszerkezet anyaga és a kivitelezésre szánt pénz mennyisége is.

A tetőszerkezetet általában fából készítjük, ez a legbarátságosabb megoldás, ami a kiadási oldalt érinti. Lehetnek fa-, illetve vasbeton oszlopok is a tetőtérben, melyeket ugyancsak figyelembe kell vennünk, ám ezek ne riasszanak el bennünket, hiszen ha jól tervezzük meg a beépítést, akkor igazán hangulatossá is tehetik a teret.

 

 

MŰSZAKI ÁLLAPOT

Csakis akkor kezdhetünk neki a tetőtér beépítésének, ha a családi ház alkalmas műszaki állapotban van, s ezt egy építész és egy statikus véleményével támaszthatjuk alá. A szakemberek el fogják dönteni, hogy az alapozás és a födém állapota megengedi-e a lehetséges beépítést.

 

TERMÉSZETES MEGVILÁGÍTÁS

Mindig jobban érezzük magunkat, ha természetes fény vesz körül bennünket. Bejutásáról az oromfalon elhelyezett ablakokkal, illetve a tetőtéri szobák tetőszerkezetébe épített úgynevezett kutyaólakkal gondoskodhatunk. A legolcsóbb megoldás a tetősíkban elhelyezett fekvő ablakok beépítése, így a természetes fény akadálytalanul juthat be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..