home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Testfeltáró költészet
Bíró Tímea
2019.07.28.
LXXIV. évf. 30. szám
Testfeltáró költészet

Ha szeretnétek egy igazán húsba vágó és kíméletlenül őszinte verseskötetet olvasni, akkor vegyétek a kezetekbe Kormányos Ákos Paraván című művét, mely harap, csókol, fal, belénk mar, rág, simogat, és beszél a testünk mindkét oldaláról, a bentről és a kintről.

A fiatal zentai fiú első kötete az idén jelent meg a Forum Könyvkiadónak és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadványaként, és mivel a szerző Szegeden él, nem meglepő, hogy mindkét irodalmi közegben jelen van, tudnak róla. A Szabó Eszter által illusztrált kötetet Losoncz-Kelemen Emese szerkesztette, és az ő javaslata volt az, hogy számok jelöljék a ciklusokat, ne pedig cikluscímek.

Szilasi László megragadja a lényeget a recenzióban, Kormányos Ákos megmutatja a testünknek és működésének eltakart, szégyellt, kevésbé esztétikus, legintimebb oldalát, mondhatnánk úgy is, hogy a testünk torz vagy csúnyább arcait. A címadó versből kiderül, hogy játszótérként is tekinthetnénk a testünkre, a bőrünk mögötti térben folyamatosan fut, csörgedezik, dobog, felszívódik, erjed, lüktet, szivárog, hevül, bomlik valami. Szó esik arról, hogy mennyire elcsépelt az irodalomban a testről írni, de szerény véleményem szerint a testi funkciók hanyatlásáról, a fizikum legyengüléséről, az ösztönök által irányított helyzetekről, a másik testének a feltérképezéséről és a saját húsbörtönünk megfigyeléséről nem lehet eleget írni, hiszen ez az, amivel őszintén azonosulni tudunk, amit megtapasztalunk. A testkép idealizálása miatt rengeteg emberben ott motoszkál a frusztráció, a szégyenérzet vagy a bűntudat, hogy nem tud a fizikumával eleget tenni az elvárásoknak, nem tudja az előírt keretbe préselni magát. Kormányos Ákos lerántja a leplet a felszínről, és olyan hibákat tesz a kirakatba, amelyekről nem merünk beszélni.

A nők nem böfögnek, nem szellentenek, nem mernek hangosan pisilni, mert az illúzióromboló, mert az nem a szebbik nemhez méltó, és mert akkor nem szeretnek belénk. Közben pedig emberek vagyunk, vagy már nem? Lassan elveszünk a megfelelni akarásban, magunkba fojtjuk a természetes folyamatokat, nem elégítjük ki a szükségleteinket, mert az nem egyezik meg az előírásokkal. Belénk vág, belőlünk olvasva szólal meg a lírai én, és milyen jól teszi, hogy végre átlépteti a határon a tabukat.
 



A jó nők ideje lejárt

A jó nők ideje lejárt,
túlszaporodtak, és kicsordultak
a képernyőből, a plakátokból,
a reklámokból. Tizenhat éves koromra
túltöltötték és kisütötték receptoraimat az ingerek.
Érzékszerveim nyugalmi állapota,
ingerküszöbe megváltozott.
Nem immunis vagyok,
csak két klikk alatt találom
a jobbnál jobbat.
Ha azt akarod,
hogy megvegyem a
melleid közé szorult sört,
mutasd meg a hátadon
lévő szemölcsből kinövő szőrszálat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..