home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tesztüzemben a home office
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
Tesztüzemben a home office

Az elmúlt időszakban még azokon a munkahelyeken is szóba jött a home office, vagyis az otthonról végzett munka lehetősége, ahol eddig tabunak számított. Noha a nyugat-európai országokban egyre bevettebb, felénk elég kevés cég eszmélt rá, hogy a távmunka nem ördögtől való — ám az aktuális helyzet mindent felülír. Persze vannak olyanok, akiknek esélyük sincs arra, hogy otthon maradjanak (külön tisztelet mindazoknak, akik helyettünk és értünk is helytállnak!), ám ahol ez megtehető, ott javasolt élni vele. No de mégis hogyan, miként?

Otthonról dolgozni elsőre csábítóan hangozhat, felér egy hosszú szabadsággal, gondolhatnánk, ám a home office nem erről szól, sőt, igazi önfegyelemre van hozzá szükség, és ha már a kezdet kezdetén nem vezetünk be bizonyos szabályokat, hamar félremehet az egész. Ezt elkerülendő fogadjunk meg néhány tanácsot.

Nincs főnök, de mégis van
A home office-ban végzett munka ugyanolyan értékű, mintha kollégáink gyűrűjében folytatnánk. Ideális esetben nincs minőségbeli különbség, itt is oda kell tenni magunkat. Éppen ezért vegyük olyan komolyan, mintha bármely percben betoppanhatna a főnökünk, kollégánk. Egyébként be is fognak. Csak ezúttal e-mailben és telefonon „érkeznek”. Igaz, minél jobban teljesítünk, annál ritkábban „kopogtatnak”.


Fontos a környezet
A munkára kinevezett helyen (szobában, íróasztalon) legyen rend. Noha népszerű hangoztatni, hogy a zseni átlát a káoszon, egy gond mégis akad vele: ebben a helyzetben nem lesz a segítségünkre. Nagyon nem.
 

Ne olvasgassunk híreket
A napokban a hírek, a legújabb helyzetjelentések mindenkit a szokásosnál is jobban lefoglalnak. Az aktuális híráradat átfutását mégis célszerű munkakezdés előttre időzíteni, a munkát pedig éppen olyan precízen, idejében elkezdeni, mintha az irodában volnánk.

 

Gyors internet
El is érkeztünk a téma másik sarkalatos pontjához, hiszen home office-os munkakör értelemszerűen nincs internetelérés nélkül. És nemcsak az e-mailek miatt, hanem azért is, mert az otthon végezhető szakmák amúgy is rengeteg online adatgyűjtést igényelnek: a könyvelő például az aktuális törvénymódosításokat, a reklámszakember a legújabb szakmai trendeket böngészi naphosszat. Ehhez pedig jó, ha nem akadozik a net, noha most a leggyorsabb is könnyen megadja magát…
 

Lazulás délidőben, lakáson belül
Normál körülmények között azt tanácsolnánk, hogy aki otthonról dolgozik, az a szép, tavaszi késő délelőttön sétáljon el egy közeli boltba, étterembe néhány finom falatért, és közben élvezze a napsütést, lágy szellőt. De mivel most az életben marad, aki nyugton/otthon marad időszakát éljük, ebédidőben inkább rendeljünk (ha van honnan, és merünk), vagy falatozzunk valamit a hűtőből, a napfürdőnk helyszíne pedig legyen az erkély/kiskert/udvar.

 

Ha valamikor, ebben az időszakban igazán elkél a kollegialitás. Ne legyen természetes az, amit egyébként annak veszünk. Tehermentesítsük egymást, vállaljunk (lehetőleg) azonos részt a munkából. Higgyük el, jól fog esni — a lelkünknek és a munkatársainknak egyaránt.  

 

Se pizsama, se ing
Nyilván az sem mindegy, miben dolgozunk. Pizsamában, hálóruhában, alvós pólóban vagy kiszuperált takarítós göncben inkább neki se kezdjünk, mert jó eséllyel nem leszünk eredményesek, hiszen ezek a holmik tudat alatt más asszociációt indítanak el bennünk. Persze a másik véglet, a kosztüm, zakó, ing sem szükséges ahhoz, hogy dolgozni tudjunk. Otthoni munkára a legjobb egy régebbi, kényelmes farmer, egy póló, pulcsi. Kivétel, mint általában, itt is akad: ha videókonferencián, élő bejelentkezésen kell részt vennünk. Ha és amikor látszani kell, arra az időre előkerülhet a business casual, ám ha nincs ilyen jellegű „fellépésünk”, akkor a fentiek is bőven megteszik.


Idejében kezdeni, nem éjszakázni
Az sem mindegy, mennyire hatékony az időbeosztásunk és eredményes a munkánk, éppen ezért tartsunk feszes menetrendet. Ne húzzuk az időt (főleg, ha mások munkája függ a miénktől), ha ugyanis idejében elkezdünk dolgozni, jó eséllyel megfelelő időben be is fejezzük. Ne szokjunk rá az éjszakázásra sem. Néha persze becsúszhat egy-egy határidős feladat miatt éjszakáztunk, így most tovább alszunk jellegű nap is, de ne csináljunk belőle rendszert, mert hosszú távon a kárunkra lesz.

A hűtőszekrény legyen a barátunk
Az sem mindegy, hogy home office-ban mit és mennyit eszünk. Noha a távmunka gyakran csábít(hat) nasizásra, kávézgatásra, kólázgatásra, inkább egészséges ételeket fogyasszunk. Ebben segít, ha a hűtőnkben eleve inkább egészséges élelmiszer van, és a felesleges kalóriát rejtő nassolnivalókat messziről elkerüljük, ha pedig van még néhány zacskónyi ezünk-azunk otthon, miután elfogytak, ne pótoljuk őket.

 

Nincs privát csevej
A home office másik nagy kihívása a környezetünk értetlensége, sokak szerint ugyanis az nem munka, illetve nem olyan. A saját érdekünkben mégis tudatni kell, hogy az otthoni munka is munka, és ha otthon dolgozunk, akkor is dolgozunk. A magunk érdekében a beszélgetést a barátainkkal/szeretteinkkel időzítsük a home office-os munkaidőnk kezdete elé vagy után. Sőt, a legjobb, ha felajánljuk, mi jelentkezünk, amikor már ráérünk lazítani, dumcsizgatni.

Az átállás nem megy egyik napról a másikra, a legtöbbünknél ezek a tesztüzem első napjai. Nem tudni, meddig tart, és még milyen kihívások elé állít bennünket. Ennek ellenére örüljünk, ha otthonról dolgozhatunk, mert a szerencsések közé tartozunk. És miközben ezt értékeljük, reménykedjünk, hogy nem is oly soká visszakapjuk a régi életünket és ezzel együtt a sokszor hátunk közepére sem kívánt irodánkat, a locsi-fecsi kollégánkat, a munkahelyi bosszúságainkat…


(Forrás: Hrportal.hu, Joy.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..