home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Természetközeli otthon keskeny helyen
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.11.03.
LXXVI. évf. 43. szám
Természetközeli otthon keskeny helyen

Egy 4 méter széles telken elképesztő háromgenerációs otthont hoztak létre, mely öt szint magasságban valósult meg.

Vietnámban, Hannoi belvárosában található ez a keskeny telekre épült otthon. A tulajdonosoknak a város egy nagyon zsúfolt utcaszakaszában volt ez a 4 méter 20 cm széles, valamint 35 méter hosszú telke, és egy helyi tervezőirodát kértek fel arra, hogy megtervezze a rendkívüli házat. Két meglévő ház közötti, szűk, folyosószerű telket kell elképzelnünk, ahová be kellett „tuszkolni” az új ingatlant.

A CH House néven ismertté vált épületnek a szakmában is nagy a híre. Első lépésben a tervezőknek ki kellett találniuk, hogy hány emeletesnek kell lennie az épületnek, hogy a három generációt kiszolgálja, és mindennek legyen helye. Így lett az épület ötemeletes, jóval magasabb, mint a mellette lévő két másik.

A teljes épület végül 700 m2 hasznos területtel bír, tehát akárhogy is számolgatunk, ez már valóban élhető kategóriának számít még egy nagycsalád számára is.

Az első két szinten találhatóak a közösségi terek, a konyha, étkező, társalgó. Profi és nagyon izgalmas, nyitott terek jöttek létre ezáltal, a hosszúkás helyiségekben valóban van hely a közös étkezésre, beszélgetésre, főzésre. A tereket a letisztultság jellemzi, a természetesanyag-használat, valamint a sok zöld növény. Egyáltalán nem érezhető, hogy szűk folyosón lépegetünk, pedig ugyanebben a térben van a lépcső is, mely összeköti az emeleteket. Ezeken a lépcsősorokon a megbízó kérésére minikönyvtár is van a pihenőszakaszokon, ami szintén megtöri az egyhangúságot.

A lépcsőrendszer teszi egységessé a helyiségeket, az épület két végén található hatalmas nyílászárók pedig bensőségessé az összképet — emellett a fény-árnyék játék is különleges.

A feljebb lévő emeleteken vannak a hálószobák, melyeknek egyik fala mobil, harmonikaszerűen csukható-nyitható. Az egyébként teljesen elszeparált szobák és fürdők — melyekből összesen hat van az épületben — megnyithatóak, amivel tágasabb érzést nyújtanak, ám amint becsukják őket, visszatér az intimebb hangulat.

Az emeleti szobáknál a tervezőknek figyelembe kellett venniük, hogy az idősebbek nem bírják a lépcsőzést, tehát a fiatalabbaknak kellett a legfelsőbb tereket birtokba venniük.

Az épület egyszerre lett tradicionális — figyelembe véve az ázsiai építészet jegyeit — és modern formavilágú, bizonyára nem kis fejtörést okozva ezzel a tervezőknek. A lényeg, hogy a terek a körülményekhez képest igen tágasak, világosak, tele természetes fénnyel.

A felsőbb szintek utcafronti homlokzata kétrétegű, az óriási ablaktáblák elé egy méretes réseket tartalmazó, perforált betonfalat emeltek, így a nyári forróságban is állandóan vetül némi árnyék a lakóterekre. Az ingatlan legalsó szintjét pedig a talajba süllyesztették, ezáltal még határozottabban elkülönül az utcai környezettől.

A tulajdonosok kérésére az épület minden részébe kerültek növények — az óriási példányok némelyikét az alsó szinten ültették a földbe, így a törzs és a lombozat követi az épületet felfelé. A ház legtetején egy tetőteraszt is kialakítottak, mindezzel tehát az egész otthon rendkívül harmonikus lett.

Ez az ingatlan is egy jó példa arra, hogy akár egy zsúfolt város kellős közepén is megtalálhatjuk a természethez vezető utat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..