home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Testmozgás a várandósság ideje alatt
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Testmozgás a várandósság ideje alatt

A várandósság egy „más állapot”, mely a kismama egyik legtermészetesebb, legnőiesebb és legszebb időszaka lehet. Nem betegség, minden terhe lehet édes teher is. Ehhez azonban sok esetben elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a vidám hangulat, mellyel elejét vehetjük a várandóssággal járó kellemetlenségek egész sorának (pl. hát- és derékfájás, visszér, a végtagok vizesedése, rossz közérzet, levertség, feszült hangulat).

A mozgás által csökkenthető továbbá a vizeletinkontinencia és az aranyér kialakulásának az esélye is, terhességi cukorbetegség esetén pedig ritkábban van szükség inzulinterápiára. Növekszik továbbá a test tudatossága, és javul az erőnlét — mindkettő a vajúdás és a szülés megkönnyítését szolgálja. Több összefoglaló tanulmány is megállapította, hogy a fizikai aktivitás jó hatással van a várandós nőkre, és nem hozható összefüggésbe az újszülöttet érintő kockázati tényezőkkel.

Miért jó a babának?

Az élet egyik nélkülözhetetlen eleme az oxigén. A méhlepény oxigénellátottsága nagyban meghatározza a fejlődő magzat szervezetében lezajló folyamatok minőségét, ezért rendkívül fontos, hogy a kismama rendszeresen végezzen megfelelő testmozgást, különös figyelmet szentelve a medencetájék, illetve a gátizmok megfelelő mozgatására, erősítésére és nyújtására. A magzatburok és a -víz által védett magzat a mozgás hatására finoman hintázik, lebeg, és ez ingerli a fülében található egyensúly- és koordinációs receptorokat. Ez több ingerület kialakulását teszi lehetővé, így a rendszeres testgyakorlás optimális ingerkörnyezetet teremt az idegrendszer fejlődéséhez. Az anya mozgása a babát többszöri bukfencezésre, rugdosásra, végtagjainak mozdítására készteti, ezáltal jobb lesz a vérkeringése és az anyagcseréje, valamint fizikailag is erősödik. Fontos tudni, hogy esetenként a baba befordulását is elősegítheti egy jól megválasztott gyakorlat. Az anya aktivitásával akár elkerülhető a farfekvés miatt indokolt császármetszés is.

A helyes testtartás

A pocak növekedésével a test súlypontja előretolódik, az ízületek elülső felszíne nagyobb terhelésnek van kitéve, valamint a gerinc görbületei is fokozódnak, különösen a deréktáji. Az esetek többségében ez okozza a derékfájást — főleg ha a törzsizmok eleve gyengébbek voltak —, illetve térd- és csípőproblémákat idéz elő. Ezért fontos a helyes testtartás megőrzése, a helyesen megválasztott mozgásforma, valamint az ízületkímélő életmód.

Milyen mozgásformát válasszon a kismama?

Fontos, hogy a mozgásforma kimondottan a várandósság igényeihez igazodjon. Ehhez egy olyan megbízható szakemberre van szükség, aki kiismeri magát a kismamatorna területén. Ha a leendő anyuka a terhesség előtt is sportolt, és az általa űzött sport nem tartozik az ellenjavallott mozgásformák közé, akkor nyugodtan folytathatja azt — természetesen kisebb intenzitással és esetenként némi módosítással. Számos mozgásforma közül lehet választani. A legnépszerűbbek: kismamatorna eszközökkel vagy anélkül, kismamapilates, kismamajóga, tajcsi, csikung, úszás, aquanatal, vízi aerobik, valamint a gyaloglás és a hosszú séták a friss levegőn.

Melyik mozgásformák nem ajánlottak a várandósság alatt?

Tilosak a hason végzett, illetve az alulról indított hasizomgyakorlatok, a nagy hasprést igénylő gyakorlatok, a szökellés, az ugrálás, a labda- és a küzdősportok. A kerékpározás nem tilos, kevésbé javasoljuk azonban az első és a harmadik trimeszterben — ennek pontos megítéléséhez esetenként szakember bevonására lehet szükség.

Mennyi mozgás javasolt?

Heti három alkalommal javasolt a testmozgás, emellett naponta legalább fél/egy óra friss levegőn való tartózkodás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..