Testmozgás gyerekkel
Bíró Tímea
2020.06.08.
LXXV. évf. 22. szám
Testmozgás gyerekkel

Már fiatalkorban érdemes elkezdeni sportolni és tenni az egészségért. Bátran kijelenthetjük, hogy nincs olyan a testmozgásban, hogy túl korán. A gyerekek izomzatának és egészséges testképének is jót tesz, ha idejében megismerkednek a mozgás örömével. Vonjuk be őket is az edzésünkbe!

A múlt héten a babakocsis gyakorlatokat mutattuk be, ezúttal pedig nézzünk olyan mozgásformát, amely szintén kivitelezhető a lurkó mellett.

Mivel a jóga nyújtó-, relaxáló- és légzőgyakorlatai lassúak, nem igényelnek eszközöket, kiválóan beiktathatóak a gyerekkel töltött mindennapokba. A gyakorlatokat alvó csemete mellett is végezhetjük, de társunk is lehet a tornaidőben. Az interneten olyan gyakorlatokat találhatunk, mint a páros fatartás, dupla kutya, repülőpóz, becsomagolt pillangó, dupla deszka vagy domborítás-homorítás. Nemcsak jó szórakozás a gyereknek és a szülőnek, hanem erősíti is a kettejük közötti kapcsolatot.

A jógához hasonlóan a pilates is olyan elemeket tartalmaz, amelyek gyermekkel is elvégezhetőek. Jó hatással van a testtartásra és a végtagok fejlődésére, ami nagyon fontos a kicsiknél.

Az aerobic űzői közül sokan bevonják a gyereket az edzésbe, hiszen ezáltal megszerettetik a mozgást, illetve a csontok és az izmok ellenálló képessége is erősíthető. Az egyik legkedveltebb gyakorlat, amikor ugrálás közben mindkét oldalra csavarjuk a gerincünket. Egy másik egyszerű gyakorlat az ugrálás közbeni karfeltolás, mely szépen formálja a karunkat. Ugyanilyen hatékony karformáló edzés, ha helyben járunk, és előre vagy oldalra toljuk a karokat. Fontos, hogy ne lengessük őket, mert az nem tesz jót az ízületeknek.

A kitörésnél ne várjuk el, hogy a gyermekünk is szabályosan végezze el a gyakorlatot, ezért neki inkább azt ajánljuk, hogy tegye kezeit a tarkójára, és egyszerűen csak lépjen előre előbb az egyik, majd a másik lábával.

Abban az esetben, ha pici babáról van szó, úgy is végezhetjük a kitörést, hogy a karunkban tartjuk a kicsit. Népszerű a babával való felülés is, mely úgy működik, hogy hanyatt fekszünk, a babát pedig a lábszárunkra fektetjük, és megtartjuk a kezeinél fogva. Megemeljük a lábunkat, de úgy, hogy 90 fokos szöget zárjon be a talajjal. Nyújtsuk ki a lábunkat, majd emeljük fel újra, hogy dolgozzon a hasizom.

Kardioedzésnek tökéletes, ha sarokemelést végzünk szökdelve, ehhez még társíthatjuk a karok oldalra emelését.

Fontos, hogy ne a tűző napon tornázzunk a kicsivel, és gondoskodjunk a megfelelő ruházatról. Ahogy nekünk, úgy neki sem kényelmes, ha szoros vagy túl bő ruhában kell mozognia. Ügyeljünk a folyadékpótlásra, lehetőleg víz formájában.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..