home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Természetvédelem, környezettudatosság, jégelhárítás
Kartali Róbert
2021.05.10.
LXXVI. évf. 18. szám
Természetvédelem, környezettudatosság, jégelhárítás

Szabadka Város Önkormányzata öt év után az idén ismét megjelentette a civil szervezetek számára a környezetvédelemmel kapcsolatos projektumok finanszírozására irányuló pályázatát. Keretösszege 2,5 millió dinár, a helyi civil szervezetek projektumaival legfeljebb 150 000 dinárra pályázhatnak — nyilatkozta lapunknak Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja, és Vitković Aleksandar, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára. Az illetékesek arról is beszámoltak, hogy a város területén működő jégvédelmi rendszer üzemeltetéséhez továbbra is várják a jelentkezőket.

A civil szervezetek finanszírozására vagy társfinanszírozására kiírt környezetvédelmi pályázat négy területre fókuszál, mégpedig a levegő minőségének javítására, a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére, a város területén található természeti értékek és biológiai sokféleség megőrzésére, valamint egyéb, a környezetvédelem és a környezettudatosság növelésére irányuló projektumokra. Bognár Pásztor Hajnalka kiemelte, nagy hangsúlyt szeretnének helyezni a lakosság, illetve az érdekelt személyek képzésére, mivel alacsony szinten van a környezettudatos gondolkodás.


Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja

A civil szervezetek egy-egy projektummal pályázhatnak, és fél év áll rendelkezésükre megvalósítani a programot, az év végén pedig el kell számolniuk. A pályázatot jövőre is szeretnék elérhetővé tenni, hogy azok az egyesületek, amelyek az idén belekezdenek egy nagyobb projektumba, folytathassák a munkát, hiszen a civil szervezetek és a média bevonása nélkül nem lehet javítani a környezettudatos gondolkodást — tette hozzá Vitković Aleksandar. Mint mondta, szem előtt kell tartani, hogy a környezetünket, melyet használunk, legalább olyan állapotban kellene továbbadni, illetve megőrizni, mint amilyenben mi azt átvettük. Erre kellene minden egyes polgárnak törekednie. Kiemelte, hogy a szervezetenkénti 150 000 dinár nem sok pénz, csodát nem lehet belőle csinálni, de például a kisebb illegális szemétlerakók felszámolása nem kerül többe. A civil szervezetek viszont elsősorban a képzések, illetve különféle akciók szervezésével tudnak hatást gyakorolni a környezettudatosság javítására.

A pályázati kiírás szövege és a szükséges űrlap Szabadka Város hivatalos honlapjáról, a www.subotica.rs oldalról tölthető le. Az érdekelt szervezetek a pályázatra május 10-én 14 óráig jelentkezhetnek, az eredményeket pedig június 4-én teszik közzé.

A városi hulladéklerakóba egyébként 500 kilóig bárki ingyenesen elviheti a szemetét, ennek — és a rendszeresen megszervezett, nagy térfogatú hulladék begyűjtésére irányuló akciók — ellenére mégis folyamatosan újabb és újabb illegális szemétlerakó helyek alakulnak ki a város területén. Ezek egyrészt rontják a város összképét, másrészt felszámolásuk súlyos anyagi terhet ró az önkormányzatra.

 

Emberhiány a jégvédelmi kilövőállomásokon

A város területén 23 jégvédelmi állomás található, az eddigi jelek szerint azonban emberhiány miatt az idei idényben ezek közül 13 fog üzemelni. A kiszámíthatatlan időjárás miatt viszont nagy szükség van a jégvédelmi rendszer működésére, a közelmúltban például Györgyén környékén hatalmas jégverés pusztított, akkor 70 jégvédelmi rakétát lőttek fel a kisboszniai állomásról, ennek ellenére is károkat okozott a vihar.

— Március elején a 23 jégvédelmi állomás közül még csak 10 helyre jelentkeztek lövészek, majd a későbbiek folyamán további 3 személy. Így Kisboszniában, Békován, Ludason, Csikérián, Csávolyban, Királyhalmán, mindkét mikićevói állomáson, Sándorban, Felső- és Alsótavankúton, Bajmokon és Mérgesen üzemel majd a jégvédelmi kilövőállomás. További 10 állomásról hiányzik lövész, a nagyfényi és az újzsedniki helyszíneket azonban már nem is lehet üzembe helyezni, mert ismeretlen elkövetők teljesen tönkretették őket, majd a felelőtlen polgárok odahordták a szemetet — mondta Bognár Pásztor Hajnalka. Hozzátette, hogy a város területén jégvédelmi tekintetben vannak fehér foltok, de a legproblematikusabb helyszíneket le tudták fedni, viszont ha egyik-másik kiesne, akkor gondok léphetnek fel.

Kilövő személyzetre továbbra is nagy szükség van, így arra kérik az érdeklődőket, hogy ha szeretnének ezzel foglalkozni, akkor jelentkezzenek a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárságnál. A jégvédelmi rendszer működtetését a város, illetve a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet finanszírozza.

A rakétakilövő állomások üzemeltetőinek 24 000 dinárt fizet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet a teljes idényre, és az önkormányzat is 24 000 dináros támogatást irányzott elő. Az idény hat hónapig tart, április 15-étől október 15-éig, amikor fokozottan fordulhat elő jégverés. A város részéről a kifizetés két részletben történik, az elsőt az idény elején, a másodikat pedig a végén utalják. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet pedig egyszerre fizet, az idény végeztével — tette hozzá Vitković. Mint mondta, ez az összeg nem túl magas, ezért hálásak azoknak, akik elvégzik ezt a felelősségteljes feladatot, melyet leginkább munkanélküliek és nyugdíjasok vállalnak el. Aktív dolgozók ezt a szerepet nem tudják betölteni, mert nem tudnának idejében reagálni. Márpedig egy jégverés esetén minden másodperc óriási összegbe kerülhet a gazdáknak, ha nem sikerül idejében aktiválni a rakétákat. A lövészek egyébként akkor is megkapják az egy idényre járó illetményüket, ha nem volt munkájuk, mivel készültségben voltak.

A város költségvetésében nem csak a rakétaállomások üzemeltetésére különítettek el eszközöket: 2 millió dinárt irányoztak elő a jégvédelmi rakéták vásárlására, ezek ára a hatótávolság függvényében változik, így ez az összeg mintegy 40 rakéta beszerzését teszi lehetővé. Köztársasági forrásból ugyanennyi jut Szabadkára, sőt tavalyról is maradt, így lesz elegendő rakéta, hiszen évente általában 40-45-öt lőnek ki.

A bajsai radarközpont az idei év második felére tervezi a jégvédelmi rendszer fejlesztését — tették hozzá az illetékesek. A Fruška gora térségében már 118 állomást automatizáltak, ezeket a központból lehet irányítani, vagyis nincs szükség külön személyzetre. Ez a megoldás hamarosan egész Vajdaságban is elterjed, így a jégvédelem többé nem lesz emberfüggő, és gyorsabban lehet majd reagálni az időjárási viszontagságokra.

Vitković Aleksandar, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára
 

Fókuszban a környezetvédelem

Biomassza-termelés céljából létesítettek energiafűz- és olasznádültetvényt a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft.-ben. Egy kísérleti projektum keretében 1 hektár területen 14 000 energiafűzfát telepítettek az E3 International vállalattal együttműködve. Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a gyorsan növő fákból származó biomasszát összekeverik a szennyvíztisztítóból származó előkezelt és komposztált iszappal, s az így kapott keveréket az illegális hulladéklerakók területének talajjavítására lehet majd használni. Mint mondta, nem csak Szabadkáról van szó, hiszen a regionális hulladéktároló működése hét helyi önkormányzat területét öleli fel. Dr. Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. megbízott igazgatója kiemelte, hogy a szabadkai az első olyan hulladéktároló az országban, amely ezt a környezetvédelmi technikát alkalmazza. Hangsúlyozta, a gyorsan növő energiafűznek több szerepe is van: tisztítja és méregteleníti a talajt, felszívja a felesleges vizet, szélvédő övezetet alkot, valamint nagy mennyiségű oxigént termel.

Dr. Pásztor Bálint és dr. Gligor Gellért (fotó: suboticainfo)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..