home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Természetes testnek, léleknek
Fehér Márta
2021.04.19.
LXXVI. évf. 15. szám
Természetes testnek, léleknek

Gyógynövényeket gyűjt, azokból készít különféle elixíreket, tinktúrákat, kenőcsöket, krémeket, gyógymézeket, teákat, terápiapárnákat, mindent, amit csak elő lehet állítani a természet eme jótékony ajándékából. Egyszóval: füvesasszony. Ismerjék meg Mihók Szilviát.

* Akkor ön most gyógyító vagy kézműves, esetleg a kettő kombinációja?

— Mindkettő egyben, hiszen a természet nemcsak fizikai összetevőkből áll, hanem mindennek megvan a lelki oldala is. Nagyon sok tudós, köztük Nikola Tesla is azt mondta, hogy minden energia. Aki ilyesmivel foglalkozik, mint én, az nem csak a fizikai dolgoknál ragad le, az úgy nem is működik, lehetetlen.

Szilviát már kisgyermekkorában érdekelték a gyógynövények, hiszen nagyszülei, dédszülei csak gyógynövényekkel kezelték magukat, nagyon könnyű volt elkezdenem ezzel foglalkozni, mert már nagyon sok mindent ismertem.


Mihók Szilvia

— Mindig is hagyatkoztam a meglátásaimra, érzelmeimre. Azért is tudok ezzel így foglalkozni, mert az embert nemcsak fizikai lényként látom, hanem érzékelem az érzelmeit, a lelkét is. Amikor valaki hozzám fordul, akkor sokszor már egy mondat után érzem, hogy mit fog kérdezni, és mit kell mondanom. De a fő ok az volt, hogy nem tudtam használni egyetlen olyan terméket sem, akár kozmetikumot, akár valamilyen gyógykészítményt, amelyet boltokban, gyógyszertárakban lehet megvásárolni, mert mindenre allergiás voltam. Ekkor kezdtem el magam mélyebben beleásni ebbe a témába, tizenhét-tizennyolc éves lehettem.

Belgrádban tanulta meg a természetes kozmetikumok készítését, majd hat évig Užicén élt, Zlatibor mellett, ahol a helyi füvesemberek segítségével bővítette ismereteit.


Természetes kozmetikumok  (az interjúalany fotói)

— Nagyon szép a környezet, tiszta, kevés a szántóföld, nagyon sok az erdő, mező, rét. Ott jött az a késztetés, hogy minél többet kint legyek a természetben, hiszen már maga az is gyógyít, gondoljunk csak a Kínában, Japánban honos erdőterápiákra. Régen nagyon sokat jártak az emberek mezítláb, nemhiába, mert a föld magába szívja a negatív energiánkat, lecseréli pozitívra. Maga a látvány is gyógyít, a virágok, növények, madarak, fák szépsége, hangja, a színek széles palettája. Gyógyír a testnek, léleknek egyaránt.


Angyalkás szappanok — a kedvencek

* Melyik gyógynövény a kedvence?

— Mindegyiket imádom, ám a muskotályos zsálya a szívem csücske. 80 centiméter magasra nő, halványlilás-fehéres, cirmos virágzata van, finom illattal, nagy, tenyérnyi alsó levelekkel. Nagyon sok helyen látom, házak előtt, kiskertekben, amikor kerékpárral vagy autóval jövök-megyek. Megkérdeztem néhány helyen, hogy mit szoktak vele csinálni, mit készítenek belőle. Meglepődötten néznek rám, hogy semmit, locsolják, gondozzák, egy nagyon szép növény. Igen, gyönyörű, ám nem csupán ennyi, hanem egy csodálatos hatású gyógynövény. Az összes zsálya közül a legnagyobb gyógyhatással bír, még az orvosi zsályát is felülmúlja. Az egyetlen zsálya, mely nem tartalmaz tujont, mely egy méreganyag. Ezért kell az összes zsályát úgy főzni, hogy amikor elkezd forrni a víz, akkor tesszük bele, és nem zárjuk el, borítjuk le, hanem két-három percig nyílt lángon főzzük, hogy kipárologjon belőle, szerencsére ez egy illóanyag. Csak ezután szabad leborítani, majd tizenöt-húsz percig áztatjuk, leszűrjük, és fogyasztjuk. A muskotályos zsálya esetében erre nincs szükség, bátran tehetjük bármilyen teakeverékbe. Nagyon jó izzadásgátló, de izzasztó is, tehát azoknak is segít, akik nem tudnak izzadni, ami nagyon nagy probléma, mert a toxikus anyagok nagy százaléka így tud távozni a szervezetből. Azonkívül kedély- és emésztésjavító, vírus-, gomba- és baktériumölő, máj- és vesetisztító. Rengeteg könyv segített elmélyíteni a tudást, a legtöbb viszont inspiráció, ugyanúgy, mint a festőknél vagy a zeneszerzőknél az ihlet. Amikor ezzel körülbelül nyolc éve elkezdtem foglalkozni, akkor nagyon keveset aludtam, mert éjszaka mindig felébredtem, egyfajta sugallat volt ez, hogy mit mivel, hogyan kell elkészítenem. Nagyon sok minden benne van a könyvekben, rengeteget kell tanulni, viszont sokkal többről van szó, mint amit meg tudunk tanulni arról, hogy mit tartalmaznak a gyógynövények: hogy mit mivel és kinek. Minden ember egyedi, úgyhogy nem is lehet egy problémára sablon szerint felállítani egy orvosságot, mert mások az előidéző lelki okok.

Első terméke egy arckrém volt, saját maga számára készítette, termékeinek skálája saját igényei szerint bővült. Utána a családnak, barátoknak, ismerősöknek is készültek természetes kozmetikumok, orvosságok. Tevékenysége nagyon gyorsan vállalkozássá fejlődött, ez a Naturalis Handmade Cosmetic, nem is gondolta, hogy ekkora lesz az érdeklődés — mondja Szilvia.


Gyógyméz: mákos és immunerősítő

— Szerettem volna egy munkást felvenni, ám a koronavírus-járvány miatti szigorítások következtében erről egyelőre lemondtam. Meg nehéz is olyat találni, aki szívből-lélekből, ugyanezzel az energiával csinálná. Az egész család besegít a munkába: a szüleim, a lányom, a párom. A gyógynövények begyűjtése kora tavasztól őszig történik. Ilyenkor gyűjtöm a természetben megtalálható, szabadon növő, termő gyógynövényeket, meg azokat is, amelyeket saját magam termesztek. A legkedvezőbb a napsütéses időszak, amikor már felszárad a harmat. Nagyon sokat és nagyon sok fajtát, hetven-nyolcvan félét! Különféle formában készítem elő az alapanyagot: van, amit csak szárítok, azokból lesznek a teák, majd később az enyhén megszáradtakból az olajok és a tinktúrák.

Eddig Törökkanizsán készültek a termékek, Szilvia párja azonban péterrévei, így hamarosan költöznek. A férfi méhész és sámán, sámándobokat készít, masszíroz, csontkovács, néhány éve bőrcserzéssel is foglalkozik. Párja számára egy kézi szeletelőt állított elő, a nő elképzelései alapján. Szilvia azelőtt ollóval darabolta a gyógynövényeket, most már gyorsan, gyönyörűen és sérülésmentesen tudja végezni ezt az előkészítő munkát. Szórólapjait vásárokon, piacokon szokta osztogatni, nagyon sokan úgy találják meg, hogy mások, elégedett vásárlói ajánlják. Termékeinek csak egy része látható a Facebook-oldalán és -boltban, egyszerűen nincs rá időm — vallja.


Szilvia gyógynövénykertje

— Magam is termesztek gyógynövényeket, begyűjtöm, készítem a több mint százféle terméket, be kell szereznem a csomagolóanyagokat, cégem van, könyvelnem kell, a marketingrésszel kell foglalkoznom. Nagyon sokan hívnak, van, amikor napi öt-hat óra hosszát beszélgetek telefonon. Ha üzenetben kérdeznek valamit, hogy mit tudok ajánlani erre vagy arra a problémára, nem olyan egyszerű válaszolni, mert tudnom kell, hogy miért állt elő a gond. A tanácsadás nem kötődik a vásárláshoz. Ez egy életfeladat beteljesítése.

Mihók Szilviával április 17-én találkozhatnak Csantavéren, a Bartók Béla Művelődési Egyesületben, 15 és 20 óra között szappankészítést tanít majd az érdeklődőknek. Részletek a közösségi oldalakon.


Kecsketejes szappanok

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..