home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Természetet kutat, kincset talál
Bíró Tímea
2019.09.27.
LXXIV. évf. 39. szám
Természetet kutat, kincset talál

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szeptemberben is egy fontos rendezvénnyel igyekszik közelebb hozni hozzánk a természetet, megértetni a működését, és bemutatkozási lehetőséget ad azoknak a fiataloknak, akik behatóbban szeretnének foglalkozni ezzel a területtel.

Szeptember 28-án és 29-én a Topolyai Művésztelep ad otthont a IV. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozójának, mely lehetőséget nyújt a középiskolások, az egyetemisták és a fiatal kutatók számára, hogy szakmai körben bemutassák a tudományos munkájukat. Ez hosszabb távon is előnyükre válhat, hiszen a diplomavédésük prezentálása során nagy segítséget nyújthat a korábbi előadói tapasztalat. A rendezvény a szakmai kapcsolatok kialakítására is lehetőséget ad, emellett pedig a résztvevők hasznos tanácsokkal segíthetik egymás kutatói munkáját. Sihelnik József, az egyesület titkára elmondta, hogy elsősorban a fiatalok esetében rendkívül fontos a motiváció:

— Arról is szól a rendezvény, hogy ha van a fiataloknak egy ötletük, vagy elindultak egy úton, akkor segítsünk nekik, és arra bátorítsuk őket, hogy ne hagyják abba a megkezdett munkát. Az egyetemisták és az idősebb generáció már nagyobb lélegzetvételű kutatások eredményeiről fog beszámolni, a környékünkön ugyanis a póktan és a madártan területén már elmélyültebb munka folyik. Hét összefoglaló érkezett be, vagyis ennyi előadás lesz hallható különböző témakörökben. Az állattantól a növénytan, a természetvédelmi biológia, az antropológia, a parazitológia, a környezetvédelem és a gyógyszerészet témaköréig betekintést nyerhetünk egy-egy kutatásba. Az előadók nemcsak Vajdaság számos pontjáról érkeznek, hanem Magyarországról is. Az idei találkozó újdonsága, hogy van poszterszekciója is, mely a kisebbekkel foglalkozik. Olyan általános iskolások készítettek el öt posztert, akik járnak velünk a természetbe, és valamilyen szinten részt vesznek a védelmi projektumokban. Nagyon érdekes témákat dolgoztak fel, úgyhogy izgalmas lesz megtekinteni a munkájukat.


Sihelnik József felvétele

A IV. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója előtt, szeptember 27-én, 12 órai kezdettel Természettudomány és média címmel az egyesület egy tudományos célú találkozót tart a médiában dolgozó újságírók, tudósítók és lektorok számára. A rendezvény elsődleges célja az, hogy a jelenlevők pontosabb és tárgyilagosabb tudósításokat készítsenek, és elkerüljék a helytelen kifejezések megjelenését a sajtótermékekben. A találkozó után egy természettudományi segédlet készül, mely a későbbiek folyamán megkönnyíti a szakkifejezések értelmezését és helyes használatát.

Sihelnik elmondta, hogy a rendezvény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósul meg.

A szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket a Topolyai Művésztelepen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..